Gazete Vatan Logo

AGİ kalktı mı, asgari ücretli AGİ alamayacak mı? 2022’de AGİ verilecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücret miktarını dün kamuoyu ile paylaştı. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin de kaldırılacağını belirtti ve "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir yükten kurtarıyoruz" dedi. Söz konusu gelişmenin ardından Prof. Dr. Cem Kılıç, 2022 yılı asgari ücrette, Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) kaldırıldığını açıkladı. Bu açıklamadan sonra AGİ kalktı mı, 2022 yılında asgari ücretlilere AGİ verilecek mi? sorularına yanıt aranmaya başlandı. Peki, 2022’de AGİ verilecek mi, AGİ kalktı mı?

AGİ kalktı mı, asgari ücretli AGİ alamayacak mı? 2022’de AGİ verilecek mi?

2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Yüzde 14 (700,56 TL) SGK primi kesintisi, yüzde 1 (50,04 TL) işsizlik sigorta primi kesintisi, toplam kesinti miktarı 750,6 TL olarak yansıyacak. Böylelikle 2022 yılı net asgari ücret 4.253,40 TL olacak. NTV'ye konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelir vergisi kalktığı için asgari ücretli çalışanlarda AGİ'nin de artık ortadan kalktığını açıkladı.

ASGARİ ÜCRETLİ AGİ ALAMAYACAK MI, AGİ KALKTI MI?

Asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Asgari ücretliler, vergi kesintileri kaldırıldığı için AGİ alamayacak. Asgari ücretten fazla alanlar gelir ve damga vergisi ödemeye devam edeceği için AGİ almaya devam edecek

VERGİDE 5 BİN 4 LİRA AYRINTISI

Prof. Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Örneğin, 10 bin liralık aylık brüt geliri olan bir çalışanın maaşının 5004 TL'lik kısmı vergiden muaf olacak. Kalan tutar olan 4 bin 996 TL'lik kısmı vergiye tabi olacak.