Gazete Vatan Logo

Yetim maaşı alan işsizlik maaşı alabilir mi?

Ölen kişinin geride bırakmış olduğu kız ve erkek çocuklarına SGK tarafından sağlanan yetim aylığı uygulamasında düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre, yetim maaşı alanların sigortalı işte çalışmaları halinde maaşları kesilmeden çalışmaya devam edebilecek. Peki, Yetim maaşı alan kiş işten çıkarılırsa işsizlik maaşı alabilir mi? Hem yetim maaşı hem de işsizlik maaşı aynı anda alınabilir mi? İşte detaylar...

Yetim maaşı alan işsizlik maaşı alabilir mi?

Devlet; yetim maaşı alan çalışanların, sigortalı bir işte çalışmaları halinde maaşlarının kesilmemesi yönünde düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile milyonlarca çalışan, yetim maaşı kesilmeden çalışma imkanı elde etti. Peki, yetim maaşı alan kişi işten çıkarılırsa işsizlik maaşı alabilir mi? Hem yetim maaşı hem de işsizlik maaşı aynı anda alınabilir mi? İşte detaylar...

YETİM AYLIĞI NEDİR? KİMLER YETİM AYLIĞI ALABİLİR?

Ölen kişinin geride bırakmış olduğu kız ve erkek çocuklarına SGK tarafından sağlanan desteğe yetim aylığı denilmektedir.

Geride kalan kız veya erkek çocukların kendi sigortalılıkları kapsamında gelir veya aylık bağlanmamış olması şartıyla;

-Erkek çocuk, öğrenci değil ise 18 yaşına, lise eğitimde ise 20 yaşına, üniversite eğitiminde ise 25 yaşına kadar,

-Kız çocuk yaşı ve eğitim durumu ne olursa olsun evlenene kadar,

-Hem kız hem de erkek çocuk sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünün %60’nı kaybetmiş ise sürekli, Yetim aylığı almaya hak kazanır.

İşsizlik maaşı adlığı sırada yetim kalan erkek veya kız çocuklardan yetim aylığı almakla ilgili şartları taşımaları şartıyla işsizlik maaşlarının kesilmesine yol açacak bir neden bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

YETİM MAAŞI ALAN İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik maaşı aldığı zamanda yetim kalan erkek veya kız çocuklardan yetim aylığı almakla ilgili şartları taşımaları şartıyla işsizlik maaşlarının kesilmesine yol açacak bir neden bulunmuyor. İşsizlik maaşının geçici bir ödenek olması nedeniyle çalışma durumu da esas alınarak kişiye en fazla 10 aya kadar işsizlik maaşı verşleblecek. Dolayısıyla şartları taşınması şartıyla kişinin hem işsizlik maaşı hem de yetim aylığının alınmasında engel bir durum bulunmuyor.