Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama işlemleri ile cep telefonu durumunu öğrenin!

IMEI sorgulama işlemi ile cep telefonunuzun yasal durumunu tespit edebilirsiniz. IMEI sorgulama işlemini istediğiniz zaman internet erişiminin olduğu her alandan yapabilirsiniz. IMEI sorgulama işlemi e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor.

IMEI sorgulama işlemleri ile cep telefonu durumunu öğrenin!

Günümüzde teknoloji her an gelişiyor ve bizler de ayak uydurmaya çalışmaktayız. Teknolojinin hızlı gelişmesi beraberinde bizlere de bir takım sorunlar getiriyor. Bu sorunlar arasında en önemlisi güvenlik! Kullandığımız, kullanmakta olduğumuz ve yeni sahip olacağımız teknolojik aletlerin güvenilir olduğundan hepimiz emin olmak istiyoruz. Bu noktada bizim için güvenli olup olmadığını düşündüğümüz en önemli teknolojik aygıt tabi ki de cep telefonlarımız. Her gün farklı bir modelinin piyasaya çıktığı ve neredeyse yetişemediğimiz bir telefon pazarı mevcut. Kullanıcılar sıfır ve özellikle de ikincil el satın almak istediğimiz telefonlar hakkında araştırma ve birçok incelemeler yapıyor. Bu araştırma ve incelemeler arasında unutulmaması gereken en önemli konu “ IMEI Sorgulama” dır. Nedir bu IMEI ve IMEI sorgulaması nasıl yapılır?

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Öncelikle IMEI numarası her telefon için özel olarak üretilmiş ve telefonlara yüklenen bir koddur. Telefona yüklenen bu kod başka hiçbir cihazda bulunmayıp, sadece yüklediği cihaza ait olan bir kod halinde geliştirilmiştir. Aynı anda aktif olarak iki adet IMEI numarası taşıyan cihaz kullanmak imkansızdır ve herhangi bir olayda IMEI numarası ile telefona ulaşmak mümkündür. Kısacası IMEI için telefonun kimlik bilgisi diyebiliriz. IMEI numarası ile cihaza ait garantinin başlangıç tarihi, üretim yeri, onarım geçmişi gibi bilgiler kayıt edilip, saklanabilir. IMEI numarası bizim için bu kadar faydalı bir sistem iken bizim için ne gibi bir güvenlik sıkıntısı yaşatabilir?

Haberin Devamı

Yasal olmayan yollar ile ülkemize binlerce telefon getirilebilmektedir. Getirilen bu telefonlar kayıt yapılarak ülkeye giriş yapılmadığı için kaçak durumuna düşerler ve bu cihazların IMEI numaraları genel olarak değiştirilebilir özelliktedir. Teknolojinin gelişimi ile faydalı bilgilere ulaşabiliyorken bunun yanında bir o kadar da kötüye kullanılan bilgiye sahip olabiliyoruz. IMEI numaraları değiştirilebilir özellikteki bu telefonlara bazen IMEI klonlama bazen de bulunmuş olan herhangi bir IMEI numarasından türetilerek, mevcut olarak kullanılan bir IMEI numarası çalınabilmektedir. Peki telefonunuzun IMEI numarası çalınır ise ne olur? Cihazınız Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından tespit edilir ve IMEI numaranızın birden fazla cihazda kullanıldığı tespit edilir. Tespitin ardından telefonunuz sistemde "Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz" olarak tanımlanır ve telefonunuz iletişime kapatılır. Telefon kullanıcıları sıfır, ikinci el olarak alacakları telefon veya mevcut olarak kullandıkları telefonların üzerinde bulunan IMEI numaralarına bakıp, IMEI sorgulama yapmaları gerekmektedir. Bu sayede telefonun yurtdışı kayıtlı bir telefon mu, garantisi ne zaman bitiyor ve kim tarafından yapılmış, telefon nerede üretilmiş en önemlisi de kopyalanmış bir telefon mu öğrenmek gerekiyor. Bu işlemi e-Devlet üzerinden yapmak mümkün. Fakat diğer e-Devlet işlemleri gibi PTT şubelerine giderek şifre almanıza dahi gerek yok. E-Devlet’ in resmi web sayfasını ziyaret etmeniz yeterli. İnternet sitesinde bulunan “IMEI No, Güvenlik Resmi “ kutucuklarını doldurduktan sonra telefonunuz ile ilgili güvenilir ve güncel bilgilere, kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. e-Devlet üzerinden yapılan oldukça kolay bu işlem ile telefon güvenliğinizi sağlayacak büyük bir adım atmış olabilirsiniz. Siz de IMEI Sorgulama hizmetine e-Devlet üzerinden hemen ulaşın!

Haberin Devamı