Gazete Vatan Logo

61.6 milyar TL’lik sektörde çalışan sayısı 100 bini aştı

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, geçen yıl yüzde 11.3 büyüme göstererek 61.6 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün ihracatı 1.3 milyar TL olurken, çalışan sayısı ise 100 binin üzerine çıktı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2013 yılına ait “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı. Buna göre; bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğü yüzde 11.3’lük büyüme ile 2013 yılında 61.6 milyar TL’lik hacme ulaştı. Toplam sektör büyüklüğünü 43.7 milyar TL ile İletişim teknolojileri, 17.9 milyar TL ile bilgi teknolojileri oluşturdu. Sektörün istihdamında artış devam ederek 100 bin 500 olarak gerçekleşti.

Yazılımın payı arttı

Sektörün, toplam ihracatı 1.3 milyar TL’ye ulaşırken bu ihracatın yarısından fazlası 721 milyon TL ile yazılımdan geldi. Bu rakam, yazılımdan elde edilen cironun yüzde 14.8’lik kısmına denk geliyor. Sektördeki rakamların alt kategorilere göre açılımına bakıldığında 43.7 milyar TL büyüklüğe sahip iletişim teknolojilerinde donanım ayağında hacim 11.4 milyar TL olurken elektronik haberleşmede söz konusu büyüklük 32.3 milyar TL şeklinde gerçekleşti.

Yazılımın payı arttı

17.9 milyar TL’ye ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinde ise sıralama şöyle oldu: Donanım 10 milyar TL, yazılım 4.9 milyar TL, hizmet 3 milyar TL. 2012 yılına göre en yüksek büyüme yüzde 15.1 ile yazılımda gerçekleşti. Böylece, bilgi teknolojileri alanında arzu edilen dağılıma yaklaşılarak yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı yüzde 27.1’e yükseldi.

Öte yandan 2014 yılında sektördeki büyümenin 11 ile 15 arasında olması öngörülüyor.

Sektör zor bir yılda büyüdü

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, 2013 yılının zorlu ekonomik konjonktür, döviz kurlarındaki artış gibi nedenlerle tüm sektörler için olduğu gibi bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü için de zor bir yıl olduğunu ancak sektörde gerçekleşen büyümenin Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacağının altını çizdi. Cılız, “Bu işin liderliğini üstlendik, tüm sektörün yararına paydaşlarımızla işbirliği içinde sürdürüyoruz. Sektörün ilgisi ve çalışmanın tüm kamu raporlarında referans olarak kullanılmasından aldığımız güç ile her geçen yıl çalışmamızı bir üst seviyeye taşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı