Gazete Vatan Logo

ABD'den F-35 satışına onay! Dikkat çeken detay, Almanya...

ABD Dışişleri Bakanlığı, Almanya'ya 35 adet F-35 jeti, yedek parça ve mühimmat satılmasına onay verdiğini açıkladı. 8,4 milyar dolar tutması beklenen anlaşma, kongre tarafından itiraz gelmemesi durumunda hayata geçirilebilecek.

ABD'den F-35 satışına onay! Dikkat çeken detay, Almanya...

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna'nın işgalinden kısa süre sonra orduyu modernize edeceklerini duyurmuştu. Bu konuda ilk somut adım ABD üzerinden atıldı. Almanya'ya 35 adet F-35 savaş jeti satılması için ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan onay geldi. Yapılan yazılı açıklamada, "Mevzubahis anlaşma, Almanya'nın yaşlanmakta olan ve Avrupa'daki caydırıcılığın merkezinde bulunan NATO nükleer paylaşım misyonunu destekleyen Tornado filosunu yenileyerek, Almanya'nın mevcut ve geleceğe yönelik tehditleri bertaraf etme kapasitesini artıracak" dendi.

CNN Türk'te yer alan habere göre; 8,4 milyar dolar tutacağı tahmin edilen anlaşma kapsamında Almanya'ya 35 adet F-35'in yanı sıra farklı kalibrelerde mühimmat, test ve talim kitleri ve personel eğitim ve tamir desteği sağlanacak.

ABD Dışişleri tarafından onaylanan satış süreci, Kongre'nin itiraz etmemesi durumunda başlayacak. Bunun üzerine anlaşmaya taraf olan savunma şirketleri, Almanya ile müzakere masasına oturacak. Berlin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra silahlı kuvvetlerini modernize etme kararı almıştı. Meclisin alt kamarası Bundestag, bu uğurda 100 milyar euro'luk bir "özel fon" bütçesi geçirdi.

Haberin Devamı