Gazete Vatan Logo

SGK üç maaş birden ödüyor! Başvuran alıyor, paralar hesaplara yatırılıyor

Üç maaş birden almak mümkün. Çalışanlar da emekliler de bu haktan yararlanabiliyor. Ancak pek çok kişi haberdar olmadığı için iki hatta üç maaş hakkı olduğu halde talepte bulunmuyor. Peki kimler birden fazla maaş alabilir? Çalışan ya da emekli olan kişiler kendi maaşlarının yanında dul ve yetim maaşı hakkı da kazanıyor. Çalıştığı için maaş ödemesi yapılmayacağını düşünenler ise başvuruda bulunmuyor. Birden fazla maaş ödemesi alınmasında bağlı bulunulanan Sosyal Güvenlik Kurumu önemli. Örneğin SSK'dan emekli bir kişi Bağ-Kur'dan emekli olan eşinin maaşı dolayısıyla dul aylığığ alabiliyorken, aynı kişinin babasının Emekli Sandığı mensubu olması durumunda babası üzerinden de yetim aylığı alabiliyor.

SGK üç maaş birden ödüyor! Başvuran alıyor, paralar hesaplara yatırılıyor

Çalışma hayatına başlayan herkes bir müddet çalıştıktan sonra emeklilik hayali kuruyor. Ancak yaşam koşulları nedeni ile birçok emekli ek iş yapmak durumunda kalıyor. Bazı durumlar da ise ek iş olmaksızın birden fazla maaş almak mümkün. Çalışanlar ve emekliler dul-yetim aylığı alabiliyor. Gerekli koşulları sağlayanlar başvuru yapılması durumunda bu haktan yararlanıyor. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan dul ve yetim aylığı hakkı, ek gösterge düzenlemesi gibi konularda en çok merak edilen soruları yanıtladı. İşte o soru ve cevaplar...

SGK’dan emekli oldum. Vefat eden eşim de SGK’lıydı. Ondan da maaş alıyorum. Babam emekli sandığından maaşlı idi, vefat etti. Tarafıma babamdan da maaş bağlanabiliyor mu? 

Bazı dul ve yetimler üç maaş alabiliyor. Örneğin, işçi olarak çalışan bir kadın, emekli olup SSK’dan kendisi emekli aylığı alırken; aynı zamanda vefat etmiş eşi Bağ-Kur’lu ise eşinden dolayı dul maaşı alabileceği gibi Emekli Sandığına bağlı anne-babasından da yetim aylığı bağlanabiliyor. Böylece üç maaş alma hakkı doğuyor. Sizin durumunuz da vefat eden babanız memur olduğu için babanızdan yetim aylığı alabilirsiniz.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI MAAŞI ETKİLEMEZ

1970 doğumluyum, sigorta başlangıcım 1990. 9348 pirim günüm var. 19 ay askerlik yaptım. SGK uygulamasında 8400 TL emekli maaş ödemesi görünüyor. Askerlik borçlanması yaparsam emekli maaşım ne kadar artar?

Askerlik borçlanmasının emeklilik maaşına katkısı biraz karışık ve kişiye, kişinin ilk giriş tarihine göre değişen bir konu. Şartlarınız emekli olmaya elverişli. Sizin özelinizde 2000 yılı öncesi sigortalı girişli olduğunuz için askerlik borçlanması emekli maaşınızı artırır ama bu artış çok fazla olmaz. Borçlanma ile ödeyeceğiniz tutarı hesaba katarsak alacağınız emekli maaşına yaratacağı katkı yüksek olmaz. Bu durumda askerlik borçlanması yapmanın pek de anlamı olmaz.

EK GÖSTERGE BANKA ÇALIŞANINI KAPSIYOR

Soru: 2001 yılında 1/4 derece, 3000 gösterge ile bir kamu bankasından bölge müdürü unvanıyla emekli oldum. 3600 ek göstergeden faydalanacak mıyım? 

Haberin Devamı

3600 ek göstergenin detayları tam netleşmedi, kanun tasarısının hazırlanmasını beklemek gerekiyor. Ancak sizin de göstergeniz 3000’den 3600’e çıkacak. Bu durumda siz de ek göstergeden yararlanacaksınız ve emekli maaşınız artacak.

MAAŞINIZA KATKISI OLMAZ

Soru: Yaş dışındaki şartları tamamladım ve üç yıl sonra emekli maaşı bağlanma hakkı elde edeceğim. Şu anda asgari ücret üzerinden pirim ödenmekte. Son üç yılı ben kendi cebimden yaklaşık ayda bin TL kadar ödemeyle destekleyip primimi artırsak emekli maaşımın artmasına fayda eder mi? 

Emekli maaşınızın artırmak için priminizi tavandan ödemeniz gerekiyor. Priminiz şu anda asgari ücret üzerinden ödeniyor. Cebinizden ödeyeceğiniz ek bin lira ile primin emekli maaşınıza katkısı olmaz.

PRİM GÜN SAYINIZ EKSİK

Soru: 1.11.1997 ilk işe giriş tarihli, yüzde 40 engeli çalışanım. Şu an 2060 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim.

Yüzde 40 engelli olup da 1994-1997 arası ilk işe giriş tarihi olanlar 17 yıl çalışıp, 3920 prim günü tamamladıklarında emekli olmaya hak kazanıyorlar. Emekliliğiniz için 1.860 prim gününüz eksik. Bu durumda 5.5 yıl daha çalışıp emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞINIZ ARTACAK

Soru: 2009’da kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışıp 1/1’den emekli oldum. Yüksek mimarım. Bizler zaten 3600 ek göstergeden emekli olmuştuk. Bu yeni düzenleme bizim gibi emeklilere herhangi bir avantaj getirecek mi?

Ek göstergeden sizler de yararlanacaksınız. Yasa tasarısı henüz netleşmedi ve kimlerin göstergeleri ne kadar artacak henüz net değil. Ancak sizin durumuzda olup da 3600 ek göstergesi olanlar 4200 ek göstergeye çıkacak. Bu durumda emekli maaşınız artacak.