Gazete Vatan Logo

Aklımı seveyim!

ABD’li teknoloji devi Apple akıllı telefon iPhone’la rakiplerini adete silip süpürdü

ABD’li teknoloji devi, 3 aylık dönemde patlayan iPhone satışlarının etkisiyle net kârını yüzde 95 artırarak 5.99 milyar dolara ulaştırdı. Akıllı telefon teknolojisinde geç kalan dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Finli Nokia ise kan kaybetti. İlk çeyrekte sadece 499 milyon dolar kâra ulaşan Nokia’nın pazar payı da yüzde 38’den 29’a geriledi.

Apple, yarattığı ‘akıllı telefonlar’la (smart phone) dünyayı kasıp kavuruyor. ABD’li teknoloji devi, 2007’de piyasaya sunulan mucize buluşu iPhone’la, dünyanın en büyük cep telefonu üreticileri Nokia, Motorola ve Sony Ericsonn’un adeta kabusu haline geldi. Apple, CEO’su Steve Jobs’ın yarattığı akıllı telefonlarla pazarda sürekli büyüdü ve teknolojide geride kalan rakiplerinin dibe vurmasına neden oldu.

Dün açıklanan bilançolar da bu tabloyu gözler önüne serdi. Apple, beklentilerin üzerindeki iPhone 4 satışlarının etkisiyle kârını ikiye katlarken, Finlandiyalı Nokia’nın ilk çeyrekteki karı yüzde 1 azaldı. Apple, 26 Mart’ta sona eren ikinci çeyrekte şirketin kârının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 95 artarak 3.07 milyar dolardan (hisse başına 3.33 dolar) 5.99 milyar dolara (hisse başına 6.40 dolar) çıkardığını açıkladı. Nokia ise yılın ilk çeyreğinde sadece 344 milyon euro (499 milyon dolar) kâr elde etti. Bir başka deyişle Apple, Nokia’nın kârını tam 12’ye katladı.

Pazar payı % 29’un altında

Finli şirketin cep telefonu pazarında aldığı pazar payı da erimeye devam etti. Nokia’nın pazar payı yüzde 29’la ilk kez yüzde 30’un altına indi. Şirketin 2009’daki pazar payı yüzde 38’di. Gelirler aynı şekilde Apple’ın çok gerisinde seyretti. Şirketin geçen yıl aynı çeyrekte 9.52 milyar euro olan satış cirosu yüzde 9 artışla 10.40 milyar euroya çıktı. Nokia’nın ilk çeyrekte akıllı telefon satışları yüzde 6 yükselişle 7 milyar euroyu buldu. Steve Jobs’ın yarattığı Apple dudakları uçuklatan bir satış gelirine imza attı. Şirketin ikinci çeyrekte gelirleri yüzde 83 artış göstererek 24.67 milyar dolara ulaştı. Apple’ın kârının artmasında, iPhone satışlarının yüzde 113 büyüyerek 18.65 milyon adede ulaşması etkili oldu. Bilgisayar satışları söz konusu dönemde yüzde 28 artarak 3.76 milyona çıktı. Bu çeyrekte 4.69 milyon adetle beklentilerin altında iPad satıldı. İPod satışları yüzde 17 düşerek 9 milyon adede geriledi.

Üretilen her iPad satılıyor sersemletici talep var

Apple CEO’su Steve Jobs, “Çeyrek yılda gelirin yüzde 83, kârın yüzde 95 artmasıyla tam güçle çalışıyoruz. Yılın geri kalanında her cephede yeniliklere devam edeceğiz” dedi. Şirketin CFO’su Peter Oppenheimer da ürettikleri her iPad 2’yi sattıklarını, talebin sersemletici olduğunu kaydetti. Şirket yetkilileri, iPad satışı yapılan ülke sayısının gelecek hafta 13 artarak 39’a çıkacağını belirtti. Apple mevcut çeyrekte ise 23 milyar dolar gelir, hisse başına 5.03 dolar kâr beklediğini bildirdi.

Nokia CEO’su ‘Şirket yanıyor’ demişti

Nokia CEO’su Stephen Elop, şirketin akıllı telefonlara yazılım geliştirmek için Microsoft şirketiyle nihai anlaşmayı imzaladığını, ürün tasarımı ve mühendislik çalışmasının sürdüğünü ifade etti.

Nokia, akıllı telefon sektöründe Blackberry, iPhone ve Android telefonlarıyla rekabet etmeye çalışıyor. Hatırlanacağı üzere, Apple’a karşı Nokia, Microsofta ile ittifak kurmuştu. Nokia’nın yaşadığı kriz, şirketin CEO’su Stephen Elop’un Şubat 2011’de çalışanlara gönderdiği nottaki, “Etrafında pazar payını ele geçiren yenilikçi rakiplerle çevrili yanan bir platform üzerinde” sözleriyle ortaya çıkmıştı. Elop, gönderdiği notta, Nokia’nın, Google’ın Android işletim sistemi ve Apple’ın iPhone’unun başarısına hazırlıksız yakalandığını belirterek, “İlk iPhone 2007’de piyasaya çıktı ve bizim hâlâiPhone’a yaklaşabilecek bir tecrübemiz yok. Akıllı telefon piyasasındaki satışlarda liderliğimizi elimizden aldılar. İnanılmaz” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı