Gazete Vatan Logo

15 yaşında polis katili oldu! İdam tarihi 44 yıl sonra duyurulması büyük tepkilere yol açtı

15 yaşında polis katil olan Donald Dillbeck'in idam tarihi 44 yıl sonra açıklandı. ABD'de 23 Ocak tarihinde idam edileceği tarih duyurulan katil, halkta büyük tepkilere yol açtı.

15 yaşında polis katili oldu! İdam tarihi 44 yıl sonra duyurulması büyük tepkilere yol açtı

Henüz 15 yaşındayken polis öldürmekten bir yetişkin gibi yargılanarak hapse giren Donald Dillbeck, cezasının 11'inci yılında idam cezasına çarptırıldı.

1963 yılında ABD’nin Teksas eyaletinde dünyaya gelen Donald Dillbeck, henüz 6 yaşındayken babası onu ve annesini terk etti. Annesi bir alkolik olan Dillbeck, 15 yaşına gelene kadar pek çok eve evlatlık olarak gitti.

1979 yılına gelindiğinde 15 yaşındaki lise terk Dillbeck, son evinden de kaçmıştı. Çaldığı bir aracın içinde sahildeki bir parkta oturan Dillbeck, çevredeki insanların da dikkatini çekti. Aracın içindeki genci şüpheli bulan mahalle sakinleri, polis ekiplerini aradı.

BOĞUŞURKEN KATİL OLDU

Yetkililerin gelmesi ile aracın içerisinde sorguya çekilen Dillbeck, bir anlık panikle araçtan inerek koşmaya başladı. Polis de yayan şekilde Dillbeck’i kovalayarak yakaladı. İkili yerde debelenirken 15 yaşındaki Dillbeck, polisin belindeki silahı eline geçirdi ve ona ateş etmeye başladı.

Polis memuru olay yerinde hayatını kaybederken Dillbeck ise 1979 yılında bir yetişkin gibi yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

HAPİSTEN İLK KAÇIŞI

Dillbeck hapishaneden kurtulmanın yollarını arıyordu. Hapse gireli henüz 4 yıl olmuştu. 1983 yılında bir şekilde hapisten kaçmayı başaran Dillbeck, aynı gün yakalanarak 1 yıl 1 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Dillbeck’in cezası, geçmişte işlediği disiplin suçlarına rağmen 25 yıl zorunlu asgari cezaya çarptırıldı ve daha düşük güvenlikli bir tesise götürüldü.

1990 yılına gelindiğinde Dillbeck, Florida eyaletindeki Quincy Meslek Merkezi'nde bir yemek servisi işlevinde diğer hapishane mahkumlarıyla birlikte çalışıyordu.

SAKİN BİR ŞEKİLDE UZAKLAŞTI

Bu etkinlik sırasında etrafındakilere söylemeden uzaklara yürümeye başlayan Dillbeck, başka bir şehre gidene yürümeye devam etti. Dışarı çıktığındaki ilk işi ise bir bıçak satın almaktı.

Dillbeck, kaçmasının üzerinden 2 gün geçmeden Faye Vann isimli bir kadınla karşılaştı. Vann, alışveriş merkezinin otoparkında aracında oturuyordu. Eline bıçağını alan Dillbeck, arabaya binerek ona el koymaya çalıştı. Vann buna direnince adeta kendinden geçen Dillbeck, kadını ölümüne bıçaklamaya başladı.

Haberin Devamı

KOŞARAK KAÇMAYA ÇALIŞTI

Dillbeck ve Vann’ın içinde olduğu araç, otoparkın duvarına çarparak durdu. Araçtan inip koşarak uzaklaşmaya başlayan Dillbeck’in peşine güvenlik güçleri takıldı. Acil durum hattına yapılan ilk çağrıda otomobil kazası belirtilirken daha sonraki çağrıda bıçaklanmış Vann için yardım istendiği belirtildi.

Güvenlik güçleri ise elinde hala bıçak bulunan ve koşarak kaçan Dillbeck’in peşindeydi. Koşmaktan yorulan Dillbeck, bir evin bahçesinde yetkililer tarafından yakalandı. Dillbeck’in işlediği bu suç sebebiyle dönemin mahkum uygulamaları çokça eleştirildi ve daha sıkı denetim olması gerektiği fikri ortaya atıldı.

"KENDİM İÇİN DEĞİL, AİLEM İÇİN MÜEBBET..."

Dillbeck’in savunma avukatı, onu idamdan kurtarmak için suçlarını itiraf etmesi gerektiği konusunda ikna etti. Ancak bu hamle de işe yaramadı ve Dillbeck 1991 yılında idam cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Kararın açıklandığı sırada hakime seslenen Dillbeck, şu ifadeleri kullandı:

Olanlar için gerçekten üzgünüm. Keşke olmasaydı, burada olduğum için değil, olduğu için oldu. Kendim için değil, ailemin iyiliği için müebbet istiyorum.

1993 yılında, eyalet temyiz mahkemesi Vann'ın ailesine 150.000 dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Buna sebep olarak ise mahkuma sahip çıkılamadığı ve bir mahkumun bu suçu işlemiş olması gösterildi.

İDAM EDİLECEĞİ TARİH BELLİ OLDU

1991 yılında birinci derece cinayet ve silahlı soygun suçlarından ölüm cezasına çarptırılan Dillbeck’in idam edileceği tarih 23 Ocak 2023 yılında duyuruldu. Florida Valisi Ron DeSantis, Dillbeck’in infazını onaylayarak 23 Şubat 2023’te idam edileceğini duyurdu.

Dillbeck’in suç işlediği sırada henüz 15 yaşında olması sebebiyle pek çok kişi bu idam kararına tepki gösterse de yerel hükümetin geri adım atması çok da olası gözükmüyor.