Vestelin hızına yetişilmiyor!
4 ayda ihracatı % 70 arttı 12 milyon TV satıp Avrupa ve Rusya’ya damga vuracak...
Vestel, Londra’daki olimpiyatlar ve Euro 2012 futbol şampiyonasının da katkısıyla yılın ilk 4 ayında televizyon ihracatını yüzde 70 arttırdı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, “4 ayda beyaz eşyada yüzde 20, ortalamada yüzde 45 net ihracat artışı yakaladık... Avrupa pazarı 45 milyon, Rusya’yı da katarsanız 50 milyon adetlik bir pazar. Bu yıl bunun 11-12 milyonu bizden gidecek” dedi.
Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği (ECİD) verilerine göre Türkiye’de televizyon ihracatının yüzde 83’ünü yapan Vestel, Londra’daki olimpiyatlar ve Euro 2012 futbol şampiyonasının da katkısıyla yılın ilk 4 ayında ihracatta ciddi artış sağladı. LCD televizyonda satışların yüksek seyretteğini söyleyen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, “Şirket olarak çok hızlı büyüyoruz. Geçen yılın ilk 4 ayındaki rakamlarla karşılaştırdığımızda bu yıl LCD televizyon ihracatımızda yüzde 70 oranında artış var. Beyaz eşyada yüzde 20, ortalamada yüzde 45 net ihracat artışını yakaladık 4 ayda... Bu yıl olimpiyat ve Euro 2012 yılı... Avrupa pazarı 45 milyon, Rusya’yı da katarsanız 50 milyon adetlik bir pazar. Bu yıl bunun 11-12 milyonu bizden gidecek” diye konuştu.
Geçen yıl 2.8 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını sözlerine ekleyen Erdoğan, “Bu yıl 3.8 milyar doları bulacağız. Yani ihracatımızı 1 milyar dolar arttırmış olacağız. Artık sadece üretim değil dizaynla da ses getiren bir markayız. Büyük markaların hepsi bize geliyor” dedi.
Dünya markalarının artık sadece üretimi değil tasarım ve mühendisliği de kendilerinden istediğine dikkat çeken Erdoğan, Vestel’in artık orijinal dizayn üreticisi olduğunu vurguladı.
2 marka dışında bilinen tüm markalara üretim yaptıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Dünya devleriyle çalışan Foxconn’un 100 milyar dolar cirosu,
1 milyondan fazla çalışanı var. Bizim rakibimiz artık bunun gibi şirketler. Avrupa’nın en büyüğüyüz ama daha da büyüyeceğiz. 2015 yılı için 5 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Çok rahat bu rakamlara geleceğimize de eminim. Çünkü bizim modelimiz büyüyor, yatırımlarımızı yapıyoruz. Ar-Ge’de 600 mühendisi aştık, hedefimiz 1.000 mühendis.”
HER yıl birkaç marka aldıklarını ve yeni markalarla ilgili olduklarını ifade eden Turan Erdoğan, şöyle konuştu: “Üretimimizin çoğunu satın aldığımız markalarla yapmaya başladık. Bu markaların çok faydasını görüyoruz. Her marka bir kapı açıyor. Telefunken markasını Avrupa’da lisansladık, çok başarılı olduk. Hitachi’yi lisansladık, çok başarılı olduk. Yılın ilk 4 ayındaki yüzde 70’lik ihracat artışında bu markaların katkısı çok yüksek oldu. Yeni markalarla da ilgiliyiz. Fırsat gördümüzde değerlendireceğiz.”
Erdoğan ikinci kez Digitaleurope’un yönetimine seçildi
TURAN Erdoğan, başkan vekili olduğu Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği’ni (ECİD) temsilen Avrupa’nın en büyük çatı organizasyonlarından biri olan Digitaleurope’un yönetim kuruluna 2’nci kez seçildi. Temelleri 1999’da Avrupa Bilgi ve İletişim Teknolojileri Endüstri Birliği (EICTA) ile atılan Digitaleurope, AB’de dijital teknoloji alanında politika geliştirme ve uygulama süreçlerine endüstri katılımını sağlıyor.
Digitaleurope’ üyeleri arasında 35 ülkeden 58 kurum ve 34 ulusal ticari birlik bulunuyor. Üyeler, toplamda 1 trilyon euroyu aşkın ciroya ve 2 milyon çalışana ulaşan 10 bin şirketi temsil ediyor. Üyeleri arasında Samsung, ıbm, Microsoft, Philips, RIM, LG, Ericsson,
Motorola, Hitachi, Nokia, Sony, HP, Apple, Panasonic, Canon, Alcatel Lucent, Siemens gibi global şirketler bulunuyor.
10 yıl önce Türkiye’nin böyle kurumlara kabul edilmediğini hatırlatan Erdoğan, “Ancak sektörümüz çok gelişti. Bizler de bu tip kurumlara gözlemci üye olarak girdik, asil üye olduk, alt komitelerde çalıştık. Yönetime ikinci kere seçilmemiz mayanın tuttuğunu, iyi işler yaptığımızı gösteriyor” diye konuştu.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) ve Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği’nin (ECİD) girişimiyle hayata geçirilen Dijital Türkiye Platformu’nun
Digitaleurope’u örnek aldığını anlatan Erdoğan, platformun geleceğin ‘Dijital Türkiye’sini yaratmayı amaçladığını vurguladı.




