Gazete Vatan Logo

Başbakanı istifaya götüren tecavüz

Okinawa'daki ABD üssünü söz vermesine rağmen kapatamayan Japon Başbakanı Yukio Hatoyama dün istifa etti.

Japonya Liberal Parti Başkanı 63 yaşındaki Yukio Hatoyama görevini bıraktı. İstifa nedeni ise 15 yıl önceki bir tecavüzle adı gündeme gelen, Japonların istemediği Okinawa'daki ABD üssünü kapatma sözünü tutamamasıydı. Başbakan Hatoyama'nın istifası 1995'te gerçekleşen olayı, bir kez daha gündeme oturttu. İşte, 12 yaşındaki Japon kızının hayatını karartan o olayın ayrıntıları... Tarih: 4 Eylül 1995. Yer: Okinawa Adası. Ada hâlâ yazdan kalma sıcak bir gün yaşıyordu. Sokakların barların hepsi dopdoluydu. Ancak bu kalabalığın tek nedeni güzel hava değildi. Aynı zamanda ABD'nin resmi tatil günlerinden İşçi Günü'ydü ve Amerikan askerleri barları, caddeleri doldurmuş gecenin tadını çıkarmaya çalışıyordu.

ÜS, ABD İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

Peki ABD askerinin Japonya'da ne işi vardı? Dünyanın dört bir tarafındaki yüzlerce ABD üssünden biri de Okinawa'daki Futenma askeri üssüydü. Vietnam Savaşı'na, Körfez çıkarmasına ev sahipliği yapan üs, ABD için kritik önemdeydi. Ancak 1945'teki Okinawa Savaşı'nın ardından ele geçirilen ve Japonlara ancak 1972'de teslim edilen adadaki üs, halkın neredeyse kâbusu olmuş durumdaydı. Sabahın köründe başlayan ve gün boyunca bitmeyen atış talimleri, alçak uçan jetler, üssün yerleşim yerlerinin hemen ortasında olması nedeniyle ada yaşanamaz hale gelmişti. Ayrıca bir jet üniversitenin üzerine çakılmış çok sayıda öğrencinin ölümüne neden olmuştu. Kısaca Okinawalılar artık ABD askerlerini istemiyorlardı adada... "O gece"ye dönelim... Kendrick Ledet (20), Rodrico Harp (21) ile Marcul Gill (22) Futenma'da görevli 20 bin asker arasındaydı. İçlerinden biri "Hadi bir Okinawalı'nın tadına bakalım" dedi. İçkinin de etkisiyle bardan çıkıp sokaklarda dolaşmaya ve "avlarını" yakalamaya koyuldu. Aynı sırada "Hava hâlâ dışarıda yürünecek kadar güzeldi" diye düşündü, 12 yaşındaki Japon kız... Akşam saat 20.00 sıralarında evinden çıkıp kırtasiyeye defter almaya giderken içinde 3 Amerikan askerinin bulunduğu Subaru marka sedan tipi aracın yanından geçti. Tek suçu vardı: Yanlış zamanda, yanlış yerdeydi. Askerler bir Okinawalı bulmuştu ve hemen aracı durdurup kızın yanına gittiler. İngilizce bir şeyler söyleyip anlaşılmadıklarını anlayınca gülmeye başladılar. Kız öylece bakıyordu; çığlık atacaktı ki önce elleriyle sonra da bir bantla ağzını kapattılar. Aracın arka koltuğuna atıp sahilin sessiz bir köşesine götürüp defalarca tecavüz ettiler. Sonra da eğlencelerini tamamladıklarını düşünüp araçlarına binip gittiler. Kendine gelir gelmez eve giden kurban soluğu ailesiyle poliste aldı. İşte o gece, ABD'nin Japonya'daki varlığının yarattığı tepkinin, öfkenin doruğa ulaştığı, bardağın taştığı yerdi. Olay ortaya çıkınca Okinawa ayaklandı. Sokaklar göstericilerle doldu taştı. Okinawa Valisi kalkıp Tokyo'ya gitti ve ABD Büyükelçisi'ne çıkışıp protesto etti.

TECAVÜZCÜ ASKER İNTİHAR ETTİ

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, ülkenin en çok izlenen TV şovuna sahip Larry King'in programına çıkıp özür diledi ve "gerekenin yapılacağını" söyledi. Askerler tutuklandı; Gill ile Harp 7'şer, tecavüz etmediğini, arkadaşları dalga geçer diye "edermiş gibi yaptığını" söyleyen Ledet ise 6.5 yıl ceza aldı. Aileler ayrıca kurbanın ailesine de tazminat ödedi. O dönem, ABD'nin Pasifik Güçleri komutanı olan Amiral Richard C. Macke basın toplantısında herkesi şoke eden şu sözleri sarf edince askerlerle birlikte o da görevini bırakmak zorunda kaldı: "Bence yaptıkları çok aptalcaydı. Defalarca onlara söyledim. O gece kullanılan aracı kiralamak için para ödeyeceklerine bir fahişe tutsalardı keşke..." Herkeste soğuk duş etkisi bırakan sözlerden sonra Amiral Macke, önce kızağa çekildi, ardından emekli edildi. Daha sonra maaşı düşürüldü. Cezalarını çekip ülkelerine dönen askerlerden Ledet, başka bir kadına tecavüz ettikten sonra bileklerini kesip intihar etti.

'KAPATMAM İMKÂNSIZ'

TECAVÜZ sadece ABD'nin değil, Japonya'nın ve Japon liderlerin de kâbusu oldu. 15 yıldır başa gelmek için Okinawa'daki seçim meydanlarına çıkan her başbakan adayı "Söz veriyorum. Beni seçin üssü kapatacağım" dedi. Ancak ne yazık ki hiçbiri bu sözü tutamadı. Japonya bu arada 8 başbakan tüketti. En sonuncusunu ise dün ABD üssüne kurban verdi. Japonya'nın henüz 8 ay önce koltuğuna oturan ve büyük çoğunlukla seçilen Liberal Parti Başkanı Yukio Hatoyama, "Üzgünüm üssü kapatmam imkânsız. Bu nedenle görevimi bırakıyorum" diyerek istifa etti.

Haberin Devamı