Gazete Vatan Logo

11 yaşında kaçırıldı, 18 yıl boyunca işkenceye maruz kaldı! Korku filmi gibi olay

Jaycee Dugard, ABD'de okula giderken Phillip ve Nancy Garrido tarafından kaçırıldığında henüz 11 yaşındaydı. 18 yıl boyunca çiftin istismarına maruz kalan küçük kız, 2009 yılında mucizevi bir şekilde kurtulmuş ve hikâyesini herkese anlatmaya karar vermişti.

11 yaşında kaçırıldı, 18 yıl boyunca işkenceye maruz kaldı! Korku filmi gibi olay

California'da 10 Haziran 1991'de 11 yaşındaki Jaycee Dugard, Lake Tahoe'daki evinin önünde kaçırıldı. Dugard'ın kendi üvey babası da dahil olmak üzere birçok tanığa rağmen, yetkililer küçük kızı kimin kaçırdığına dair hiçbir ipucu bulamadı.

Öyle ki en sonunda FBI da olaya el atmış, ancak soruşturmalar Dugard'a neler olduğuna dair hiçbir kanıt getirmemişti. Aradan geçen 18 yıllık sürede Dugard, artık hiç bulunamayacakmış gibi görünüyordu.

Ancak takvim yaprakları 24 Ağustos 2009 gösterdiğinde, yani küçük kızın kaçırılması üzerinden geçen 18 yılın ardından, Phillip Garrido adlı bir adam, bir okulda dini etkinlik yapma konusunda bilgi almak için iki kızıyla birlikte California Üniversitesi'nin Berkeley kampüsünü ziyaret ettiğinde işler değişecekti. Polisler Garrido'yu araştırdığında adam kaçırma ve tecavüzden şartlı tahliye olmuş bir suçlu olduğunu keşfettiler.

 

Dahası, Garrido'nun şartlı tahliye sorumlusu, onun çocukları olduğundan habersizdi. Phillip Garrido, iki gün sonra şartlı tahliye toplantısına geldi. Yanında karısı Nancy, üniversiteye götürdüğü iki genç kadının yanı sıra bir başka genç kadın daha vardı. Garrido, artık her şeyi itiraf edecekti.

Haberin Devamı

Küçük iki kız, Garrido'nun kızlarıydı ancak karısı Nancy'den değildi. Daha doğrusu, Garrido'nun 18 yıl önce kaçırdığı ve defalarca tecavüz ettiği "Allissa" adıyla anılan üçüncü genç kadının çocuklarıydı. Bu kadının gerçek adı Jaycee Dugard'dı.

18 yıl esaret altında kaldıktan sonra, Dugard nihayet özgürdü ve Garrido tarafından hapsedildiği zamanın hikayesini A Stolen Life adlı anı kitabında anlatacaktı.

OKULA GİTMEK ÜZERE EVDEN ÇIKTI

Jaycee Lee Dugard kaçırılmadan önce sıradan bir küçük kızdı. 3 Mayıs 1980'de doğan Jaycee, annesi Terry ve üvey babası Carl Probyn ile yaşıyordu. Carl ve Terry Probyn'in 1990'da Shayna adında bir kızı daha oldu.

Küçük kız kardeşinin doğumundan bir yıl sonra, Jaycee Dugard'ın hayatı, evinden sadece birkaç metre ötede Phillip ve Nancy Garrido tarafından kaçırıldığında alt üst olacaktı.

Phillip Garrido'nun cinsel şiddet geçmişi vardı. El Dorado İlçe Bölge Savcılığı'na göre, Jaycee Dugard'ı kaçırdığında Garrido zaten birkaç suçtan hüküm giymişti.

Haberin Devamı

 

1972'de Garrido, Contra Costa İlçesinde 14 yaşındaki bir kıza ilaç verdi ve tecavüz etti. Dört yıl sonra, haziran ayında South Lake Tahoe'da, 19 yaşındaki bir genci arabasına bindirdi, ardından kelepçeleyip istismar etti. Kasım 1976'da, aynı şeyi 25 yaşındaki bir kadına yapmaya çalıştı, ancak kadın kaçmayı başardı ve komşularından yardım istedi.

Sadece bir saat sonra, Garrido başka bir kurbanı arabasına çekti ve onu Reno'daki bir depoya götürdü ve burada ona cinsel tacizde bulundu. Bu suç tek başına 50 yıl hapis cezası almasını sağladı.

İLK İŞİ KURBANINI ZİYARET ETMEK OLDU

Ancak Garrido, bu cezanın yalnızca 11 yılını yattı. Şartlı tahliye kurulu, 'toplumun sağlığına, güvenliğine ve ahlakına yönelik bir tehditte bulunmadığına' yönelik belge vermeyi kabul etti. Ancak serbest bırakıldıktan aylar sonra, Tahoe'da çalışan kurbanlarından birini ziyaret etti. Ona, "İçki içmeyeli 11 yıl oldu" dedi.

Haberin Devamı

Garrido'nun kurbanı bunu derhal şartlı tahliye memuruna bildirdi ve dosyasında Garrido'yu elektronik izlemeye tabi tutmanın, kurbanın histerisine veya endişelerine dayalı olarak çok fazla güçlük yaratacağını belirtti ve bu olayı geçiştirdi.

Ancak Phillip Garrido, bir sonraki kurbanını aramaya devam etti. 10 Haziran 1991'de kurbanını buldu. Adı Jaycee Dugard'dı.

 

JAYCEE ORTADAN KAYBOLUYOR

O sabah, Carl Probyn, 11 yaşındaki üvey kızı Jaycee Dugard'ı, evlerinden sadece birkaç metre ötedeki otobüs durağına bıraktı. Her sabah olduğu gibi küçük kızın okula gideceğini ve ardından eve döneceğini umuyordu. Ancak bu hiç olmadı.

İki yabancı, küçük kızı yakaladı ve arabalarına çekti. O sırada evinin bahçesinde olan Probyn, bu olaya şahit oldu. Bisikletine atladı ve arabanın peşinden gitti ama yetişemedi. Probyn, derhal yetkililere haber verdi.

Ne yazık ki ilk aralamar, yetkilileri hiçbir sonuca götürmedi. Arama köpekleri, helikopterler ve FBI, Dugard'a dair bir iz bulamadı.

Haberin Devamı

Probyn ve Jaycee Dugard'ın annesi Terry, Dugard ortadan kaybolduktan birkaç yıl sonra boşandı. Probyn, evliliklerinin bozulmasına neden olan şeyin kaçırılma olayı olduğunu açıkladı. Jaycee'nin bulunmasından yıllar sonra bile Probyn o gün olanları kabullenmekte zorlanıyordu. Daily Mail'e verdiği demeçte, "Geriye dönüp baktığımda, belki de ona daha fazla sarılmadığım için pişmanım" dedi.

 ESARET ALTINDA YAŞAM

Yetkilier aramayı sürdürürken Jaycee Dugard, 170 mil uzakta Antioch'ta Phillip ve Nancy Garrido'nun evinin arka bahçesindeki bir kulübede mahsur tutuluyordu. Burada Jaycee'ye Alissa olarak sesleniyorlardı ve Phillip Garrido düzenli olarak küçük kızı istismar ediyordu. Bu istismarların sonucunda Jaycee, 14 ve 17 yaşındayken iki bebek dünyaya getirdi. Bebeklerin ikizi de kızdı. Jaycee, hamile olduğu ve doğum yaptığı süreçlerde hiçbir tıbbi yardım almadı. Kısa süre sonra Jaycee Dugard'ın kızları, Jaycee Dugard'ın arka bahçesindeki hapishanesinde onunla birlikte yaşamaya başladı.

Jaycee Dugard, 5 Temmuz 2004 tarihli günlüğünde şunları yazdı:

“Boğuluyormuşum gibi geliyor. Hayatımın kontrolünü istiyorum. Korkarım ki, söylediklerinin beni nasıl bir tutsak yaptığını görmüyor… Neden hayatımın kontrolü bende değil!”
Jaycee Dugard, Garrido'nun arka bahçesinde saklandığı 18 yıl boyunca bir günlük tuttu. Korkmak, yalnız olmak, depresif olmak ve "sevilmediğini" hissetmek hakkında sayfalarca yazdı.

Başlangıçta ailesi hakkında yazdı ve onu arayıp aramadıklarını merak etti. Ancak zamanla, hapsolması ve depresyonu, her türlü insani etkileşim için can atmasına neden oldu.

Dugard, 18 yıl sonra sonunda canlı bulunduğunda, sevilmenin veya insan gibi davranılmanın nasıl bir şey olduğunu bilmediği uzun bir alışma döneminden geçti.

Temmuz 2011'de anı kitabı A Stolen Life'ı yayınlayan Dugard, "Komik, şimdi nasıl geriye bakıp 'gizli arka bahçenin' aslında o kadar da 'gizli' görünmediğini fark edebiliyorum" diyor.

JAYCEE NASIL KURTULDU?

Ağustos 2009'da, Phillip Garrido'dan şüphelenen iki polis memuru, Jaycee Dugard'ın ortadan kaybolmasının gizemini nihayet çözmeye yardım etti. Ancak göze batan bir soru cevapsız kaldı: Garrido'nun şartlı tahliye memuru, Dugard'ı arka bahçede nasıl bulamadı?

Doğal olarak, kolluk kuvvetlerinin kayıp kızı, onu kaçıran kişiyle sayısız kez kontrol etmesine rağmen bulamaması, önemli miktarda eleştiriye yol açtı. Özellikle, Garrido'nun şartlı tahliye memuru Edward Santos Jr., medya tarafından tepki çekti.Santos, Garrido'nun yanında iki küçük kızı olduğunun farkında bile değildi. Ancak Jaycee Dugard'ın bulunmasında çok önemli bir rol oynadığını iddia etti.

Jaycee Dugard, onu tutsak edenler Phillip ve Nancy Garrido'nun elinde 18 yıl süren taciz ve ihmale katlanarak esaret altında büyüdü. İnanılmaz bir şekilde, Dugard hayatını tersine çevirmeyi ve hapishanesinden kurtulmayı başardı.

“Benim adım Jaycee Dugard ve bunu söylemek istiyorum çünkü uzun süredir adımı söyleyemedim ve bu iyi hissettiriyor.”
2011 yılında ilk anı kitabı A Stolen Life'ı yayınladı ve kaçırılma ve benzeri travmatik olaylardan kurtulan ailelere destek sağlayan bir organizasyon olan JAYC Vakfı'nı kurdu.

Temmuz 2016'da Freedom: My Book of Firsts adlı ikinci bir anı kitabı yayınladı. Dugard ikinci kitabında “Trajik bir olaydan sonra hayat vardır” diyor.