Gazete Vatan Logo

Emekli aylığı ile ilgili emsal karar! Kesinti, haciz ve bloke detayı

Emekli aylığı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Yargıtay’dan emekli aylığına yönelik karar geldi. Böylelikle Yargıtay ‘yaşam hakkı’ olarak değerlendirdiği emekli aylığında bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karar verdi ve ‘emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri muvafakat alınmadan haczedilemez, bloke konulamaz’ dedi. İşte emekli aylığı ile ilgili tüm detaylar...

Emekli aylığı ile ilgili emsal karar! Kesinti, haciz ve bloke detayı

Yargıtay ‘emekli aylığına bloke ve haciz konulamaz’ dedi. Çekilen kredi, senet ile yapılan taksitli borçlanmalar, vergi borcu ödemeleri başta olmak üzere hacizle karşı karşıya kalan emeklilerden CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Alo 170'e çok sayıda şikâyet geldi.

Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemiyor, bloke konulamıyor. Haczi yasaklanan gelir, aylık, ödeneğin haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekiyor. Yüksek yargı, ‘yaşam hakkı’ olarak değerlendirdiği emekli aylığında bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karar verdi.

Kararda emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri muvafakat alınmadan haczedilemez, bloke konulamaz. Bankalar kredi kullanan emeklinin ödemede sorun yaşaması durumunda, maaşından kesinti yapamaz. ‘Bu kesintilerin dava yoluyla iadesi sağlanabilir’ vurgusu çıktı.

Sabah Gazetesinin haberine göre, farklı borçlar nedeniyle emekli aylık hesaplarına icra müdürlüklerince bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılması söz konusu alabiliyor.

Haberin Devamı

 Bazı bankalar kredi sözleşmesi imzalatarak emekli aylığını teminat gösterip belirli miktar kredi kullandırabiliyor. Kredi ödemesinde sorun yaşanması halinde banka emekli hesabına yatan paradan kesinti yapıyor.

Hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu kesintiler için dava yoluyla iade sağlanabilir. Yapılan kesintiler geri isteme davası açılarak geri alınabilir.

Kesintilerin durdurulması için dava açılırken ihtiyati tedbir talep ediliyor. Menfi tespit talebinin de dava dilekçesinde belirtilmesi gerekiyor. Menfi tespit talebinin kabul edilmesiyle banka hesabındaki kesinti kalkıyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararlarda, menfi tespit ve istirdat davalarıyla tahsil edilen tutarın iadesi sağlanabildiği gibi, emekli aylığından kesinti de durduruluyor.