Gazete Vatan Logo

Stalker ne demek, kime denir? Stalk yapmak suç mudur?

Stalker başkasını habersizce takip eden kimse anlamında kullanılmaktadır. İnternet üzerinden veya sosyal medyadan başkasını araştıran, takip eden ve paylaşım yaptığı durumları inceleyen kişilere denir.

Stalker ne demek, kime denir? Stalk yapmak suç mudur?

Stalk kelimesinin anlamı; habersizce takip etmektir. Stalker ise sosyal medya mecralarında birini gizlice takip eden kişilere denmektedir.

Stalker Ne Demek?

Stalker, başka kişinin yaptığı paylaşımları takip eden ve inceleyen kişilerdir. Stalk kelimesi İngilizce bir kelimedir. Anlamı ise gizli bir şekilde birini takip etmek anlamını taşıyor.

Stalker Kimlere Denir?

Stalker, sosyal medyada bir kişin yaptığı paylaşımları, durumları inceleyen ve gizlice takip eden kişilere denir. Günümüzde sosyal medyayı aktif kullanan kişiler birçok şeyi farklı sosyal mecralarda paylaşmaktadır. Bu paylaşımları merak edep, incelemek isteyen kişiler karşı tarafa bunu belli etmek bazen istemez. İşte bütün bu paylaşımları gizlice inceleyen ve takip eden kişilere stalker denir. 

Stalk Yapmak Suç mu?

Eğer takip edilen kişiyi rahatsız etmeyecek boyutta ise bu suç değildir. Karşı tarafı rahatsız etmeden, onun yaptığı paylaşımları incelemekte herhangi bir olumsuzluk bulunmuyor. Ama stalkladığınız kişinin paylaştığı fotoğrafları ve bilgiler kullanmak, başka bir yerde paylaşmak suçtur. Özel hayatın ihlali söz konusu olduğu için cezai yaptırım uygulanabilir.

Haberin Devamı

Stalk Neden Yapılır?

Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile birlikte beğendiğimiz veya merak ettiğimiz kişileri de takip etme fırsatı ortaya çıkıyor. Durum böyle olunca bazen karşı tarafın bunu bilmesini istemeyiz. Beğenilen kişileri stalk yapmanın yanı sıra sevilmeyen kişilerin de hesaplarını takip eden kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Sürekli başkasının her yaptığını takip etmek ve incelemektir. Özellikle de sosyal ağlarda bunu yapan kişilerin sayısı çok fazladır. Artık kişiler bu stalklama eylemini sahte hesaplarla yapmaktadır. 

Stalk Yapınca Karşı Tarafa Bildirim Gider mi?

Şu an için böyle bir durum ortada bulunmamaktadır. Ancak konuşulanlar arasında yapılacak olan güncelleme ile birlikte karşı tarafa bildirim gidebilecek. Şu an gizlilik kuralları gereği sosyal medyada kimin profile baktığı belirlenemez. Ancak Instagram hikaye paylaşımlarında bu mümkündür. Diğer seçenekler için ise henüz profile kimin baktığı gibi bir bildirim söz konusu değildir. 

Haberin Devamı