Gazete Vatan Logo

Milletvekili Maaşları 2023: En yüksek, en düşük milletvekili maaşı ne kadar? Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor?

Milletvekili ve emekli milletvekillerine 2023 yılında ne kadar zam yapılacağı merak ediliyor. 2023 yılında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam ile birlikte TBMM’deki milletvekillerinin maaşlarına yapılacak zam oranı da belli olacak. Aktif milletvekillerinin maaşları memur zamlarına göre belirlenirken, emekli milletvekilleri ise memur zammı alıyor ancak enflasyon farklarından yararlanamıyor. Peki, En yüksek, en düşük milletvekili maaşı ne kadar? Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor? Milletvekili ve emekli milletvekilleri maaşları ile ilgili detaylar…

Milletvekili Maaşları 2023: En yüksek, en düşük milletvekili maaşı ne kadar? Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor?

Memur ve memur emeklilerine 2023 yılı için yapılacak zam ve enflasyon farkı kadar ek zamdan milletvekilleri de faydalanıyor. Milletvekili maaşlarına yapılacak zam ile birlikte 2023 maaşlarının ne kadar olacağı merak ediliyor. Aktif milletvekillerinin maaşları memur zamlarına göre belirlenirken, emekli milletvekilleri ise memur zammı alıyor ancak enflasyon farklarından yararlanamıyor.

EN YÜKSEK, EN DÜŞÜK MİLLETVEKİLİ MAAŞI NE KADAR?

2022 yılının ilk altı ayında milletvekili maaşı 40 bin TL’ydi. 2022 Temmuz ayı zammı ile milletvekili maaşı 56 bin TL’ye yükseldi.

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINA ZAM NASIL BELİRLENİYOR?

2022 Temmuz ayında TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında değişiklik yapılarak milletvekillerinin emekli aylıklarının cumhurbaşkanı ödeneğine endekslenmesi uygulamasına son verildi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önerge ile gösterge sistemine bağlanan emekli milletvekili aylıkları bundan böyle memur maaş zamlarına paralel artacak.

Emekli vekil aylıkları göstergeye bağlandı. Bundan böyle emekli TBMM Başkanları ve başbakanlar 126.000 gösterge; emekli milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar da 115.225 gösterge üzerinden aylık alacaklar. Komisyonda değişiklik yapılırken, aylıkların yeni sistem üzerinden ödenmesine başlama tarihi 15 Ocak 2023 olarak belirlenmiş, milletvekillerinin emekli aylıklarını gösterge sistemine bağlayan 13. maddenin yürürlük tarihi daha sonra temmuz ayına çekilmişti.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİ MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Komisyonda belirlenen 126.000 ve 115.225 gösterge tutarları, memur maaş katsayısı ile çarpılarak, aylıkları belirlenecek. 2022 yılının ocak – haziran döneminde memur maaş katsayısı 0,235445 olarak uygulandı.