Gazete Vatan Logo

EYT ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne? İşte EYT'de son gelişmeler!

5 milyon kişiyi ilgilendiren ve uzun bir süredir üzerinde çalışılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili gelişmeler gelmeye devam ediyor. Hükümetin gündeminde olan EYT yasası ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in daha önce katıldığı televizyon programlarında farklı formüller üzerinde çalışıldığını ifade etmişti. Gözler EYT yasasına çevrildi. Yasanın EYT'lilere neler getireceği merak konusu. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne? İşte EYT'de son gelişmeler!

EYT ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne? İşte EYT'de son gelişmeler!

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! AK Parti uzun süredir EYT yasası ile ilgili çalışma yürütüyor. Farklı formüllerin üzerinde çalışıldığı EYT yasasının 2022'de yasalaşması bekleniyor. Gözler AK Parti'inin EYT düzenlemesine çevrildi. Peki, EYT nedir? EYT ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne? İşte EYT ile ilgili detaylar...

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

AK Parti'li Akbaşoğlu'ndan yeni EYT açıklaması geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT'lilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akbaşoğlu, "2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

EYT'DE SON DURUM NE?

EYT teklifi için bazı formüller üzerinde çalışılıyor. Öncelikle kapsam ve şartlar belirlenecek. Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak.

50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.

Haberin Devamı

Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de masada. Kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu.

Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Meclis’e sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT'liler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akbaşoğlu, "2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de EYT ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bilgin "Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım." diye konuştu.

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Maaş, emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinde yüzde 20-25 oranında artış sağlaması beklenen 3600 ek gösterge düzenlemesi 2022 yılı bitmeden sonuçlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de bir çalışma yaptığı ifade edildi. Bu düzenlemenin de 2022 yılı bitmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasına gelmesi bekleniyor.

EYT NEDİR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

EYT, 1999 yılında emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıkmıştır. 8 Eylül 1999 tarihine kadar emeklilik şartı, kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte 5000 prim günüydü. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılan kanun ile emekli olabilmek için yaş şartı getirildi.