Gazete Vatan Logo

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Dikkat çeken detay!

Asgari ücret zammı ile ilgili yeni gelişmeler kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Yapılan rekor zammın ardından yüksek maaş alan özel sektör çalışanlarına da peş peşe zam yapıldı. Dolaylı olarak tüm çalışanları ilgilendiren asgari ücret artışı ile ilgili hükümetten önemli açıklamalar geliyor. Bakan Bilgin, asgari ücret artışına ilişkin yaptığı açıklamada, "Çalışanlarımızı, emekçilerimizi enflasyonun tahribatından kurtaracağız" diye konuştu. Peki asgari ücret zammı ne kadar olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır olası asgari ücret artışı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, asgari ücret ile ilgili kritik seviyeyi açıkladı.

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Dikkat çeken detay!

ÖZLEM ATİLA / Gazetevatan.com

Milyonlarca kişi asgari ücrete yapılacak zam oranını merak ediyor. Ocak 2022’de asgari ücrete rekor zam yapılmış, çalışanın maaşı yüzde 50 artmıştı. 2022’de 4 bin 253 lira olan asgari ücrete haziran ayında bir zam daha yapıldı. Asgari ücretli temmuz maaşını 5.500,35 TL olarak almaya başladı.

Yıl sonu yaklaşırken vatandaşlar 2023’te asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Hükümetten zam açıklamaları geliyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yurttaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” cümlelerini anımsatan Bakan Bilgin, “Biz Bakanlık olarak üzerimize düşen her şeyi yaptık. 2 bin 825 liraydı asgari ücret, tarihinin en yüksek artışıyla, arkasından temmuzda artış yaptık. Şimdi aralık geliyor, aralıkta da yapacağız. Biz yurttaşlarımızı, çalışanlarımızı, emekçilerimizi enflasyonun tahribatından kurtaracağız” diye konuştu. 

Bakan Bilgi'nin açıklamalarının ardından asgari ücret zammı ile ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır Gazetevatan.com’a özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

‘ASIL ZAM YIL SONUNDA’

Asgari ücrete yapılan ek zamma dikkat çeken Nayır, “Yıl ortası yapılan zam 6 yılın ardından yapılan bir zamdı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle bunun bir ara zam olduğunu, asıl artışın yıl sonunda asgari ücret komisyonun işçi ve iş veren tarafıyla yapacağı çalışmalarla belirleneceğini belirtti.” dedi. Zam beklentisi ile ilgili konuşan Mert Nayır, “Enflasyonun ağustos ayı itibarı ile yüzde 80 olması, yıl sonuna doğru düşüş göstermesi beklentilerinin yanında pazar enflasyonun halen yüksek olması asgari ücrette ki beklentileri artırıyor.” ifadelerini kullandı.

Hem asgari ücretle çalışanlar hem de daha yüksek maaş alanlar asgari ücret artışını merak ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Nayır, “Geçtiğimiz yıl asgari ücrete ocak ayında yüzde 51 temmuzda yüzde 30 zam yapılmıştı. Ankara kulislerinde özellikle işçi sendikalarının en az yüzde 60 ile masaya oturması bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 8 BİN TL’YE YÜKSELEBİLİR

Asgari ücret zam beklentisini de açıklayan Nayır, Benim beklentim asgari ücrete yine en az yüzde 50- 55 bandında bir artışın yapılarak secim öncesi psikolojik sınır olacak olan 8 bin TL seviyesine getirilmesi.