Gazete Vatan Logo

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Nasıl başvuru yapılır?

Günümüzde ekonomik sebepler başta olmak üzere birçok insan çeşitli sebeplerle işten çıkarılabiliyor. İşten çıkarılan insanların yardımına ülkemizdeki işsizlik maaşı uygulaması bu zor süreçte yetişiyor. İşsizlik maaşı almak isteyenler sıklıkla işsizlik maaşı şartları nelerdir? Nasıl başvuru yapılır? sorularını aratıyor. İşte işsizlik maaşı başvuru şartları hakkında bilmeniz gerekenler...

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Nasıl başvuru yapılır?

Günümüzde ekonomik sebepler başta olmak üzere birçok insan çeşitli sebeplerle işten çıkarılabilmektedir. İşten çıkarılan insanların yardımına ülkemizdeki işsizlik maaşı uygulaması bu zor süreçte yetişmektedir. İşsizlik maaşı da belirli şartları taşıyan işsiz kalan kişilere bağlanabilmektedir. Her işten çıkarılana bağlanmamaktadır. Haklı sebeple iş akdini fesheden çalışanlar da belli koşulları taşımaları halinde işsizlik maaşına başvurabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Sigortalı işsizlere, belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli bir süre ve miktarda yapılan nakdi ödemeye işsizlik maaşı denmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için belli şartlar:

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak

- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İşkur birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuru yapılmaktadır.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK MAAŞINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden itibaren 30 gün içerisinde en yakın İşkur birimine işsizlik maaşı alabilmek için başvurulması gerekmektedir. Başvurular, İşkur ilgili birimine şahsen yapılabilir. İçinde bulunulan il ve ilçelerde İşkur hizmet binaları bulunmaktadır. Buralar şahsen gidilip başvuru yapılamıyorsa, elektronik ortamda www.iskur.gov.tr web adresine giriş yapılarak işsizlik maaşı başvurusu kolaylıkla yapılabilmekte böylelikle teknolojinin hakim olduğu günümüzde işlemler hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Mücbir sebepler dışında iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde başvuru yapılmaz ise başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden daha sonra düşülmektedir. Bu sebeple zamanında başvuru yapılması başvuru yapacaklar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında gelmektedir. Mücbir sebepler yüzünden zamanında başvuru yapılamaz ve başvuru süresi kaçırılırsa buna sebep olan mücbir hallerin belgeleri ile ispatlanması akabinde süre kaybı İşkur tarafından değerlendirilmektedir. Mücbir sebebin haklı görülmesi halinde herhangi bir süre kaybı olmamaktadır.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşı başvurusunu yapan kişinin, başvurusu ile birlikte iş arayan kaydı yapılmaktadır. Bu kayda ilişkin de başvuran kişiye ilgili belge teslim edilmektedir. İş arayan kişinin daha önce İşkur'da kaydı var ise bu kaydı güncellenmektedir. İşsizlik maaşı başvurusunun yapılmasına ilişkin akla gelen bir başka soru da işsizlik maaşı başvurusunun vekaletname ile yapılıp yapılamayacağı hususudur. Bu sorunun cevabı ise vekaletname ile işsizlik maaşı başvurusunun yapılamayacağı şeklindedir. Bu yönde yapılan başvurular işleme alınmamaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞINA HAK KAZANANLARA SUNULAN HİZMETLER

İşsizlik maaşına hak kazananlara sunulan hizmetler şöyle sıralanabilir:

- İşsizlik maaşı

- Genel sağlık sigortası primleri

- Yeni bir iş bulma

- Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İŞSİZLİK MAAŞININ SÜRESİ NE KADARDIR?

Haberin Devamı

Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞININ MİKTARI NE KADARDIR?

Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı esas alınarak hesaplanır. Hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. Damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI ALIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

İşsizlik maaşı alınan süre içinde ;

- İkamet adresinin değişmesi

- Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık aylığı alınması

- Yetkili Sağlık Kuruluşu tarafından istirahatli kılınması

Haberin Devamı

- Silah altına alınması

- Yurtdışına çıkılması

- Bir işte çalışmaya başlanılması

- Mahkeme kararı ile işe iadeye karar verilmesi

durumlarında 15 gün içinde en yakın İşkur birimine ya da ALO170 aranarak gerekli bildirim yapılmalıdır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ÇEKİLİR?

Sigortalı çalışırken işsiz kalan kişiler, İşkur'a yaptıkları işsizlik maaşı taleplerinin, istenilen koşulları taşımalarının sabit olması akabinde kabulü ile işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar. Bunun üzerine Sigortalı işsizler, TCKN numaralı Nüfus cüzdanları ile birlikte herhangi bir PTTBANK Şubesine giderek aylık olarak işsizlik maaşlarını alabilirler. İşkur sitesine kullanıcı kayıt bilgileri ile giriş yaparak işsizlik maaşına ilişkin kendileri için oluşturulan ödeme tablosunda ödeme tutarları ve ödeme süresine ilişkin bilgileri görebilirler. Ödeme tarihlerini takip ederek ilgili zamanlarda maaşlarını alabilirler.

İŞ KAYBI TAZMİNATINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

İş kaybı tazminatından yararlanma şartları:

- Özelleştirme nedeni ile işsiz kalmak

- Özelleştirme kapsamında alınan kuruluşta hizmet akdinin kesintisiz en az 550 gün devam etmesi

- Hizmet akdinin fesih tarihinden sonraki 30 gün içinde en yakın İşkur birimine şahsi olarak ya da elektronik ortamda başvuruda bulunmak olarak sıralanabilir.

İŞ KAYBI TAZMİNATININ SÜRESİ

550 gün devam edenlere 90 gün,

1100 gün devam edenlere 120 gün,

1650 gün devam edenlere 180 gün,

2200 gün devam edenlere 240 gün

iş kaybı tazminatı ödemesi yapılmaktadır.

İŞ KAYBI TAZMİNATININ MİKTARI VE SUNULAN HİZMETLER

İş kaybı tazminatı, günlük net asgari ücretin iki katıdır. Engelli personele günlük asgari ücretin dört katı ödenmektedir.

İş kaybı tazminatı ile sunulan hizmetler; iş kaybı tazminatı ödenmesi, yeni bir iş bulunması, meslek geliştirme edindirme eğitimlerinin verilmesi, Sosyal Güvenlik Kuruluşları kesintilerinin hak sahipleri adına ilgili kurumlara yatırılması şeklinde özetlenebilir.