Gazete Vatan Logo

Ay keşif aracı, iniş aracının fotoğraflarını çekti! Bu fotoğraflar gelecek nesillere miras kalacak

Hindistan'ın Ay keşif aracı Çarşamba günü ana iniş aracının fotoğraflarını çekti. Uzay aracının Ay'ın ıssız güney kutup bölgesinde boy gösterdiği fotoğraflar gelecek nesillere miras kalacak.

Ay keşif aracı, iniş aracının fotoğraflarını çekti! Bu fotoğraflar gelecek nesillere miras kalacak

Fotoğraflardan biri yakından incelendiğinde endişe verici görünebilir: Bazı parçalar Vikram iniş aracından kopmuş ve alt takımından sarkıyor gibi görünüyor. Ancak Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, bunların Chandrayaan-3 görevi için kullanılan bilim araçları olduğunu ve her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığını açıkladı.

Fotoğraflar Chandrayaan-3'ün Ay yüzeyindeki karanlık ve sarp kutup bölgesine güvenli bir şekilde inen ilk robotik araç olduğunu kanıtlar nitelikte. Bu zafer Hindistan'ı; eski Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den sonra 384 bin 400 km uzaklıktaki Ay'a iniş yapan az sayıdaki ülke arasına soktu. Ancak başarı kolay gelmedi; Hindistan'ın dört yıl önce yürüttüğü Chandrayaan-2 görevi, uzay aracının Ay yüzeyine çakılmasıyla sonuçlanmıştı.

Hintçe'de "Ay aracı" anlamına gelen Chandrayaan-3, 23 Ağustos'taki inişinden bu yana iki haftalık çalışmalarını yarıladı; şu ana kadar Ay'ın sıcaklığını ölçtü ve uydunun kimyasal bileşimini araştırmaya başladı.