Gazete Vatan Logo

Telefonunuzda bu uygulamalar yüklüyse dikkat: Kesinlikle kullanılmamalı

Whatsapp, Telegram, Signal gibi uygulamalar kullananlar dikkat. Etik hacker Tamer Şahin mesajlaşma uygulamalarının taşıdığı güvenlik risklerine değinerek, “Bu uygulamalar normal kullanıcılar için bile güvenli değil, kamu görevlileri kesinlikle kullanmamalı” uyarısında bulundu...

Telefonunuzda bu uygulamalar yüklüyse dikkat: Kesinlikle kullanılmamalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün MİT’in 97’nci yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada kamu görevlilerinin kullandığı popüler mesajlaşma uygulamalarına dikkat çekti ve bu uygulamalar üzerinden resmi bilgi ve belgelerin paylaşılmasının güvenlik zafiyeti oluşturduğunu vurguladı.

Milliyet'te yer alan habere göre; akıllı telefonlar üzerinden kullanılan Whatsapp, Telegram, Signal gibi uygulamaların taşıdığı güvenlik risklerini değerlendiren etik hacker Tamer Şahin, “Bu uygulamalar normal kullanıcılar için bile güvenli değil, kamu görevlileri kesinlikle kullanmamalı” diyor:

'SİGNAL EN GÜVENLİSİ'

“Örneğin Telegram uçtan uca şifreli mesajlaşma sağlamıyor. Menüye girip şifreleme özelliğini açsanız bile sadece o konuşma için açmış oluyorsunuz. Bunu her konuşma için tekrarlamanız gerekiyor. Whatsapp, Telegram’a göre daha güvenli, her ne kadar şifreleme gücü azaltılmış olsa da uçtan uca şifreleme sağlıyor. Signal bunlar arasında en güvenli olanı. Ama yine de bir kamu görevlisinin kullanımına uygun değil; çünkü belli yöntemlerle izleme, dinleme yapmak mümkün. Siyasiler, milletvekilleri Whatsapp gruplarında tartışyor, birçok stratejik karar alınıyor, belki gizli belge iletiliyor, görüntülü konuşmalar yapılıyor. Bütün bunlar ulusal güvenlik anlamında sorun teşkil ediyor.”

Haberin Devamı

ÖZEL YAZILIM ŞART

“Kaldı ki bu firmalar, bizimle veri gizliliği konusunda herhangi bir sözleşmesi olmayan ülkelerin sahip olduğu platformlar ve bulunduğu ülkenin talepte bulunması ya da yetkililerden baskı görmesi halinde veri gizliliği konusunda bize bir güvence de sunmuyor. Bu yüzden devlet görevlileri, özellikle de üst düzey yetkililer tamamen kendileri için geliştirilmiş özel yazılımlar üzerinden iletişim sağlamalı. İngiltere’de, ABD’de, Fransa’da örneğin meclis üyeleri için ayrı, ordu mensupları için ayrı yazılımlar var. Ülkeler bu yazılımları kendileri geliştirilmeli, yurtdışından almamalı.”

‘TÜBİTAK TASARLAMALI’

Şahin, tüm kabine üyeleri ve özellikle Cumhurbaşkanı’nın TÜBİTAK tarafından tasarlanacak özel yazılımlara sahip telefonlar kullanması gerektiğini söylüyor: “Örneğin ABD Başkanı’nın CIA tarafından geliştirilen, yazılımı da donanımı da özel olarak geliştirilmiş bir telefon kullandığını biliyoruz. Bu telefonun ne internete bağlanma ne de telefon olarak çekme özelliği var. Sadece belli kişileri arayabiliyor ve mesaj atabiliyorsunuz. ABD Başkanı’nın başka tür bir telefon taşıması yasak.”

Haberin Devamı

DİNLEME SKANDALLARI

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Avrupa’da önde gelen siyasetçileri dinlediği iddiası, 2015’te açılan soruşturmaya konu olmuştu. Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu dönemde Andorid yazılımlı kişisel telefonunu kullanması da güvenlik endişelerine yol açmıştı. Fransa’da 2021’de patlak veren “Pegasus” adlı skandal, cumhurbaşkanı ve hükümetin iletişim konusunda savunmasızlığını ortaya koymuştu. Bunun üzerine yaklaşık 20 hükümet yetkilisine sınırlı sayıda kontağa sahip yeni güvenli akıllı telefonlar sunuldu.