Gazete Vatan Logo

Güneş maksimumu beklediğimizden daha erken geliyor

Güneşimiz sadık ve ebedi yol arkadaşımız. Tıpkı bir saat gibi bize güven veriyor. Onun gökyüzündeki yolculuğu zamanı ölçmemizi sağlıyor. İzlediği yol aynı zamanda Dünya'daki mevsimlerin kaynağı.

Güneş maksimumu beklediğimizden daha erken geliyor

Tüm bunlarla birlikte ona yakından baktığımızda pek de sakin olduğunu söyleyemeyiz, zira büyük bir değişkenlik ve aktivite sergiliyor. Güneş patlamaları düzenli olarak büyük radyasyon salınımlarına neden oluyor. Güneş lekeleri adı verilen daha karanlık ve soğuk alanlar ortaya çıkıyor. Ayrıca güçlü patlamalarla uzaya solar partikül adı verilen materyaller yayılıyor.

Güneş’teki hareketlilik aşağı yukarı 11 yılda bir zirve yapıyor. Bir sonraki zirve noktası Temmuz 2025 olarak tahmin ediliyordu. Fakat görünen o ki bir sonraki ‘solar maksimum’ beklediğimizden daha erken gerçekleşecek.

Tahminlerde bulunabilmemiz ve hazırlık yapabilmemiz için iyi bir bilimsel bir modele ihtiyacımız var. NASA ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi uzun yıllardır bunu oluşturmaya çalışıyor.

Güneş aktivitesini tahmin etmek için çeşitli yöntemler bir araya getiriliyor. Bu yöntemlerle bir sonraki güneş maksimumunun (yani zirve noktasının) tarihi Temmuz 2025 olarak tahmin edilmişti. Ve bu zirvenin (bir önceki güneş döngüsü sırasındaki maksimum gibi) nispeten zayıf olacağı tahmin ediliyordu. Bu döngü Aralık 2008'den Aralık 2019'a kadar sürmüş ve Nisan 2014'te ise zirve yapmıştı.

Haberin Devamı

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ