Gazete Vatan Logo

NASA '16 Psyche'ye göz dikti! 278 km çapında ve 10 kentilyon dolar değerinde...

NASA, yaklaşık 100 gün içinde, potansiyel olarak 10 kentilyon dolar değerinde bir asteoridi incelemek için tasarlanmış bir uzay aracını fırlatacağını açıkladı. NASA Jet Tahrik Laboratuvarı yakın zamanda uçuş yazılımının kapsamlı bir testinin tamamlandığını ve uzay aracına yüklediklerini ifade etmekte.

NASA '16 Psyche'ye göz dikti! 278 km çapında ve 10 kentilyon dolar değerinde...

Son hazırlıklar aslında 2022'de gerçekleşecek olan ve ertelenen fırlatmanın önünde bir engel kalmadığını da göstermekte.

Bahsi geçen asteroit, 278 km çapında ve ismi 16 Psyche olarak kayıtlarda geçiyor. Altın, demir ve nikelden oluşan asteroit üzerindeki cevherin yaklaşık 10 kentilyon dolar olduğu tahmin edilmekte. NASA, bu zengin asteroite ulaşmak için 2020'de Elon Musk'ın şirketi SpaceX'le iş birliği yapacağını duyurmuştu.

2015'te yürürlüğe giren ABD Ticari Uzay Fırlatmaları Rekabet Edebilirlik Yasası, şirketlere gök cisimlerinden çıkarılan malzemeler üzerinde yasal olarak bazı haklar vermekte. Öte yandan firmalar, teorik olarak bunu başaracak teknolojiyi çoktan üretti ve test ediyor.

'Misyonumuz sadece bilimsel!'
Bu arada NASA misyonunu “bilimsel” şeklinde tarif ediyor ve söz konusu araştırmayla gezegenlerin çekirdekleri ve gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla şey öğrenmeyi beklediklerini aktarıyor. SpaceX Falcon Heavy roketi ile fırlatılacak olan uzay aracı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteoit kuşağına Ekim ayında altı yıllık bir geziye çıkacak.

Haberin Devamı

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ