Gazete Vatan Logo

Berlin'de türban yasaklandı

Berlin Eyalet Meclisi'nin kararıyla artık kamu kurumlarında çalışan memurlar başörtüsü takamayacak, dini sembol taşıyamayacak

Almanya'nın Baden Würtemberg eyaletinin ardından Berlin Eyalet Meclisi de, kamu kuruluşlarında çalışan personelin başörtü takmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Yeni yasayla okul, karakol, adliye binaları ve diğer kamu kuruluşlarında çalışan memurlar başörtüsü ya da başka bir dini sembol taşıyamayacak.

Mecliste tasarının görüşülmesi sırasında hararetli tartışmalar yaşandı. Berlin eyalet meclisinden bazı vekil ve bakanların görüşleri şöyle:

Milletvekili Özcan Mutlu: Öğretmenlere okullarda başörtü yasağı getirilirken çocuk yuvalarında başörtü yasağı getirilmemesi anlaşılır değil. Karakollarda vatandaşlarla doğrudan ilişkisi olmayan personelin de başörtü yasağına tabi tutulmasını ilginç. Yasayla devletin tarafsızlığı ilkesi ihlal ediliyor.

İçişleri Bakanı Ehrhart Körting: Yasanın kabul edilmesiyle sadece başörtüsü değil, haç ve kippa da yasaklanıyor. Biz tüm dinlere eşit muamele yapıyoruz. Hıristiyanlar da hakim ya da polis olarak kurallara uymak zorunda. Hiç kimse başka bir dine inanıyor diye dezavantajlı durumda olduğunu düşünmemelidir.

Eğitim Bakanı Klaus Böger: Öğretmenlerin başörtü taşımalarının yasaklanmasına rağmen, öğrenciler arasında bazı İslamcı grupların etkisinin artmasından endişe duyuyorum.Okullarda köktendinci akımların etkisinin artması kabul edilemez. Bazı babalar, kızlarının yüzme ya da spor derslerine katılmalarını engelliyor ve gezilere göndermiyor. Kısmen ortaçağ anlayışı hakim.

Haberin Devamı