Gazete Vatan Logo

Perseid meteor yağmuru ne zaman? Perseid Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?

Her yıl ağustos ayı başında izlenen Perseid Meteor yağmuru, meteorların en görkemli olanlarından biri. Halk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek isteyenler gökbilimcilerin verdiği tarihlere odaklandı. Peki, Perseid meteor yağmuru ne zaman? Perseid Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi? Perseid meteor yağmuru 2022 nereden izlenir? İşte detaylar…

Perseid meteor yağmuru ne zaman? Perseid Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?

Gökyüzü tutkunları halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun ve en görkemli olanlarından Perseid meteor yağmurunu bekliyor. Peki, Perseid meteor yağmuru ne zaman? Perseid Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi? Perseid meteor yağmuru 2022 nereden izlenir?  İşte detaylar…

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının parçaları olan Parlak Perseidler, yılın en popüler meteor yağmurlarından biridir. Dünya’nın her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçmesiyle, Perseid Meteor Yağmuru adı verilen görsel şölen ortaya çıkmaktadır.

Perseidler, her yıl temmuz sonu itibarıyla ortaya çıkıyor ve gece gökyüzünde parıldayan ışık çizgileri olarak görülüyor.

En yoğun hâlini ise ağustos ayının ortalarına doğru alıyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

Her yıl aynı dönemde gözlemlenen Perseid meteor yağmuru, bu yıl meteor yağmurunun doruğa çıktığı tarih 12-13 Ağustos'ta meydana gelecek. Eğer hava açık ve Ay parlaksa daha fazla meteor görülebilecek.

Haberin Devamı

METEOR YAĞMURU NASIL İZLENİR?

Hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, Perseid meteor yağmuru Türkiye'den de izlenebilecek.

Öncelikle her türlü ışık kirliliğinden uzak durmalısınız. Şehir ışıklarından kaçmadığınız durumlarda saatte yalnızca birkaç tane görebilirsiniz. Mümkünse tamamen karanlık yerlerde durmalısınız.

Gözlerinizin karanlığa alışması için yaklaşık bir yarım saat kadar beklemelisiniz. Parlak bir yerden geliyorsanız veya akıllı telefonunuzun ekranına bakıyorsanız, gözlerinizin daha düşük ışık seviyelerine alışması için zamana ihtiyacınız olacaktır.

Görüş alanınızı daraltacak şeylerden uzak kalarak kendinize gece gökyüzünün geniş bir manzarasını sunan bir yer ayarlayın.