Gazete Vatan Logo

Yabancılar Türk hekimlere emanet

Yabancılar Türk hekimlere emanet

Turistler artık sadece tatil için değil estetik için Türkiye'yi tercih ediyor. 2013'te 300 bin yabancı hasta ülkemizde şifa buldu. Hatta ünlü oyuncu Bai Ling bu hafta İstanbul'da bıçak altına yatacak...

in asıllı ABD'li oyuncu Bai Ling'nin estetik operasyon için Türkiye'yi tercih etmesi gözleri medikal turizme çevirdi. Ling bu hafta içinde ünlü estetik cerrah Hasan Fındık’a İstanbul Newest Klinik’te göğüs operasyonu yaptıracak. Oysa 10 yıl önceye kadar Türkler Avrupa ya da ABD'de ünlü tıp merkezlerinin yolunu tutardı. Hatta bu akımın öncüsü 7'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal 1987'de Houston'da by-pass olmuş ve parası olan herkes ABD'deki hastanelerin yolunu tutmuştu. Bu 10 yıl öncesine kadar sürdü, ABD başta olmak üzere, Avrupa hatta Uzakdoğu'daki hastanaler Türklerin akınına uğradı. Türkiye'deki hastanelerin standartlarının yükselmesi ve uluslararası akreditasyon alan kurum sayısının artmasıyla önce Arap ülkelerinden, zamanla da dünyanın dört bir yanından ülkemize hasta çekti. Bugün turistlerin burun estetiği, meme estetiği, yüz germe, göz kapağı estetiği, karın germe, saç nakli operasyonları için ülkemize geliyor. Hatta Türkiye dünyada popo kaldırma operasyonları ile 6’ncı, saç ekimi ile 8’inci sırada.



Talep katlanarak büyüyor

2011'de ülkemize gelen yabancı hasta sayısı 156 bin 176 iken, 2012'de bu sayı 270 bine yükseldi, bu hastaların 169 bin 462'si "medikal turist" olarak hastanelere başvurdu. 2013'te ise uluslararası hasta sayısı 300 bin'e çıktı. Sağlık turizmi destinasyonunda en fazla öne çıkan ülkeler Türkiye, ABD, Hindistan, Singapur, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Küba ve Meksika.

300 bin uluslararası hasta

Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Enginer Birdal, Türkiye'deki sağlık turzimininde kozmetik alanında çok yabancı hasta talebi olduğunu söylüyor. Özellikle botoks ya da saç ektirme gibi operasyonların başka bir ülkede yapılması, böylelikle gizli kalması çoğu kişinin tercih ettiği bir durum olduğunu sayının da bu yüzden de yüksek olduğunu belirtiyor. Birdal son dönemlerde KBB'de bir patlama yaşandığını ama göz, diş, ortopedi, plastik cerrahi, onkoloji ve beyin alanlarında da yoğun bir biçimde talep olduğunu anlatıyor, "Son dönemlerde öncelik KBB’de. Bunu tüm branşları ile onkoloji takip ediyor, ortopedi üçüncü sırada, sonrasında kardiyoloji ve genel cerrahi geliyor. Ülkemizde her yıl 300 bin’e yakın uluslararası hasta tedavi olmaktadır" diyor.

Avrupa'dan% 50 ucuz

Estetik göğüs büyütme ameliyatının İngiltere'de 5 bin euro, Polonya'da 1920 euro, Macaristan'da 1930 euro, Hindistan'da 2 bin 87 euro, yüz gerdirme ameliyatının da İngiltere'de 4 bin 810 euro, Belçika'da 2 bin 165 euro, Çek Cumhuriyeti'nde 2 bin 196 euro. Türkiye'de ise ortalama fiyatları ise bu değerlerin yarısı kadar.

Liv Hospital Genel Müdürü Meri İstiroti

İleri tıp teknikleri tercih nedeni

2005’lerde turistlerin ülkemizi seçmelerindeki ana neden daha ucuza hizmet alabilmeleri idi. Ama daha sonra daha iyi ortamlarda daha iyi bir hizmet anlayışı ile iyi ve başarılı tıbbi sonuçları deneyimlemeye başladılar. Bundan aldıkları cesaretle ülkemizin ileri gelen sağlık kuruluşları yurt dışına bu altyapı ve hizmetleri pazarlamaya başladılar. Ülkemize sağlık turizmi için gelen bir turist bazen 2 bin 500 dolar, bazen de 100 din doların üzerinde değişen rakamlar doğrultusunda tedavi için bedel ödeyebiliyor. Ülkemiz artık risk düzeyi yüksek tedaviler için de tercih ediliyor. Dünyanın her bölgesinde gerçekleş-tirilmeyen birçok ilerici uygulama kolaylıkla yapılabiliyor. İleri kulak ameliyatlar, tansiyonu ortadan kaldıran renal denervasyon uygulamaları, mide, bağırsak, kolon, rektum, rahim, böbrek, prostat kanserlerinde robotla tedavilerin yapılması bunlardan sadece bazılarıdır. Biz Liv Hospital olarak yüzde 35 oranında sağlık turizmi vasıtasıyla hastanemize gelen yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz.

Vizesiz seyahat ve kolay ulaşım

Peki uluslararası hastalar neden Türkiye'yi tercih ediyor? Enginer Birdal bu soruya şu yanıtı veriyor, "Coğrafi konumu itibari ile Orta Doğu, Avrupa, Balkanlar ve Afrika’nın ortasında bulunan Türkiye, sahip olduğu iyi yetişmiş hekim ve sağlık çalışanı, ulaşım kolaylığı, 62 ülke ile vizesiz seyahat imkanı ve yüksek sağlık teknolojisi sayesinde sağlık turizminde öncü ülke olabilecek konumda. Türkiye’ye tedavi için gelen yabancı misafirler hiçbir sorunlar karşılaşmadan tedavi olurken, bir yandan da güzel bir tatil yapma fırsatı bulmaktadırlar. Türkiye misafirperver kültürüyle daha fazla insana şifa dağıtacaktır." Sağlık Bakanlığı verilerine göre uluslararası hastalar İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Antalya ve Ankara'daki hastaneleri yoğun olarak tercih ettiğini belirten Birdal, "İstanbul ve Antalya’ya direkt uluslararası uçuşları acil hastaların öncelikli tercih nedeni” diyor.

2018 hedefi 750 bin medikal turist ve 5,6 milyar dolar gelir

Medikal turizmin hedeflerini ve getirilerini Enginer Birdal söyle özetliyor, "Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10'ncu Kalkınma Planı’nda 2018 yılı için 750 bin medikal turistin geleceği ve 5,6 milyar dolar gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Tatile gelen her turist 650 dolar bırakırken, sağlık turizminde gelir kişi başına 15 bin doları buluyor. Bugün 50’ye yakın sağlık kuruluşumuz uluslararası akreditasyona sahiptir. Uluslararası hastaların yüzde 27,4’ü Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilmiş olan hastanelere, yüzde 72,6’sı ise akredite olmayan hastanelere başvurmuştur. Başka bir deyişle, dört uluslararası hastadan birinin akredite hastaneleri tercih ettiği söylenebilir.”



Tercümanlara yeni bir iş kapısı

Yabancı hastalara daha iyi hizmet vermek isteyen özel hastaneler ise bünyelerinde farklı milletlerden tercümanları çalıştırırak yeni bir iş kolunun doğmasını olanak sağladılar. En fazla yabancı hastayı ağırlayan kurumların başında yeralan Anadolu Sağlık Merkezi’nin bünyesinde 26 özel tercüman bulunuyor. Romence, Rusça, Farsça, Arapça, Çince, Arnavutça, Bulgarca, Gürcüce ve Kazakça bilen tercümanlar görev yapıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Bölümü bünyesinde görev yapan ekibin başında bulunan Aslı Akyavaş, “Hastanemiz bünyesinde 209 yatak bulunuyor ve 59’u yoğun bakım ünitesinden oluşuyor. Uluslararası Hizmetler Bölümü 2005’ten itibaren yurtdışından gelen hastalara kapsamlı bir operasyon dahilinde hizmet veriyor. Aylık ortalama 500 yabancı hasta merkezde tedavi görüyor. En fazla yabancı hasta talebi Bulgaristan, Romanya, Irak, Rusya ve eski Sovyet ülkelerinden geliyor. Yabancılar, cerrahi operasyonların yüzde 35’ini, radyoterapilerin yüzde 42’sini oluşturuyor. Gelen hastaların büyük kısmı onkoloji olmak üzere, kardiyovasküler cerrahi, beyin cerrahisi, kemik iliği transplantasyonu, üroloji, kadın sağlığı ve tüp bebek tedavilerinden yararlanıyor. Yabancı kanser hastaları yoğunlukta. Gelen hastaların yüzde 85 kanser yüzde 15 i kalp sorunu yaşıyor. Pasaport işlemlerinden, havalimanı transferlerine, hasta yakınlarının İstanbul’da ev tutup gezdirilmesine kadar hizmet veriyoruz” diyor.

Haberin Devamı