Gazete Vatan Logo

Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?

Yıllardır sinemada var olan ve izlenen birçok filmlerde fazlasıyla kullanılan CGI, yapımların kalitesini ve izlenme konforunu sağlamak için kullanılır. CGI, imgeleme ve görsel efekt oluşturmaya yarayan grafik uygulamasıdır. Bazen yeşil ve mavi perde de, bazen de oyuncular üzerine yerleştirilen sen sör yardımıyla sahneyi farklı boyutlara taşımaktadır. Teknik ekipmanların gelişmesi sonucunda filmlere sunduğu görsel yetkinlik ve görsel şov izleyici kitlesi tarafından tartışılamaz şekilde sevilmektedir. 

Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?

CGI Nedir, CGI Açılımı Ne Demek?

CGI tam adıyla Computer - Generated Imagery olarak bilinmektedir. Yıllardır sinema sektöründe büyük hasat dizilerde ve reklamlarda kullanılan çeşitli efektlerin geldiği noktayı ayarlayan teknolojilerin bütün halidir. CGI bilgisayar üretiminin tasarımının kısaltılmış adı olarak bilinir. Yeşil ekran teknolojisinin daha fazla geliştirilmiş versiyonu olan CGI, teknolojinin ortak kullanımı ile beraber, mükemmel sonuçlar ve efektler vermektedir. 

Hayranlıkla izlenilen süper kahraman filmleri, bilim kurgu filmleri ve animasyon filmleri gibi içeriğinde yaratıcı görselleri olan yapımlarda CGI teknolojisi kullanılarak çekilmektedir. 

CGI teknolojisi sayesinde bilgisayar üzerinden geliştirilip, bir insan görüntüsünü farklı bir doğaüstü karakterlerle özelleştirip sonra sinema perdesine aktarılarak izleyicilere sunmaktadır. 

CGI İlk Hangi Tarihte Kullanıldı?

CGI teknoloji sistemi ilk olarak 1973 yılında 2 boyutlu grafiklerin filme dahil olması ile gün yüzüne çıkarak filmlere dahil olmuştur. Bilgisayarların seviyeleri yükseldikçe de daha fazla geliştirildi. 2001 yılında yapay zeka hareketli CGI sahnesi, Yüzüklerin efendisi filminde Gollum karakteri ile görülmüştür.

Haberin Devamı

Daha sonra teknolojinin ilerlemesi neticesinde, bilim kurgu filmleri arasında en çok konuşulan ve günümüze kadar popülerliğini kaybetmeyen Avatar filmi ile CGI sisteminin sinemada önemli bir konuma geldiğini kanıtlamıştır. 

Sinemada CGI Ne İşte Yarar?

CGI, bir film sahnesinin çekilme işleminden sonra, bilgisayar üzerinden hazırlanıp efekt konulduktan sonra filmlere aktarılmasını sağlamaktadır. Yani bir film sahnesi çekilirken insanın vücuduna farklı ışık sistemli kablolar bağlayarak, bilgisayar üzerinde yaratığa veya değişik görüntüye sokarak görsel efekt için CGI sistemi kullanılarak elde edilir. 

CGI Sinemaya Sağladığı Avantajlar 

CGI, sinema sektörüne oldukça kolaylık sağlamaktadır. Yönetmenlerin birinci kullanım avantajları mali şartlarıdır. Yapımcılar, bir aksiyon sahnesini olağan dışı planda mekanik efekt yani, patlama, çarpışma ve kişiye verecek hasar çekmek yerine, stüdyoda bilgisayar efekti yardımıyla çekmektedirler. İkinci avantaj ise, CGI sağladığı teknoloji sayesinde zamandan tasarruf ettirmektedir.

Haberin Devamı

Bir filmde çekim ekibi gerekli perde ve san sörü hazırladıktan sonra, stüdyo içeriğinde yönetmenlerin ve kurgu ekibinin bilgisayar başında anında sahneyi çekip montajlamaları zamandan tasarruf etmelerini sağlamaktadır.