Gazete Vatan Logo

Abbas BM’de ‘bombayı patlatacak’

Filistin lideri Mahmud Abbas, 29 Eylül’de BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmanın sonunda ‘tüm sistemi sarsacak bomba gibi bir açıklama’ yapacağını duyurdu

Abbas BM’de ‘bombayı patlatacak’

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, bu ay sonunda New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda herkesi şoke edecek bir açıklamada bulunacağını söyledi.

Abbas Arap basınına verdiği röportajda, 29 Eylül’de BM’de yapacağı konuşmanın sonunda ‘sistemi şoke edecek bomba gibi bir açıklama’ yapacağını belirtti, ancak açıklamanın içeriği hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Abbas konuşmasında 1993’te İsrail ile Filistin yönetimi arasında imzalanan Oslo Anlaşması’na ve Tel Aviv tarafının anlaşmaya yönelik ihlallerine odaklanacağını ifade etti.

Abbas röportajda İsrail’in ‘Yahudi devleti’ olmak istemesiyle, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve benzeri terör örgütlerinin bölgede ‘İslam devleti’ kurma heveslerine ‘meşruiyet’ kazandırdığı yorumunu yaptı.

Siyasi yorumcular Abbas’ın ‘bomba’ açıklamasının içeriğinin ne olabileceğine dair 3 tahminde bulunuyor. Bunlarda ilki Oslo Anlaşması’nın Filistin tarafınca feshi. Anlaşma Batı Şeria’da bir Filistin geçici hükümeti yönetimi kurulması karşılığında Filistin yönetiminin ‘İsrail’in varlık hakkını tanımsını’ öngörüyordu.

Haberin Devamı

İkinci tahmin ise Filistin yönetiminin feshedilmesi, bu sayede İsrail ‘işgalci güç’ olarak tüm Filistin nüfusunun sorumluluğunu üstlenmek durumunda kalacak. Son seçenecek ise Filistin’in ‘işgal altındaki devlet’ olarak ilan edilmesi, bu durumda Filistin yönetimi uluslararası kamuoyundan koruma talep edebilecek, ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ne de ‘tam devlet’ statüsü için başvuru yapabilecek.

‘Arafat gibi olursun’

İsrail yönetimi Abbas’a ‘mevcut kuralları bozması’ halinde bir dizi yaptırımla karşılaşacağı tehdidinde bulunmuştu. Bunların başında sürgün ya da Batı Şeria’dan çıkış yasağı geliyor. Tel Aviv, eski Filistin lideri Yaser Arafat’ı da ölümünde önce Batı Şeria’da ablukaya almıştı.

‘Vur’ emri İsrailli bakanlara yetmedi

Taş atan Filistinlilerin keskin nişancılar tarafından hedef alınmasının gündeme geldiği İsrail’de, bu kez de taş atan çocukların ailelerinin cezalandırılması gündemde.

İsrail Adalet Bakanı Ayalet Shaked ile Kamu Hizmetleri Bakanı Haim Katz, taş atan çocukların anne ve babalarının da cezalandırılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Buna göre, ‘taş attığı tespit edilen’ Filistinli çocukların ebeveynlerine yüksek miktarda para cezası verilebilecek. Buna ek olarak Filistinli çocuklara verilen cezaların arttırılması önerisi de yasa tasarısı kapsamında yer alıyor. İsrail’de mevcut kanunlara göre, ‘çocuklarının işlediği suçlardan’ dolayı anne-babalara ceza verilemiyor.

Haberin Devamı

Hafta içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun taş ve molotof kokteyli atanlara keskin nişancılarla karşılık verilmesi konusunda talimat vermeye hazırlandığı öne sürülmüştü.