Gazete Vatan Logo

Memur milyonları ilgilendiriyor! Flaş izin detayı, 6 ay geçerli, günde 3 saat...

Kamu çalışanlarını doğrudan ilgilendiyor. Günlük olarak 3 saat izin veriliyor. 6 ay süre ile devam ediyor. Kadın çalışanların doğum sonrası süt izni ilk 6 ayda günde 3 saat olarak veriliyor. Doğum sonrası ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik süt izini kullanılmaya devam ediliyor.

Memur milyonları ilgilendiriyor! Flaş izin detayı, 6 ay geçerli, günde 3 saat...

Çalışma mevzuatımızda aileyi ve kadınların istihdama katılımını destekleyici çok sayıda düzenleme bulunuyor. Bu düzenlemelerden biri de hem memur kadınların hem de işçi kadınların çocuklarını emzirmesi için ücretli süt izni verilmesi. Devlet Memurları Kanunu’na tabi memurlara verilen süt izninden gereğince faydalanmasına ilişkin püf noktalarını Türkiye gazetesinden İsa Karakaş yazdı. 

SÜT İZNİ İÇİN DİLEKÇE VERİLMELİ

Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirmesi gerekmektedir. Yarım gün izninden faydalanan memura ayrıca süt izni verilmemektedir.

Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat süt izni verilmektedir. İkiz ya da daha fazla doğumlarda çoğul doğumlarda da süt izni süresi değişmemektedir.


SÜT İZNİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR

Süt izninden sadece kadın memur yararlanmaktadır. Annenin ölümü hâlinde dahi süt izni babaya geçmemektedir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur anne tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda memurun çalıştığı birim amirinin bir inisiyatifi yoktur.

Haberin Devamı


Memur, süt izninden ve Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamamaktadır. Süt izninin, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu izin birleştirilerek sonraki günlerde topluca kullanılması mümkün değildir.

Süt iznini kullanmakta iken çocuğun ölümü hâlinde memur anne bu iznin kalan süresini kullanamaz. Çocuğun ölüm tarihi itibarıyla süt izni süresi tamamlanmış olacaktır.