Gazete Vatan Logo

3 ülkede iş bırakma, 3 günlük yas!

Dünya bizimle birlikte yasta. Liderler 'derin üzüntülerini' paylaşırken dış basın olayı manşetten duyuruyor. Küba, Bolivya ve Venezuela’da madenciler Soma için eylemde.

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası sadece Türkiye’nin değil dünyanın da yüreğini yaktı. Türkiye için taziye ve destek mesajları yağdı. Dış basın olayı manşetten duyururken sosyal medya ağı Twitter’da, yabancı kullanıcılar “Pray for Turkey (Türkiye için dua et)” etiketi üzerinden Türkiye halkının acısını paylaştı ve madende kalan işçiler için dua etti.

Dünya liderleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayıp taziyelerini ve “derin üzüntülerini" iletirken Katolik dünyasının dini lideri Papa Francois dua çağrısında bulundu. Yunanistan’da vekiller saygı duruşunda bulunurken Ankara'daki Kazakistan ve İngiltere elçilikleri bayraklarını yarıya indirdi. KKTC'de de yas ilan edilirken İsrail, Ankara'daki 66. Kuruluş yıldönümü resepsiyonunu iptal etti. Küba, Bolivya ve Venezuela'da maden işçileri, Soma faciasından dolayı bir günlük iş bırakma ve üç günlük yas kararı aldılar. Uluslararası basında faciaya ilişkin detaylara geniş yer verilirken, milli yas ilan edilmesine ve Başbakan Erdoğan’ın Arnavutluk ziyaretini iptal etmesine vurgu yapıldı.

BİZ BİR AİLEYDİK, ŞİMDİ YOK OLDUK

Dünyada en çok maden ve iş güvenliği kazasının yaşandığı ülkelerin başında gelen Çin'in ulusal basınında da facia önemli yer buldu. Danimarka gazetesi Jyllands Posten ise ailesini kaybeden genç bir kızın fotoğrafıyla verdiği haberde genç kızın "Biz bir aileydik ama bugün ailemiz yok oldu" ifadelerine yer verdi. Sibirya’daki Rus madenci şehri Kemerovo’dan da ayrı bir başsağlığı mesajı geldi.

DOĞU'DAN BATI'YA HERKES ARADI

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da Cumhurbaşkanı Gül'e taziyelerini iletti. Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife de Cumhurbaşkanı Gül'e taziyelerini bildirdi. Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkçe ve İngilizce olarak yazdığı tweet'te "Türkiye'deki Soma faciasından derin üzüntü duyuyorum. Tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim" diye yazdı.

İRAN: HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone de Twitter'daki mesajında “Gönlümüzün en derin yerindesiniz" İfadesini kullandı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise yine Twitter'dan "Türkiye'ye en derin taziyelerimi iletiyorum" dedi. İran Dışişleri Bakanlığı 'ndan yapılan açıklamada ise "Her türlü yardıma hazırız" denildi.

KOMŞU SAYGI DURUŞUNDA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Dışişleri Batanı Ahmet Davutoğlu’nu telefona arayarak Soma’daki maden faciası için başsağlığı dileğinde bulundu. Venizelos, Yunanistan'ın Soma madenindeki kurtarma çalışmalarına yardım etmeye hazır olduğunu da belirtti. Yunanistan'ın başkenti Atina'da ise Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi milletvekilleri, Soma faciası için saygı duruşunda bulundu.

İLK ARAYAN PUTİN

Türkiye’ye ilk taziye telefonu Rus lider Vladimir Putin’den geldi. Putin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

BENİ ÇOK SARSTI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gül ve Erdoğan'a gönderdiği mesajda “Hayatını kaybedenlerin haberi beni son derece sarstı. Faciayla ilgili acınızı paylaşıyorum" dedi

KARDEŞE BAŞSAĞLIĞI

Türkiye’nin acısını en iyi anlayanlardan biri de Gazze oldu. Hamas yönetimi, "Samimi duygularla, kardeş Türk hükümeti ve halkına başsağlığı mesajımızı iletiyoruz" dedi.

ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİK

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl "Büyük bir üzüntüyle işçilerin ölümüyle ilgili haberleri aldım. Mahsur kalan maden işçileri ve ailelerinin yanındayız" dedi.

#PRAY FOR TURKEY

Sosyal paylaşım ağı Twitter'da Pray For Turkey (Türkiye için dua edin) ifadesi ile açılan başlık dünya gündeminde TT oldu. Birçok ülkeden insan Türkiye’nin acısını paylaşan tweetler attı ve dua etti.

Haberin Devamı