Gazete Vatan Logo

Sigorta primi ne kadar 2023? İsteğe bağlı sigorta primleri belli oldu mu, asgari ücret zammı sonrası isteğe bağlı sigorta primi kaç TL olacak?

2023 isteğe bağlı sigorta primleri ne kadar olacak, isteğe bağlı sigorta primi belli oldu mu? Asgari ücret zammı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu açıkladı. İsteğe bağlı sigorta primi yeni asgari ücret ile birlikte yeniden belirlenecek. Peki, 2023 asgari ücret zammı sonrası isteğe bağlı sigorta primi ne kadar olacak?

Sigorta primi ne kadar 2023? İsteğe bağlı sigorta primleri belli oldu mu, asgari ücret zammı sonrası isteğe bağlı sigorta primi kaç TL olacak?

2023 yılında uygulanacak brüt asgari ücret 10 bin 8 lira, net asgari ücret ise 8 bin 506 lira 80 kuruş oldu. Peki, 2023 sigorta primi ne kadar? Asgari ücret zammı sonrası isteğe bağlı sigorta primi kaç TL?

2023 İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLACAK?

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si 3225, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katı 24 bin 196 oldu.

İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek kaydıyla uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır.

2023 yılı için belirlenecek asgari ücret ile değişecek olan isteğe bağlı sigorta primi belli olacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NEDİR, İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KİMLERİ KAPSAR?

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor.

Haberin Devamı

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye sınırları içinde ikamet etmek ve Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından istenen şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanmıştır;

18 yaşını doldurmuş olmak,

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

4/A kapsamında sigortalı olarak çalışmak ve ay içinde 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak,

İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle kuruma başvuruda bulunmak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak gibi belirli şartlar bulunmaktadır.