Gazete Vatan Logo

Emekli maaşı zammı ne zaman açıklanacak? 2022 emekli maaş zammı ne kadar olur?

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı 2022 yılında yapılacak maaş artışlarında! TÜİK tarafından açıklanacak yıllık enflasyon ile birlikte emeklinin maaşı da değişecek. Haziran ile Aralık ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı ile birlikte 13 milyon emeklinin de maaşlarında değişiklik olacak. Peki, Emekli maaşı zammı ne zaman açıklanacak? 2022 emekli maaş zammı ne kadar olur? En düşük ve en yüksek SSK -Bağkur emekli maaşı ne kadar olur? İşte detaylar…

Emekli maaşı zammı ne zaman açıklanacak? 2022 emekli maaş zammı ne kadar olur?

Yaklaşık 13 milyon emeklinini beklediği maaş zammı için gözler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak 2021 yıllık enflasyon verilerine çevrildi. Yıllık enflasyon ile birlikte emekli de maaşına zam alacak. Peki, Emekli maaşı zammı ne zaman açıklanacak? 2022 emekli maaş zammı ne kadar olur? En düşük ve en yüksek SSK -Bağkur emekli maaşı ne kadar olur? İşte detaylar…

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLUR?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Haziran ile Kasım ayı arasında 5 aylık enflasyon oranı yüzde 10.48 olarak belirlendi. Yaklaşık 13 milyon emekli ve 4 milyondan fazla memur için beklenen aralık ayı  enflasyonu ile birlikte yıllık enflasyon da kesinleşecek. 2022 yılının Ocak ayında emekliye yapılacak zam oranı da Haziran ile Aralık ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. TÜİK tarafından açıklanacak Aralık enflasyon verilerinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek zam da kesinleşmiş olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Bütün emekli grupları içine alan bir düzenleme yapacağız. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız.' açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl iki zam alıyor. Ocak ve Temmuz aylarında verilen zamlar bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor. Emekli maaşına yapılacak zam TÜİK tarafından 3 Ocak’ta yapılacak enflasyon açıklamasının ardından belli olacak. 5 aylık enflasyon rakamına öre ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10.48 oranındaki zammı kesinleşmişti. Bu orana Aralık enflasyonu da eklenerek emeklinin 2022 yılının ilk zammı belirlenecek.

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ilaveten Temmuz'daki yüzde 3'luk zammın üzerinde oluşan enflasyon farkı olarak alıyor. 5 aylık rakamdan yola çıkıldığında memur ve memur emeklilerinin 5 aylık zammı yüzde 5'lik toplu sözleşme artışı ve 7.48 oranındaki enflasyon farkından oluşuyor. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 5 aylık zammı yüzde 12.48 oranını buluyor. Kesin rakam Aralık enflasyonunun açıklanacağı 3 Ocak tarihinde belli olacak.

Haberin Devamı