Gazete Vatan Logo

74 yıllık gizem çözülemedi! Sır perdesi aralandıkça dehşete düşüren detaylar ortaya çıktı

Sinema ve gösteri dünyasının merkezi Hollywood şan ve şöhret peşinde koşan pek çok gencin hayalini kurduğu bir yerdi. 19 yaşındaki Jean Elizabeth Spangler da sinema dünyasına girme hayalleri kuran bir genç kızdı. Genç ve gelecek vadeden bir aktris olan Jean Spangler 74 yıl önce aniden sırra kadem basıp kayboldu. Genç yıldızın gizemi pek çok kan donduran detayı da ortaya çıkardı.

74 yıllık gizem çözülemedi! Sır perdesi aralandıkça dehşete düşüren detaylar ortaya çıktı

19 yaşındaki genç kız ABD'nin Seattle şehrinde dünyaya gelmişti. Jean Elizabeth Spangler, Los Angeles'ta okuduğu liseyi bitirdikten sonra bir dansçı olarak çalışmaya başladı. Spangler'ın hayali ise ışıltılı Hollywood hayatına girmekti.

Spangler henüz 19 yaşında bir genç kızken bir fabrikatör olan Dexter Benner ile evlendi. İkilinin evlilikleri yalnızca 6 ay sürmüştü. Boşanma sebebi olarak ise Benner'ın kendisine zalimce davrandığını söyleyen Spangler, ayrılmalarının ardından eski kocasıyla yaklaşık 4 yıl kadar görüştü. İkilinin bu süreçte bir de çocuğu oldu.

YILLAR SÜREN VELAYET SAVAŞI

Posta'nın haberine göre; 1946 yılında resmen boşanan çiftin arasında uzun soluklu bir 'velayet savaşı' başlamıştı. Yaklaşık 2 yıl süren duruşmaların ardından Spangler sonunda kızının velayetini almayı başardı. Aynı yıl, Spangler'ın çocukluğundan beri hayalini kurduğu Hollywood hayatı, ona git gide yaklaşıyordu. Ufak ufak filmlerde rol almaya başlamıştı.

Spangler ve küçük kızı, birlikte annesinin Los Angeles'ta bulunan evine taşındı. Spangler burada, efsane aktör Kirk Douglas'ın başrolünü oynadığı 1950 yapımı olan 'Young Man With a Horn' (Boynuzlu Genç bir Adam) isimli filmdeki ufak rolü üzerine provalar yapıyordu.

Haberin Devamı

İSTEDİĞİ ŞÖHRETİ YAKALADI AMA...

7 Ekim 1949 tarihinde Jean Spangler sonunda hayatı boyunca istediği şöhreti yakalamıştı ama maalesef bu başrol oynadığı bir filmden ya da oyunculuğundan kaynaklı değildi.

Saat 17.00 civarında evden çıkan Spangler, eski kocası olan Benner ile buluşacağını söylemişti. İddiaya göre ikili, gecikmiş bir nafaka ödemesi hakkında konuşacaktı. Spangler bu görüşmenin ardından gece çekimi için stüdyoya gideceğini de eklemişti.

TÜM OLAYIN BAŞLANGICI OLAN NOT

O gece kimse endişelenmedi. Ertesi gün sabah olduğunda ise Spangler hala ortada yoktu. Genç kadının ortada olmamasından şüphelenen yakınları hemen polise giderek kayıp ihbarında bulundu. Polis tüm detayları not aldı ancak Hollywood'un ışıltılı hayatına giriş yaptığı için bir yerde eğlenmeye takılı kaldığını er ya da geç genç kadının eve döneceğini düşündüğünden bu ihbarı çok da önemsemedi.

Haberin Devamı

Bir sonraki gün kayıp Spangler'ın cüzdanı, bölgede bulunan ormanlık alanın girişinde bulundu. Cüzdanın bir tarafı yırtılmıştı. Bu, bir boğuşma yaşanmış olabileceğine bir kanıttı. Cüzdanın içerisindekiler ise aynı şekilde duruyordu ancak burada yetkililerin ilgisini çeken el yazısıyla yazılmış şaşırtıcı bir not çıktı.

Bu notta şu ifadeler yer alıyordu:
Kirk, daha fazla bekleyemem. Gidip Doktor Scott'u göreceğim. Annem yokken en iyi şekilde böyle olur.

Bulunan notun üzerinde herhangi bir imza yoktu ve cümle virgül ile bitiyordu. Bu bilgilerle ışığında yetkililer, Spangler'ın notu yazmayı bitirecek vakti olmadığını düşünmeye başladı. Spangler'ın ortadan kaybolduğu gün gerçekten de annesi evden uzaktaydı.

NE ESKİ EŞİYLE BULUŞTU NE DE STÜDYOYA GİTTİ

Davanın gidişatını değiştiren notun ortaya çıkması ile birlikte 60 kişilik bir ekip ormanlık alanı aramaya başladı. Ancak başka hiçbir delil bulunamadı. Bunun üzerine ekipler, Spangler'ın son saatlerini yeniden canlandırmaya başladı.

Haberin Devamı

İlk olarak Spangler'ın eski kocası Dexter Benner ve onun yeni eşi şüpheli konumdaydı. Yapılan araştırmada, Spangler'ın ortadan kaybolduğu saatlerde çiftin birlikte dışarda oldukları ve Spangler'ı hiç görmedikleri ortaya çıktı. Film stüdyosu ise o gece hiçbir çekim olmadığını söylemişti.

Spangler, son olarak bölgede bulunan bir markette görülmüştü. Spangler'ı canlı olarak son gören kişi, onun dışarıda birini bekler şekilde durduğunu söyledi.

DÜNYACA ÜNLÜ AKTÖR DEVREYE GİRDİ

Araştırma ekibinin elle tutulur hiçbir şüphelisi yoktu. Ellerinde sadece şifreli bir 'Kirk' ismi vardı. Bunun ardından ünlü aktör Kirk Douglas, yetkilileri aramaya karar verdi. Douglas, davayla ilgili haberleri duymuştu ve bir arkadaşının kendisine Spangler'ın son filminde figüran olarak çalışmış olabileceğini hatırlattığını söyledi.

Douglas, daha önce Spangler ile konuşmuştu ancak genç kadını zar zor hatırlıyordu. Douglas, genç kadınla birlikte hiç dışarı çıkmadıklarını söyledi. Ünlü aktörün ismi temize çıkmıştı. Bu sırada Spangler'ın annesi, kızının sette çalışan Kirk isimli birinden bahsettiğini hatırladı. Ancak eldeki tek bilgi bu kadardı.

Haberin Devamı

GİZEMLİ DOKTOR KÜRTAJ İÇİN GİZLİ KOD MU?

Spangler'ın bir arkadaşı, genç kadının ortadan kaybolmadan önce hamile olduğunu ve bunu insanlardan gizlediğini söyledi. Bu, notta bulunan 'Doktor Scott'un yasal olmayan bir kürtaj manasına gelebileceği düşüncesini ortaya çıkarırken şehirde bulunan Scott soyisimli tüm doktorlar incelendi ancak buradan da bir sonuca ulaşılamadı.

Bulunan deliller ve detaylara rağmen bir sonuca ulaşamayan yetkililer, genç kadının merdiven altı bir yerde kürtaj yaptırdığını ve burada enfeksiyon kaparak ölüme terk edildiğini düşünmeye başladı. Ancak senaryo bu olsa bile, 'yırtılmış cüzdan'ı açıklamıyordu.

Başka bir iddia ise, Spangler'ın evli olduğu dönemde Scotty isimli bir askerle birlikte olduğu yönündeydi. Bu kişi Spangler'a karşı oldukça şiddet dolu davranıyordu ve genç kadını sürekli istismar ediyordu. Ancak askerin avukatı, Spangler ile müvekkilinin ilişkisinin 1945 yılında sona erdiğini ve o günden itibaren iletişimleri olmadığını belirtti.

BENZER KADERİ PAYLAŞAN BİR İSİM DAHA

Bulunan her ipucunun çıkmaza girmesiyle birlikte basın, kaçınılmaz olarak Elizabeth Short'un 1947'deki faili meçhul cinayetine döndü. Spangler'ın yıldız aday olma hikayesi, Short'unkine ürkütücü bir şekilde benziyordu. Birçok kişi Dahlia'yı sakatlayan kişinin Jean Spangler'ı da öldürdüğü sonucuna vardı.

Yakın zamanda Short'un davasındaki baş şüphelinin oğlu, açıklamalarda bulunarak babasının iki cinayeti de işlemiş olabileceğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra George Hodel isimli cinsel saldırıları ile tanınan doktorun oğlu Steve Hodel, babasının Short'u öldüren kişi olduğunu söyledi. Bu teoriyi destekleyen en önemli kanıt ise Spangler'ın yırtık çantasının Doktor Hodel'in evinin yakınlarında bulunmasıydı.

Hodel'in uzun yıllar önce hayatını kaybetmesi sebebiyle hiçbir suçlama yapılamadı. Hodel'in bu cinayetlerdeki rolü büyük bir spekülasyon olarak kalmaya devam etti.

GANGSTER SEVGİLİ İDDİASI

Spangler'ın cinayetinden yalnızca 3 hafta sonra yetkililer adeta bir duman avlıyordu. Bulunan her delil, her ipucu havada kalıyor, hiçbir sonuç çıkmıyordu. Basına konuşan bir yetkili, "Bulabildiğimiz tek şey, bu kızın gerçekten ortalıkta dolaştığı" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Spangler'ın varlıklı, gece kulübü sahibi zengin bir playboy ile bağlantısı ortaya çıktı. Bu kişi aynı zamanda usta aktör ve aktrislere sponsor olan bir gangsterdi.

Savaş sonrası Hollywood'da, film işçileri ve gangsterler rutin olarak barlarda ve gizli kumarhanelerde birlikte olduklarından dolayı, gangsterlerin, stüdyo patronları ve film yıldızlarıyla birlikte olmaları alışılmadık bir manzara değildi.

Spangler bu kişiler arasında ünlü gangster Mickey Cohen'in koruması olan David 'Little Davy' Ogul ile görüşüyordu. Bazı tanıklar, Spangler'ı ortadan kaybolmadan bir hafta önce Ogul ile birlikte gördüklerini söyledi.

Asıl problem ise Ogul'un Spangler'dan günler önce kendisinin de ortadan kaybolmasıydı. Daha sonra Ogul'un Los Angeles'ta başka bir mafya grubu tarafından öldürüldüğü belirtildi.

"ÇOCUĞUNU BIRAKIP GİTMEZ"

1950 yılında Spangler ve Ogul'un birlikte El Paso, Phoenix, Meksika ve San Francisco'da görüldüklerini söylense de bu iddiaları kanıtlayacak herhangi bir kanıt bulunamadı. Bu iddia, Spangler'ın velayeti için yıllarca savaş verdiği 5 yaşındaki kızını bırakıp gitmesinin çok olası olmamasından dolayı çok ciddiye alınmadı.

Spangler'ın ortadan kaybolmasının üzerinden 74 yıl geçmiş olsa da olay tüm gizemini korumaya devam ediyor.