Gazete Vatan Logo

Asgari ücrete zam, EYT düzenlemesi ve sözleşmeli personelin kadroya alınması ile ilgili yeni gelişme!

Milyonları ilgilendiriyor. 3600 ek gösterge düzenlemesinin tamamlanmasının ardından gözler ara zam ve EYT kararına çevrildi. Vatandaşların gündemindeki iki konu ile ilgili de harekete geçiliyor. Hükümet 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde her iki konuyu da yasalaştırmayı hedefliyor.

Asgari ücrete zam, EYT düzenlemesi ve sözleşmeli personelin kadroya alınması ile ilgili yeni gelişme!

Hükümetin bu iki düzenlemeden önceki gündem başlığını ise çalışanlara ve emeklilere temmuzda yapılacak artışlar oluşturuyor. Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığının teknik heyetleri enflasyonun yanı sıra, 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ile 1.100 lira olan bayram ikramiyesinin artışına ilişkin maliyet hesabı yaptığı belirtiliyor. AK Parti yönetimi de hem asgari ücrete ara zam konusunda hem de sabit gelirliler ve emekli maaşlarının artışı konusundaki görüşlerini ilgili bakanlara iletti. AK Parti kaynakları, tüm şartların zorlanarak, başta emekliler olmak üzere dar gelirlilere yönelik adım atılması gerektiğini dile getirdi. Milletvekillerine bu yönde bazı hazırlıklar olduğu ve temmuz ayında ‘Emeklilere çok memnun olacakları’ bir artış yapılacağı bilgisi verildi. Asgari ücrete ‘enflasyon farkı’ oranında bir ara zam yapılmasının da masada olduğu belirtildi. Ancak asgari ücretle ilgili yasal bir düzenleme yapmak yerine, işverenlerin kendileri inisiyatif kullanarak çalışanlarla ilgili ücret artışına gitmelerinin önünde bir engel bulunmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

2023 BÜTÇESİNDE EYT HAZIRLIĞI

Türkiye gazetesinin haberine göre; AK Parti milletvekilleri sahada seçmenlerinden en fazla EYT’lilerle ilgili düzenlemenin yapılması talepleri ile karşılaşıyor. Bu talepler sık sık ilgili bakanlara da iletiliyor. Bazı milletvekilleri ile bir araya gelen ekonomi yönetimi “Bu konuda çok dikkatli bir çalışma yürütme zorundayız. Ekonomiye bir yük getirmeyecekse, sosyal faydası olacaksa bunu yaparız. Getirisini götürüsünü çalışacağız" denildiği öğrenildi. AK Parti ve hükûmette, 2023 seçimlerine giderken hem 550 bine yaklaşan sözleşmeli personelin kadroya alınması, hem de EYT probleminin çözülmesi gerektiği yönünde görüşler ağırlık kazandı. Meclis’in yeni dönem çalışmaları başlayana kadar, sözleşmeli personel ve EYT konusunda Çalışma Bakanlığında oluşturulacak bir teknik komisyonun çalışmaları tamamlaması hedefleniyor. EYT’nin çıkarılması ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına yönelik hükûmette bir kanaat oluşursa 2023 bütçe hazırlıklarında, bu iki düzenleme de dikkate alınacak. Sosyal güvenlikle ilgili harcama kalemleri buna göre hesaplanacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ZAM SİNYALİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam konusunda gerekirse değerlendirileceğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Haziran Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Petrol fiyatlarının arttığı dönemde dünyada neyin nereye geldiğini takip ediyorsunuz. Ücretliler başta olmak üzere her kesimden vatandaşımızın gelirlerini artırarak aradaki farkı kapatacak programları hazırlıyoruz" dedi.

ÖMER ÇELİK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası asgari ücret zammıyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti:

'TALEPLER DEĞERLENDİRİLİYOR

"AK Parti açısından emeklimiz, esnafımız, çiftçimiz genç arkadaşlarımız bunlardan gelen talepleri takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz. Sabah da toplantımız vardı. Onların zamanlaması içeriklendirilmesi henüz Çalışma Bakanlığı tarafından hangi takvimde yapıyorlar, onlar için bir şey söylemek için erken. Onlar olgunlaştığı zaman bizdeki bilgileri paylaşırız. Vatandaşlarımız şunu bilsinler ki çeşitli sosyal kesimlerden bize iletilen talepler sistematik şekilde değerlendiriliyor."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM GELECEK Mİ?

Emekli ve asgari ücrete ilişkin Kayseri'de soruları yanıtlayan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, "Doğru, enflasyonist bir ortam var. Pandemiden sonraki süreçte böyle bir yere geldik. Önemli olan burada fiyat baskılaması kadar aynı zamanda da insanların alım gücünün artmasıdır. Eğer ki alabiliyorsanız o önemli.

Alamıyorsanız, gücünüz yetmiyorsa, alım gücünüz yok olmuşsa işte tehlikeli olan bu. O yüzden de enflasyon karşısında sabit gelirliyi, dar gelirliyi ezdirmemek, hakkını savunabilmek, gelirlerini daha artırıcı bir takım tedbirler almak da hükümetin işi.

Haberin Devamı

Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır" şeklinde konuştu.