Gazete Vatan Logo

Avusturya Dışişleri: Siyasi bir deprem! Domino etkisi...

Avusturya Dışişleri: Siyasi bir deprem! Domino etkisi...

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı, Avusturya, Slovenya, Bulgaristan ve Hırvatistan'daki devlet yetkililerince olumsuz olarak değerlendirildi. Avusturya Başbakanı Christian Kern, bugünün İngiltere ve Avrupa'nın yanı sıra Avusturya için de "kötü bir gün" olduğunu söyledi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Avrupa'nın uluslararası politika ve ekonomideki etkisini kaybetmesine neden olacağını savunan Kern, AB'nin halkın güvenini yeniden kazanması için reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Referandumun olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eden Kern, "Bu referandumla AB'nin nüfuzu ve güven kaybının ne kadar hızlı olduğunu gördük." dedi.

Kern, AB genelinde domino etkisi beklemediğini belirterek, kararın AB'yi sarsacağını ve AB'nin bunun karşısında güçlü bir şekilde durması gerektiğini ifade etti.

Avusturya Meclis Başkanı Doris Bures de kararı "Bu, Avrupa için çok acı bir sonuçtur." şeklinde değerlendirirken, insanların kendilerini evinde hissedebilmesi, ortak ve adil bir Avrupa için herkesin mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise kararı şaşkınlıkla karşıladığını kaydederek, "AB ülkelerinin en büyüklerinden biri birlikten çıkarsa taş üstünde taş kalmaz. Diğer ülkelerde domino etkisi yaratabilir. Bu kesinlikle siyasi bir deprem." ifadelerini kullandı.

Kurz, karara rağmen AB'nin ayakta kalacağını ancak AB'nin yeniliğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

- "Avrupa için kötü bir gün" Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de karara ilişkin "Bugün, Avrupa için kötü bir gün." ifadesini kullanırken, tarihten ders çıkarılmadığını dile getirdi.

Plevneliev, sonucun kendisini endişelendirdiğini kaydederek, "Bugün Avrupa sokaklarında milliyetçiler ve popülistlerin bayram ettiklerini görünce çok üzüldüm. Ancak ister Birleşik Krallık ile isterse onsuz, Avrupa ileriye doğru bakmalı." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise İngilizlerin kararına saygı duyduğunu vurgulayarak, "Bunun sonuçlarına onlar katlanmalıdır. Yalnız kalmaya karar verdilerse kaderleri için de kendileri karar versin. Artık İngiltere'siz bir Avrupa düşünmemiz gerekiyor." dedi.

Borisov, İngiltere'deki referandumdan çıkan sonucun şüphesiz Bulgaristan'ı da etkileyeceğini söyledi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da Birleşik Krallık halklarının bölünmesinden ve çıkan karardan büyük hayalkırıklığı yaşadığını söyledi.

Domino etkisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Mitov, "Umarım AB, bu krizden daha güçlü çıkacak. Birliğin yeni liderlere ihtiyacı olduğu belli." ifadesini kullandı.

- "Değişim kaçınılmaz" Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da AB'yi kaçınılmaz değişimlerin beklediğini dile getirerek, "Çünkü mevcut haliyle hayatta kalamayacaktır." dedi.

Pahor, AB'de yaşanacak gelişmeler ne olursa olsun Slovenya'nın Schengen ve Avro Bölgesi üyesi ülkelerle birlikte AB'de kalacağını ifade etti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ise AB'deki sorunlara rağmen, üye ülkelerin, birliğe üye olmak isteyen diğer ülkelerin kriterleri yerine getirmeleri için reform ve değişim süreçlerini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

"Bize daha küçük değil, daha büyük bir Avrupa gerekli." diyen Kitarovic, bölgedeki komşu ülkelerin de birliğe katılımının hem Hırvatistan hem de Slovenya ekonomilerinin çıkarına olduğunu, entegrasyon sürecinin Avrupa ailesine katılanlara istikrar ve refah sağladığını sözlerine ekledi.

- Karar, Avusturya ve Sırbistan'daki sağcıları sevindirdi İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı devlet yetkililerince olumsuz olarak değerlendirilse de Avusturya ve Sırbistan'daki aşırı sağcıları sevindirdi.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache, yaptığı açıklamada, merkeziyetçi ve göç yanlısı AB'ye karşı demokrasinin kazandığını belirterek, İngiliz halkını tebrik etti.

AB'nin derhal kapsamlı ve derin reform sürecine girmesini, aksi takdirde sonu olacağını savunan Strache, Brüksel'in karar verme yetkisinin üye ülkelere devredilmesi çağrısında bulundu.

Strache, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'in ise derhal istifa etmesini istedi.

AB ve NATO karşıtı söylemleriyle bilinen Sırp Radikal Partisi (SRS) Genel Başkanı Vojislav Seselj de İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını "harika bir haber" olarak değerlendirerek, "Sırp halkını sevindiren bir haberle güneşli ve aydınlık bir sabaha uyandık." dedi.

"İngilizler, AB akbabasının kalbine kazık çaktı." ifadesini kullanan Sırp siyasetçi, AB'nin bölünmüşlüğüne giden bir yolda emin adımlar atacağını, Sırbistan'ın artık Rusya'ya dönme vakti geldiğini ifade etti.

Dveri Hareketi Genel Başkanı Bosko Obradovic de kararın tüm Avrupa ülkelerine kendi ulusal egemenliklerine dönme mesajı verdiğini belirterek, "Bugün, hem Avrupa hem de AB halkı için büyük gün. Bağımsızlık günü olarak da kutlanabilir." dedi.

Haberin Devamı