Gazete Vatan Logo

Emeklilikle ilgili flaş detay! SSK, Bağ-Kur hepsini kapsıyor, 54 yaşında...

Emekli olmak isteyenler ilgili ilgili önemli detay. SSK, Bağ-Kur hepsini ilgilendiriyor. Uzun süredir sigortalı bir işte çalışanlar emeklilik için fırsatları yakından araştırıyor. Ortaya çıkan o detaylar ile çoğu vatandaşın emeklilik yaşı öne çekiliyor. Diğer yandan emeklilik için yapılan yeni düzenlemeler ise yakından takip edilmeye devam ediyor. Emeklilikte sigorta başlangıç tarihi, yaş ve prim gibi detaylar hesaplamalarda büyük önem arz ediyor. İşte son dakika haberinin detayları...

Emeklilikle ilgili flaş detay! SSK, Bağ-Kur hepsini kapsıyor, 54 yaşında...

Emeklilik için gündeme gelen düzenlemeler yakından takip ediliyor. Emeklilik için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Aranan şartlar arasında sigorta başlangıç tarihi, yaş ve prim gibi detaylar hesaplamaların yapılmasında öneme alınıyor. Ortaya çıkan bazı detaylar ise çoğu vatandaş için erken yaşta emeklilik imkanına yardım ediyor.

1999 YILI ÖNCESİ SİGORTALI OLANLAR...

SGK içeriğinde yer alan sigorta kolları bağlamında sigorta başlangıç tarihi, yaş ve prim gibi nedenlere bakılarak çalışanların emeklilik hesaplamaları yapılmaktadır.

Öte yandan sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 tarihinden evvel olan vatandaşlar 15 senelik hizmet zamanını ve 3600 prim gününü tamamlamaları durumunda emekli olmaya hak kazanabilecekler.

Türkiye'de yapılan sahip olunan yasal sisteme göre emekli olmak amacıyla alakalı prim gün adedinin ve yaşın doldurulması gerekiyor. Ancak söz hususu tarih evvel başlangıcı olanlar başka çalışanlara göre çok daha çok üstünlük elde edebilecekler.

3600 günden emeklilik olarak da çok sık gündeme gelen bu teknik ile emekli olmak isteyenler seçenek yolları kullanabiliyor. Bu kapsamda emekli olmak isteyen vatandaşların SSK, Bağ Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında rastgele bir sigorta koluna kayıtlı olması yeterli olacak.

Haberin Devamı

55 YAŞINDA EMEKLİLİK MÜMKÜN

SGK içeriğinde 4a, 4B ya da 4C kapsamında rastgele bir sigorta koluna kayıtlı vatandaşların 3600 prim günü ile emekli olması sağlanıyor. 1999 senesi ve evvel bu sigorta kollarından birine dahil olmuş vatandaşlar 15 senelik sigortalılık zamanını karşılamaları durumunda erken yaşta emekli olabilecekler.

Fakat kadın ve erkek sigortalılarda bu yaş şartları da değişmektedir. Öte yandan sigorta başlangıç tarihlerine göre de emeklilik amacıyla aranacak yaş şartları değişiklik göstermektedir.

3600 günden emeklilik amacıyla alakalı şartları gerçekleştiren vatandaşlar arasından 9 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında her iki esas koşulu da sağlamış olan vatandaşlar erken yaşta emekli olabilecek.

Buna göre söz hususu tarihlerin ve başka şartların karşılanması ile kadın sigortalılarda emeklilik yaşı 54 olarak belirlenirken, erkek sigortalılarda ise 55 yaş koşulu görülüyor. (aHaber)

Haberin Devamı

.