Gazete Vatan Logo

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durum! EYT hangi yılları ve kimleri kapsıyor? EYT son dakika haberleri

EYT son dakika haberleri, son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesi aralık ayında Meclis gündemine gelecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak için Eylül 1999 öncesi SSK’lı, yani 4/A statüsünde, sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. Peki, EYT şartları nelerdir, EYT yaş sınırı kalktı mı? EYT ne zaman çıkacak, EYT düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte EYT son dakika haberleri…

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durum! EYT hangi yılları ve kimleri kapsıyor? EYT son dakika haberleri

EYT son dakika gelişmeleri, EYT düzenlemesi beklemeyenler tarafından merakla takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'nin Aralık ayında Meclis'e sunulacağının müjdesini vermişti. Yasanın çıkmasıyla 1 buçuk milyon emeklinin 1999 yılından önceki tüm haklara sahip olması bekleniyor. Peki, EYT yaş sınırı kalktı mı, EYT şartları nelerdir? 17 Kasım EYT son dakika haberleri

EYT yaş sınırı kalktı mı, şartları ne?

EYT düzenlemesinden ilk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının Eylül ayından önce olanlar yararlanacak.

Eylül 1999 öncesi SSK’lı, yani 4/A statüsünde, sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor.

Bu şartları yerine getiren SSK’lı erkek ve kadın çalışanlardan yaş şartı aranmayacak; EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecekler.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "1,5 milyon EYT'liyi ilgilendiren düzenlemeyi Aralık ayı içerisinde Meclis’e takdim edeceğiz" dedi. Bakan Bilgin açıklamalarına şöyle devam etti: Yeni yılla birlikte EYT devreye girmiş olacak. Yaş şartını kaldırsak emekli olacak 1,5 milyon insan var. EYT'de yaşı bekleyenlerin yüzde 87'si bir işte çalışıyor. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak.

Prime takılanlar olmayacak

8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyor. EYT'de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirilmeyecek.

Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yıl sonunda emekli olacaklardan sonra geriye kalan 4 milyon civarında kişi de sigorta prim ve sigortalılık yılını doldurdukça emekli olacak. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme.

EYT ne zaman çıkacak, yürürlüğe zaman girecek?

Haberin Devamı

Aralık ayında Meclis gündemine gelecek ve sene sonuna kadar yasalaşacak. Ocak ayında da uygulamaya girecek. İlk etapta prim gün sayısını ve çalışma yılını tamamlamış olanlar 2023’ün şubat ayından itibaren EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmaya başlayacak.

EYT son durum

EYT ile ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak.

Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kadınlarda 20 hizmet yılı ve 5000 prim günü, erkeklerde 25 hizmet yılı ve 5400 hizmet gününü dolduranlarda yaş şartı aranmadan emekliliğin gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

EYT’liler ne kadar emekli maaşı alacaklar?

SGK’nın https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ web sitesine girilerek gerekli bilgilerin doldurulması gerekiyor. SSK Sicil Numarası’na e-devlet üzerinden “Hizmet Dökümü” kısmından ulaşılabiliyor.

Bunun dışında kalan bilgileri de doldurduktan sonra “Sorgula” tıklandıktan sonra karşımıza çıkan sayfada tüm prim günleri dökülüyor ve “hesapla”ya tıklanması gerekiyor.

2022 tarihi itibariyle hesaplanan Aylık ve Ek Ödeme miktarı toplanarak alacağınız emekli maaşı ortaya çıkmış oluyor. Aylık Bağlanma Oranı (ABO) ne kadar yüksekse emekli maaşı da o kadar yüksek oluyor. Aylık Bağlanma Oranı her yıl 2 puan artıyor. 2022 yılı talepli aylıklar, özel sektör için 01.01.2022 tarihinden, kamu sektörü için 15.01.2022 tarihinden itibaren hesaplanıyor. Aylıklar, girdiğiniz bilgiler ile Kurum kayıtlarında yer alan bilgiler esas alınmak suretiyle hesaplanmış olup, resmi işlemlerde kullanılamıyor.

Haberin Devamı