Gazete Vatan Logo

Ulusal Staj Programı (USP) nedir? Ulusal Staj Programı başvuruları nasıl yapılır?

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'e-İnsan Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapmak isteyen gençler için Ulusal Staj Programı (USP) başvurularının başladığını duyurdu. Peki, Ulusal Staj Programı (USP) nedir? Ulusal Staj Programı başvuruları nasıl yapılır? Ulusal Staj Programı’na kimler başvuru yapabilir? Ulusal Staj Programı’nda maaş var mı? İşte detaylar…

Ulusal Staj Programı (USP) nedir? Ulusal Staj Programı başvuruları nasıl yapılır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu! Ulusal Staj Programı (USP) başvurular başladı. Kamu kurum ve kuruluşlarında staj görmek isteyen gençler Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı üzerinden Ulusal Staj Programı’na başvuru yapabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlere müjde olarak duyurdujğu Ulusal Staj programlarının 2023 yılı başvurularını bugün itibariyle başlattıklarını belirterek “Yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden miktarı 2023'den itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz. Staj sonrası öğrencilerimizin yarı zamanlı çalışmalarını temin etme amacıyla yetenek yönetim modelini de yaygınlaştırıyoruz.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Ulusal Staj Programı pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Ulusal Staj Programı başvuruları nasıl yapılır?

Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na e-Devlet ile giriş yapılması gerekiyor. E-Devlet uygulamasına gelen bilgileri kontrol edip onaylarayak tamamlanması gerekiyor. Burada yer alan başvuru formu doldurularak iş ve staj başvurusunda bulunulabiliyor.

Haberin Devamı

Ulusal Staj Programı’na kimler başvuru yapabilir?

Türkiye, KKTC ve yurt dışında üniversitelerde eğitimine devam eden ve not ortalaması* 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan;

Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri (tıp fakültesi ve öğretmenlik bölümleri hariç),

Örgün eğitim veren ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri

Yurt dışındaki üniversitelerde, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.

- Genel not ortalamaları henüz netleşmemiş olduğu için, başvuru döneminde ön lisans 1. sınıf öğrencilerinden bu şart aranmamaktadır, ancak staj tarihinde not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olması beklenmektedir.

BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN 

Ulusal staj programı nedir?

Gençlerin fırsat eşitliği çerçevesinde ve liyakat esaslarına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Ulusal Staj Programı (USP) başlatılmıştır.

Haberin Devamı

Program aracılığıyla; gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, kariyer olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi, staj imkânının zorunlu staj gerektiren teknik bölümlerle sınırlı kalmayıp tüm bölümlere yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Program’a başvuru yapan öğrenciler; eğitim hayatları boyunca sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar ve başarıları göz önünde bulundurularak akademik/mesleki, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları üzerinden değerlendiriliyor. İşverenler ise öğrencilere, kimlik bilgilerini görmeden söz konusu yeterlilik alanlarında aldıkları puanlar üzerinden staj teklifi gönderiyor.

OECD tarafından iki kez üye ülkelere örnek uygulama olarak gösterilen Program, profesyonel hayatının başındaki pek çok gence henüz öğrenci iken iş hayatını deneyimleme ve kariyer yolculuğuna yön verme şansı tanıyor.

Haberin Devamı