Gazete Vatan Logo

Asgari ücrette rakamlar belli oluyor! Kritik gün

Asgari ücret için milyonlarca çalışanı ilgilendiren kritik gün geldi çattı. Rakamların ortaya çıkması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılı asgari ücretini belirlemek üzere üçüncü toplantısını yarın gerçekleştirecek. Bunun ardından yapılacak son toplantıda asgari ücret belirlenecek. Asgari ücrette yapılacak artıştan çalışanlar kadar devlet de yararlanacak. Yapılacak her 3 TL’lik artışın 2’si işçiye, 1 TL’si de vergi ve prim olarak devlete gidecek.

Asgari ücrette rakamlar belli oluyor! Kritik gün

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını yarın TÜRK-İŞ’in ev sahipliğinde yapacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yarınki toplantıda, bekar bir işçi için hesaplanan geçim tutarı rakamını sunması bekleniyor. TÜİK geçen yıl bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde 2 bin 331 TL, orta işlerde 2 bin 86 TL, hafif işlerde ise bin 940 TL olarak açıkladı.

İşçi, işveren ve hükümet tarafı henüz asgari ücret artışına ilişkin bir öneride bulunmadı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücrette talep ettikleri rakamı dile getirmediklerini vurguladı. Önce işveren ve hükümetin rakam getirmesini istediklerini belirten Atalay, “İşverenler, hükümet ve TÜİK mantıklı ve makul bir rakamı komisyon üyelerinin önüne getirmeli. Komisyondaki arkadaşlarımızın bize ileteceği bu rakamı, biz de Hak-İş ve DİSK ile paylaşırız" dedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da yazılı açıklamasında, “İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak, yeni yatırım ortamı oluşturmak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale gelmiş bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Komisyon yarınki toplantının ardından son bir toplantı daha gerçekleştirecek. Büyük olasılıkla bu hafta sonuna kadar yapılacak son toplantıda yeni asgari ücret rakamı belli olacak.

DEVLET DE KAZANACAK

Milyonlarca işçi asgari ücretteki artışı merak ediyor. Asgari ücretteki artış devletin gelirlerini de doğrudan etkiliyor. Asgari ücrete yapılan 100 liralık artışın 67 TL’si işçiye, 33 TL’si de devlete gidiyor. Başka bir ifadeyle asgari ücrete yapılacak zam dolayısıyla işverenin cebinden çıkacak ilave her 3 TL’nin 2 TL’si işçiye, 1 TL’si devlete gidecek.

Brüt asgari ücretten yüzde 14 oranında sosyal güvenlik primi işçi payı, yüzde 1 oranında işsizlik fonu primi işçi payı ile yüzde 15 gelir vergisi ve binde 7.59 oranında da damga vergisi kesiliyor. İşverenden ise ayrıca brüt ücretin yüzde 15.5’i oranında sosyal güvenlik primi işveren payı ile yüzde 2 oranında işsizlik fonu primi işveren payı alınıyor.

Haberin Devamı

Olası artış oranlarına göre işverenin cebinden çıkacak paradan işçinin cebine ve devletin kasasına girecek para şöyle:

YÜZDE 12 ARTARSA: Asgari ücret yüzde 12 oranında arttığında işçinin cebine girecek net ücret 279 TL artarak 2.603 TL olacak. Buna karşılık sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi olarak devletin kazancı 136 lira artarak bin 133 liradan bin 269 liraya yükselecek. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 415 lira artarak 3.458 TL’den 3.873 TL’ye çıkacak.

YÜZDE 15 ARTARSA: Bu durumda işçinin cebine giren net ücret ocak ayından itibaren 349 lira artarak 2 bin 673 liraya çıkacak. Devletin kasasına girecek para ise 170 lira artarak bin 303 lira olacak. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 519 lira artarak 3.977 liraya ulaşacak.

YÜZDE 17 ARTARSA: Asgari ücretin yüzde 17 artması durumunda işçinin cebine girecek para 395 lira artarak 2 bin 720 lira olacak. Devletin kasasına giren para ise 193 lira artarak bin 326 liraya yükselecek. İşverenin cebinden çıkan para ise 589 lira artışla 4 bin 46 liraya çıkacak.

Haberin Devamı

YÜZDE 20 ARTARSA: Asgari ücretin yüzde 20 oranında artması halinde işçinin cebine girecek para 465 lira artacak ve net asgari ücret 2.790 lira olacak. Buna karşılık devletin kasasına girecek para 227 lira artışla bin 360 liraya yükselecek. Asgari ücretin işverene maliyeti de 692 lira artışla 4.150 liraya ulaşacak.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ SÜRECEK Mİ?

2016 yılında uygulanan asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılmasıyla birlikte aynı yıldan itibaren asgari ücrete devlet desteği verilmeye başlandı. İşçi başına aylık 100 lira ile başlayan destek tutarı geçen yıl 500’den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde 100 lira, 500’den az işçi çalıştıran işyerlerinde de 150 lira olarak uygulandı. Bu yıl ise tüm işyerleri için işçi başına aylık 75 lira destek sağlandı. İşçi ve işveren sendikaları asgari ücret desteğinin gelecek yıl da devam etmesini istiyor ancak desteğin 2021 yılında devam edip etmeyeceği henüz belli değil.

Haberin Devamı

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NE OLACAK?

İşçi ve memur olmak üzere ücret geliri elde eden herkese uygulanan asgari geçim indirimi (AGİ) asgari ücrete göre belirleniyor. Bekar bir işçi için 2020 yılında 220.73 TL olan aylık AGİ tutarı, yüzde 12 artışta 247.21 TL’ye, yüzde 15 artışta 253.84 TL’ye, yüzde 17 artışta 258.17 TL’ye, yüzde 20 artışta da 264.87 TL’ye yükselecek. (Ahmet Kıvanç/Habertürk)