Gazete Vatan Logo

Başbakan değil ‘halk idaresi’

Yolsuzlukla mücadele için başbakanın istifasını isteyen Tayland muhalefeti, hükümetin yerine bir ‘halk konseyi’ kurularak reformların hayata geçirilmesini talep etti

Tayland’ın sürgündeki eski Başbakanı Taksin Şinavatra’nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarısının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlayan hükümet karşıtı gösterilerde, muhalifler yolsuzlukları sona erdirmek ve reformları hayata geçirmek için “halk konseyi” oluşturulmasını talep etti. Ülkede devam eden gösterilerin arkasında, eski sistemi savunan elitist bürokratlar ile reform yanlısı çevrelerin mücadelesi bulunuyor. Çoğunluğun tahakkümüne karşı olduklarını belirten çevreler, hükümeti “oyları satın alarak iktidara gelmek ve ülkeyi yolsuzluklarla idare etmekle” suçluyor. Başbakan Yinglak Şinavatra, ülkedeki siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat’ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı.

Yolsuzluk soruşturması

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, hükümetin devlet pirinç üretimini destekleme programında yapılan yolsuzlukla ilgili oy birliğiyle Başbakan aleyhine dava açılmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesinin davayı kabul etmesi halinde Başbakan’ın yargılanacağı ve hükümetin düşebileceği belirtiliyor. Halk desteğini büyük oranda kırsal kesimden alan Başbakan, pirinç üreticilerinin başkentteki hükümet binasına saldırmasının ardından Genelkurmay Başkanını görevden almıştı. Olayların başlamasından bu yana 11 kişi ölmüş, 550’den fazla kişi yaralanmıştı.

Haberin Devamı