Gazete Vatan Logo

Ay'da çılgın proje: Hiperteleskop! Gücünü kraterlerden alacak

Arka bahçelerimize teleskoplar kurduk, yetmedi ıssızlıkların ortasındaki dağların tepesine teleskoplar kurduk, yetmedi teleskoplarımızı uzaya yolladık.

Ay'da çılgın proje: Hiperteleskop! Gücünü kraterlerden alacak

Teknolojideki her ilerleme ile, evrene dair şaşırtıcı yeni keşifler yapabildik. Peki bu gözlemevlerinde bir sonraki aşamamız ne olacak?

Ay'da gözlemevi zamanı!

arXiv'de yer alan yeni bir makaleye göre, söz konusu "ilerleme" Ay yüzeyi olabilir.
Ay yüzeyine teleskop yerleştirmek yeni bir fikir değil. NASA şimdiden LCRT olarak da bilinen Lunar Crater Radio Telescope - Ay Krateri Radyo Teleskopu'nu fonladı.

Apollo görevleri sırasında, astronotlar Ay yüzeyine retroreflektörler yerleştirip, bunlarla dünya üzerindeki astronomların Ay'a olay mesafemizi milimetrelik hata payı ile ölçebilmesini sağlamıştı.

Son konsept: Hiperteleskop

Bu yeni makalede, yazarlar bilinen birkaç fikri özetleyip bir de "hiperteleskop" adlı yeni bir konsept sunuyor.

Ay'ın uzak noktasına kurulacak LCRT gibi radyo teleskoplar en popüler öneri olsa da, 6,5 metrelik teleskoplardan oluşan Life Finder Telescope At Lunar Poles (LFTALP) - Ay Kutupları Yaşam Arama Teleskobu gibi öneriler de mevcut. Bu teleskobun öte gezegen atmosferlerine odaklanacağı söyleniyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Lunar Optical UV Explorer (LOUVE) - Optik Ay Kızılötesi Kâşifi önerisi de var. Bu teleskop fikrinin odak noktası ise parlak kızılötesi objeler. Yerçekimsel dalga gözlemevine benzer öneriler de bulunuyor.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ