Gazete Vatan Logo

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) son durum ne? EYT çıkacak mı? Bahçeli'nin EYT açıklaması ve EYT'de son gelişmeler!

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili gelişmeler gelmeye devam ediyor. Hükümetin gündeminde olan EYT yasası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma yapıyor. Son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli konuşmasında, "Bütçe imkanları doğrultusunda, kademeli geçişle birlikte EYT sorunu Meclis'te görüşülecek bu sorun ortadan kaldırılacaktır." dedi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) son durum ne? EYT çıkacak mı? Kimler EYT kapsamında? EYT'den kimler yararlanacak? İşte Bahçeli'nin EYT açıklaması...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) son durum ne? EYT çıkacak mı? Bahçeli'nin EYT açıklaması ve EYT'de son gelişmeler!

Son aylarda gündemden düşmeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Gözler hükümetin yaptığı çalışmalara çevrilirken EYT ile ilgili kritik açıklama MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, partisinin grup toplantısında, "Bütçe imkanları doğrultusunda, kademeli geçişle birlikte EYT sorunu Meclis'te görüşülecek bu sorun ortadan kaldırılacaktır." dedi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) son durum ne? EYT çıkacak mı? Kimler EYT kapsamında? EYT'den kimler yararlanacak? İşte Bahçeli'nin EYT açıklaması ve EYT'de son gelişmeler!

BAHÇELİ'NİN EYT AÇIKLAMASI!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında partililere seslendi. Bahçeli, AK Parti'nin gündeminde olan 3600 ek gösterge ve EYT sorunu ile ilgili konuştu.
MHP Lideri Bahçeli, Verdikleri sözleri unutmadıklarını; vatandaşların hayalleriyle oynamayı akıllarından geçirmediklerini belirten Bahçeli, 24 Haziran seçimlerine giderken hazırladıkları beyannamenin arkasında olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

"Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) kardeşlerimizin sorunu bizim sorunumuzdur." diyen Bahçeli, şunları kaydetti:

"Sayıları 6,3 milyonu bulan bu kardeşlerimizin mağduriyetlerinin telafisi bizim amacımızdır. Bütçe imkanları doğrultusunda, kademeli geçiş uygulamasını dikkate alarak, geniş bir siyasi uzlaşma kapsamında EYT sorunu TBMM’de çözülerek gündemden tamamıyla çıkarılmalıdır.

Diğer yandan polislerimize, öğretmenlerimize, hemşirelerimize, imamlarımıza, uzman jandarmalarımıza, uzman çavuşlarımıza 3 bin 600 ek göstergenin verilmesi maksadıyla hükümete her desteği vereceğiz, her çalışmanın içinde olacağız.

Biz emeğin ve emekçi kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Asgari ücretle geçinen yaklaşık 8 milyon kardeşimizin enflasyona ezdirilmemesi, insanca yaşayacakları bir ücret seviyesine çıkarılmaları beklentimizdir. Şu kış kıyamette insanlarımızın haklı taleplerini karşılamak hepimizin sorumluluğu altındadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun enflasyonun üzerinde bir zam belirlemesi, ekonomik zorluklara direnen kardeşlerimizin yüreğine su serpmesi MHP'nin samimi çağrısıdır."

Haberin Devamı

EYT'DE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Maaş, emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinde yüzde 20-25 oranında artış sağlaması beklenen 3600 ek gösterge düzenlemesi 2022 yılı bitmeden sonuçlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de bir çalışma yaptığı ifade edildi. Bu düzenlemenin de 2022 yılı bitmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasına gelmesi bekleniyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR: EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. Yani emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı gibi 3 koşulun birlikte sağlanması aranmaya başladı.