Gazete Vatan Logo

AVM modası orada sona erdi!

Amerika’da terk edilmiş alışveriş merkezlerinin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Özellikle ekonominin kötüye gittiği Ortabatı eyaletlerinde birçok alışveriş merkezi kapılarını bir bir kapatıyor.

Amerikan kültürünün bir parçası olan alışveriş merkezleri tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken, ABD’de cazibesini kaybediyor. ABD’de ilk Alışveriş Merkezi (Mall), Minneapolis’de 1956’da inşa edildi ve 2005’e kadar ülke genelinde bin 500’ün üzerinde AVM açıldı.

2006 yılından sonra ise hiç AVM inşa edilmezken var olanlar da ardı ardına kapatılıyor. Bu “hayalet” AVM devrine geçişin nedenlerinin başında ekonomik kötüye gidiş gelse de birçok ekonomist internet üzerinden yapılan e-alışverişin yükselişine işaret ediyor. Bölgeye ihtiyacından fazla alışveriş merkezinin açılması da bu mekanların sonunu hazırlıyor. Green Street Advisors’ın tahminlerine göre 10 sene içinde Amerika’daki alışveriş merkezlerinin sayısı yüzde 15 azalacak.

Amerikalı fotoğrafçı Seph Lawless “Black Friday” adını verdiği çalışmasında alışılmışın dışında bir tercih yaparak terk edilmiş alışveriş merkezlerini görüntüledi. Lawless’in en ilginç kareleri bir zamanlar Amerika’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Ohio’daki Randall Park Mall’da çekildi. Karelere yansıyan ölü bitkiler, kırık camlar ve parçalanmış duvarlar korku filmlerini andırıyor.

Terk edilen alışveriş merkezinin henüz yıkılmaması sonucu ortaya ürkütücü görüntüler çıkmış. Lawless “Karşılaştığımız problemleri görmezden gelerek çözebileceğimize inanmıyorum. Bu fotoğraflara bakarak hatalardan ders çıkarabiliriz, işte resimleri bu yüzden çektim” diyor. Lawless gibi ünlü fotoğrafçılar Nicholas Eckhart ve Justin Higgins ve daha birçok ünlü fotoğrafçı kapitalizmin simgesi olan terkedilmiş AVM’lerin fotoğraflarını çekti.

Rolling Acres Mall, Akron, Ohio

1975’te açılan the Rolling Acres Mall’da yaklaşık 140 mağaza hizmet veriyordu. 1990’ların sonundan itibaren düşüşe geçen alışveriş merkezi, yıllarca direndi ama 31 Aralık 2013’te son mağaza olan JC’s 5 Star Outlet’in kapanmasıyla “ölü” AVM’ler listesine geçti.

Dixie MallCrestwood Court, Crestwood, Missouri

Crestwood Plaza ve Westfield Crestwood olarak da bilinen alışveriş merkezi 1957 yılında açıldı. St. Louis bölgesindeki ilk alışveriş merkezi olan Crestwood Court’da yine Macy’s, Dillard’s ve Sears desteği bulunuyordu. 1967’de genişletilen Crestwood Court’ta yıllar içinde birçok anlaşma ve değişiklik yapıldı ama 11 Haziran 2013 tarihinde tamamen kapatıldı.

Cloverleaf Mall, Chesterfield, Virginia

J.C Penney ve Sears ve Thalhimers öncü olduğu Cloverleaf Mall, 1972’de 40 mağazayla açıldı. 1970 ve 1980’lerde mağazalar, restoranlar ve iki sinemasıyla kentin en popüler mekanlarından biri oldu. Ama Cloverleaf Mall için de her şey 1990’ların başında değişmeye başladı. Sears, Penneys ve Hechts 2003’de mağazalarını kapattı. Ardından sinemalar da kapandı ve popülaritesi iyice düşen Cloverleaf Mall, 2007 yılında kapılarını tamamen kapattı.

Randall Park Mall, North Randall, Ohio

AVM, 1976’da açıldı ve kapanana kadar Ohio’nun iki alışveriş merkezinden biri oldu. Yaklaşık 120 mağaza bulunan ve 5 bin kişinin çalıştığı AVM, 90’lı yıllarda şehir için çok önemliydi. Buna rağmen 2001’de J.C.Penney ve 2002’de Dillard’s’ın ayrılmasıyla büyük oranda müşteri kaybeden alışveriş merkezi Mart 2009’da kapılarını kapattı.

Rolling Acres, Ohio 3The Dixie Square Mall, Harvey, Illinois

1964’ü sonunda inşasına başlanan Dixie Square Mall, tam 25 milyon dolara mâl oldu. John Belushi ve Dan Aykroyd’un Blues Brothers filminde arabayla daldıkları ünlü olan alışveriş merkezi sadece 13 yıl ayakta kalabildi Kasın 1978’de ilk “ölü” AVM’lerden biri oldu. 1979-1981 yılları arasında geçici olarak okul ve film seti olarak kullanıldı. 1981-1985 yılları arsında ise tamamen terkedildi. Çeşitli girişimler ve planlar olsa da Dixie Square Mall, Ocak-Mayıs 2012’de yıkıldı.

Hawthorne Plaza Mall, Hawthorne Kaliforniya

1977’de açılan Hawthorne Plaza Mall, orta gelirli kişilerin yaşadığı kasabada 130 mağazasıyla bir anda çok popüler oldu. Fakat o da diğer AVM’ler gibi 1990’larda düşüşe geçmeye başladı. Mağaza sayısı 1994’de 87’ye, 1998’de ise 70’e kadar indi ve 1999’da da kapatıldı. Hawthorne Plaza Mall, kapandıktan sonra terkedilmiş haliyle The Fast and Furious: Tokyo Drift, Evolution gibi birçok filmde kullanıldı. (posta 212)

Haberin Devamı