Gazete Vatan Logo

Af Örgütünden Merkel'e NSU cinayetleri eleştirisi

Almanya Başbakanı Angela Merkeli ırkçılıkla mücadele konusunda verdiği sözü tutmamakla eleştirdi.

Af Örgütünden Merkel'e NSU cinayetleri eleştirisi

Merkel'in 2012 yılında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU kurbanlarını anma etkinliğinde NSU cinayetlerinin tam anlamıyla aydınlatılacağı sözü verdiğini hatırlatan Af Örgütü polis, insan hakları ve ırkçılık uzmanı Alexander Bosch, Merkelin bu sözünü tutmadığını söyledi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde yer alan habere göre Bosch, NSUnun deşifre olmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, NSU cinayetlerinin işlenmesinde kimlerin yardım ettiğinin hala aydınlığa kavuşturulamadığını belirtti. NSU yapısının önemli noktalarının polis ve siyasiler tarafından dikkate alınmadığı eleştirisinde bulunan Bosch, Bundan sonra da dikkate alınmayacağı izlenimi oluşuyor dedi.

Kurumsal ırkçılık belirtisi var

Almanyada NSU cinayetlerinin işlenmesine olanak veren kurumsal ırkçılığın belirtilerini görüyoruz. Bunun üzerine gidilmiyor diyen Alexander Bosch, NSUya destek veren ağlar ve yapıların hala aktif olduğuna dikkat çekti. Bosch, buna örnek olarak kendilerine İmparatorluk vatandaşları diyen ırkçı grupların rahatça hareket edebiliyor olmasını gösterdi. Irkçı grupların ne denli tehlikeli olduğunu bunları araştıran uzmanların gördüğünü de kaydeden Bosch, Fakat resmi makamlar bu ırkçı yapıların oluşturduğu tehlikeyi hala hafife alıyor diye konuştu.

Haberin Devamı

Almanyada 2000-2007 arasında 8i Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschäpeden oluşan NSU çetesi, 4 Kasım 2011 tarihinde deşifre olmuştu. Eisenachta banka soygunu sonrasında Mundlos ve Böhnhardtın cenazeleri bir karavan içerisinde bulunmuştu. Mundlos ve Böhnhardtın intihar ettikleri açıklanmıştı. NSU çetesinin işlediği cinayetlerse, ikilinin ölümünün ardından aydınlığa kavuşturulabilmişti. Zschäpe, 2013 yılının mayıs ayından bu tarafa Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, örgüte yardım eden 4 kişi ile birlikte yargılanıyor.