Gazete Vatan Logo

Dünya dışı yaşam arayışında bir ilk! Hubble manyetik alan keşfetti

1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu son günlerinde ilginç bir keşfe imza attı. Hubble verilerini inceleyen bilim insanları Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende ilk kez manyetik alan belirtilerine rastladı.

Dünya dışı yaşam arayışında bir ilk! Hubble manyetik alan keşfetti

Bilim dünyası Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelen veriler ışında imza atılan keşfi konuşuyor.

ABD'deki Arizona Üniversitesi öncülüğünde yürütülen araştırma emekli edilmeye hazırlanan Hubble'dan gelen veriler ışığında Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende ilk kez manyetik alan belirtilerine rastladı.

Dünya dışı yaşam arayışında çok önemli bir mihenk taşı olarak nitelendirilen bu keşif söz konusu gezegenin manyetosferi olabileceği anlamına geliyor.

Manyetosfer bir gezegenin yaşama uygun koşullara sahip olabilmesinin en önemli koşullarından birisi olarak kabul ediliyor.

Örneğin gezegenimizin manyetosfer atmosferin korunmasında oldukça önemli bir tol oyuyor. Başka bir deyişle manyetosfer gezegenimizde yaşamın devam etmesinde kilit rol oynayan atmosfere sahibiz.

Yaşanabilir ötegezegen arayışında olan bilim insanları bu nedenle ilk olarak o gezegenin manyetosfere sahip olup olmadığına bakıyor. (Hürriyet)