Gazete Vatan Logo

Asgari ücret zammı sonrası tüm çalışanlara 323 lira kaktı! Paralar hesaba yatıyor

Paralar hesaba yatıyor. Milyonlarca çalışanı kapsıyor! Her çalışanın hesabına 323 lira katkı sağlanıyor. Milyonların yüzünü güldüren yüzde 50.54'lik asgari ücret 2022 zammı ile 1 Ocak 2022'den itibaren asgari ücretli bir işçinin günlük ücreti 166 lira 80 kuruş olarak belirlenirken, tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları da vergi dışı bırakıldı. Gelir vergisi kesintisi olmayacağı için de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması önümüzdeki yıldan itibaren sona erecek. Gelir ve damga vergisinden vazgeçilmesi her çalışana 323 lira vergi avantajı sağlayacak.

Asgari ücret zammı sonrası tüm çalışanlara 323 lira kaktı! Paralar hesaba yatıyor

Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılması tüm bordrolu çalışanların yüzünü güldürdü. Gelirin asgari ücrete kadar olan kısmı vergilendirilmeyecek. Her çalışan 323 lira vergi avantajı sağlayacak. Brüt asgari ücret bu tutarda azalacağı için de işverenin de maliyeti 448 lira düşecek. Milyonları ilgilendiren önemli başlıklar şöyle:

Brüt 5004 liraya kadar olan asgari ücrete kadar olan kısımdan gelir vergisi kesilmeyeceği için evli, bekâr, çocuklu, çocuksuz herkes için AGİ de sona eriyor. Asgari ücretin üzerindeki gelirin asgari ücrete kadar olan kısmı da vergilendirilmeyecek. Bugün itibarıyla 8 bin lira brüt maaşı olan için gelir vergisi 3 bin lira üzerinden hesaplanacak.

Bunun üzerindeki tutar için vergi iadesi olup olmayacağı konusunun tebliğle açıklığa kavuşması bekleniyor. Buradaki iadenin asgari ücret üzerindeki matrahtan hesaplanması da seçenekler arasında. Düzenleme kurumsal bir ayrım olmadan ücretli tüm kesimleri etkileyecek.

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla yıllık yüzde 15 gelir vergisi 60 bin 48 lira üstü kazancı olanlardan alınacak. Örneğin, 10 bin lira brüt kazanan çalışanın 120 bin liralık gelirinin 60 bin 48 lirası vergiden istisna tutulacak.

Haberin Devamı

Asgari ücret üzerindeki kısım için ödenen vergiden iade edilecek tutar işçinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre değişecek.

323 LİRA İLAVE KATKI

AGİ 2008'den bu yana uygulanıyor. Asgari ücretten kesilen vergilerin bir bölümü bu uygulamayla çalışana iade ediliyor. Bekâr çalışanlara kesilen verginin yüzde 50'si, eşi çalışmayan ve üç çocuklu çalışanlara da yüzde 100'ü iade ediliyor

Yeni düzenleme ile 727 lira tutarındaki gelir ve damga vergisinden vazgeçilirken işçinin eline geçen net ücret 4 bin 253 lira olacak. Bu vergilerin kalkmasıyla AGİ de otomatik olarak yeni yıldan itibaren sona erecek.

BES'TE YILLIK KATKI 30 BİN LİRA

Yeni yılda BES yatırımcıları gönüllü BES'te 60 bin 48 lira ve otomatikte de aynı miktar kadar birikim yaparsa toplam 120 bin 96 liralık tasarruf karşılığında yılda 30 bin 24 lira devlet teşviki alabilecek.

Haberin Devamı

Oysa geçen yıl her iki sistemde tavandan birikim yapan vatandaşa devlet ayda 1.788 lira ve yıl boyunca da 21 bin 456 lira devlet katkısı veriyordu. BES yatırımcıları bu yıl tam 8 bin 568 lira daha fazla devlet katkısı alacak.

BRÜT MAAŞ ALANLARIN DURUMU

Ücretini brüt olarak anlaşanlar vergi ve primini ödedikten sonra kalan miktarı alıyor. Eylül ayından sonra vergi dilimi değiştiğinde ücretlerde düşüş meydana geliyordu.

Bu düşüş geçim indirimi ile dengeleniyordu. Brüt ücretten çalışanlar gelirleri üzerinden vergi ödemeyeceği için avantaj elde ediyor. Asgari ücretin üzerinde gelirleri varsa 5.004 liralık kısımdan veri ödenmeyip kalan kısım için vergi ödeyecek.

BORDROLU HERKES YARARLANACAK

Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılmasından bordro ile çalışan bütün kesimler yararlanacak. Asgari ücretten daha yüksek alanları da olumlu etkileyecek. Çünkü asgari ücret kadar olan bölüm vergiden muaf olduğu için, daha yüksek ücret alanların maaşlarında da bu oranda kesinti olmayacak.

Haberin Devamı

Onlar da dolaylı yoldan kazanacak. Brüt asgari ücretin üzerinde geliri olanlarla ilgili tebliğle açıklık getirilmesi bekleniyor. Kalan kısım üzerinden vergi iadesinin asgari ücret üzerindeki matrahtan hesaplanması da seçenekler arasında.

MEMURLARI KAPSIYOR MU?

Mutabakata varılan ek protokol kapsamında kamu görevlilerinde vergi indirimi konusu ayrıca değerlendirilecek. Kamu çalışanlarının maaşlarında asgari ücret kadar vergi muafiyeti getirilmesini talep eden Büro Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, bu mümkün değilse yıllık yüzde 20 vergi dilimi olan 24 bin lira gelir vergisi matrahının 2022'de en az 60 bin liraya çıkarılmasını, yüzde 27 vergi diliminin ise tüm bordrolu çalışanlar için kaldırılmasını talep ettiklerini açıkladı. (Sabah- Hazal Ateş)