Gazete Vatan Logo

Türkiye'de de 1 Mayıs böyle kutlandı

1 Mayıs yurdun dört bir yanında düzenlenen törenlerle kutlandı.

MUĞLA

Muğla'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Marmaris ilçesinde kutlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi sendikalarının öncülüğünde Marmaris'te düzenlenen kutlamaya siyasi parti ve dernekler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.
Marmaris Ketenci Kavşağı'nda toplanan katılımcılar, zaman zaman şiddetini arttıran yağmura rağmen, açtıkları pankartlar eşliğinde sloganlar atarak Atatürk Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan lise öğrencileri YGS sınavının iptal edilmesini istedi.
Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda işçilere daha fazla ücret verilmesi ve özlük haklarının arttırılması istendi. Belediye-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Ender Akbay yaptığı konuşmada Türkiye'nin her yerinde taleplerini haykırmak için tüm emekçilerin alanlarda olduğunu söyledi.
Kutlamaya katılanlar arasında Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü ve sendikaların şube başkanları da yer aldı.
Muğla Kışla Parkı'nda bir araya gelen Disk/Genel-İş Sendikası üye işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü piknik yaparak kutladı.
Disk/Genel-İş Şube Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Yami, burada yaptığı konuşmada, iş emek ve barış için 119 yıldır işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ta bir araya gelerek tüm dünyada emekçilerin haklarını savunduklarını söyledi.
Aileleriyle birlikte parka gelen sendika üyeleri mangallar yakarak piknik yaptı. CHP Muğla milletvekili Gürol Ergün ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de piknik yapan işçileri ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

SİVAS

Sivas'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Sivas'ta çeşitli sivil toplumu örgütlerine üye gruplar, Ethem Bey Parkı yanında toplandı. Daha sonra sloganlarla Mevlana Caddesi'nden mitingin düzenleneceği Mevlana Meydanı'na yürüyen grup, güvenlik güçlerince arandıktan sonra caddeye alındı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Sivas Şube Sekreteri Hüseyin Koca, “Emeğin bayramında dayanışma için, ortak taleplerimizi her birlikte haykırmak için, türkülerimizi, halaylarımızı, coşkumuzu paylaşmak için savaşsız, sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir dünya için bağımsızlık ve sendikal haklarımız için buradayız” dedi.
KESK Dönem Sözcüsü Elif Karadeniz ise “1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü hepimize kutlu olsun. Dayanışmaya ve birlikte mücadeleye bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bu arada Türk-İş üyesi bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla diğer bazı sendika temsilcilerinin de katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Türk-İş Sivas Temsilcisi Zeki Ekici, “1 Mayıs 2011'i güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor” diye konuştu.

ADANA

Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir araya gelen Roman vatandaşlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü müzik eşliğinde dans ederek kutladılar.
Edinilen bilgiye göre, Türlübaş Mahallesi'ndeki Sarı Sakal Parkı'nda toplanan yüzlerce Roman vatandaş, önce piknik yaptı, daha sonra da hep birlikte dans etti.
Her yıl 1 Mayıs'ı bu şekilde kutladıklarını dile getiren Romanlar, “Dünyaya bir defa geliyoruz. Her ne kadar zor şartlarda yaşıyor olsak da eğlenmesini de biliriz. Bizim 1 Mayıs kutlamamız da böyle olur” dediler. Romanlar, her hangi bir dernek organizasyonuna gerek kalmadan, kendi aralarında haberleşerek, toplandıklarını vurguladı.

TOKAT

Tokat'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Tokat'ta siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı.
Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Gruptakiler, Polis noktasında arama yapılarak meydana alındı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan KESK dönem sözcüsü Ertan Uysal, 1 Mayıs'ı coşku içinde kutladıklarını söyledi.
Daha sonra, etkinliğe katılanlar halay çekti.

MERSİN

Mersin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı.
Tren garı önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü ve partili gruplar, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlar eşliğinde İstiklal ve Sakarya caddeleri güzergahı boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından meydana ulaşan kalabalık, burada arama kabinlerinden geçirilerek alana alındı. Güzergah boyunca ve alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü de kalabalıkla birlikte yürüdü.
Kalabalığın alana yerleşmesinin ardından yapılan konuşmalarda, işçi ve memur temsilcileri taleplerini dile getirdi. 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde oynanan oyunlar ve halaylarla son buldu.

KARS

Cumhuriyet Meydanında toplanan KESK, Türk-İş, Genel-İş Sendikası, Devrimci 78'liler Derneği ile CHP milletvekili adayları katıldı.

TUNCELİ

Tunceli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. 1 Mayıs'ın anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmaların ardından Sanatçı Suavi tarafından müzik dinletisi verildi.

ERZİNCAN

Erzincan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Erzincan Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı yanında başladı. Cumhuriyet Meydanındaki kutlama törenleri konuşmalarını yapmasının ardından yerel sanatçıların müzik aletlerini hazırladığı sırada bastıran sağanak yağış sebebiyle kutlamalar kısa sürdü.

400 YÜRÜYÜŞÇÜYE 400 POLİS

BURDUR’da, ’1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ yoğun güvenlik önlemi altında kutlandı. Polis kayıtlarına göre 400 kişinin katıldığı kutlamalarda, Burdur Emniyet Müdürlüğü güvenlik önlemi alması için 400 polis görevlendirdi.
Burdur’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları saat 14.00’da başladı. Köprübaşı Mevkii’nde toplanan Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Memur-Sen, Yol-İş, siyasi parti temsilcileri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 400 kişilik grup, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Grubun yürüyüşü sırasında 400 polis önlem aldı. Grup, burada, ’Sermayeye değil emekçiye bütçe’, ’Parasız eğitim, parasız sağlık’, ’Devrim için tek yol’ şeklinde sloganlar attı. Bazı öğrencilerin taşıdığı ’Balyoz iniyor Ergenekon çöküyor’ yazılı dövizler de dikkat çekti. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Burdur Şube Başkanı Sadık Bayram, "Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız. Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz" diye konuştu.
Sendikal haklar için 1 Mayıs’ta, başta Taksim olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden insanların meydanları doldurduğunu belirten Bayram, şunları söyledi:
"1 Mayıs’ı güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışı çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen iş cinayetleri durmak bilmiyor. Torba Yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor. Biz sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz."
Konuşmaların ardından davul- zurna eşliğinde halay çeken grup, dağıldı.

ADANA'DA KORSAN GÖSTERİ

ADANA’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Uğur Mumcu Meydanı’nda yaklaşık 10 bin kişi tarafından coşkuyla kutlanırken, Doğu ve Güneydoğu illerinden göç edenlerin oturduğu kenar mahallelerde korsan gösteriler yapıldı. Çevik kuvvet ekipleri, göz yaşartıcı gaz kulanarak göstericileri dağıttı.
Sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine katılanlar, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanmaya başladı. Kalabalık, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan geniş güvenlik önlemleri altında yürüyüşe geçti. Yaklaşık 10 bin kişi, sloganlar atarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. 2 kilometrelik yürüyüşte katılımcılar ’Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçilerin kardeşliği’, ’Direne direne kazanacağız’, ’Zafer direnen emekçinin olacak’, ’Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Kortejdeki bazı gençler, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığında şifreleme iddialarına ilişkin dövizler taşıyıp, ÖSYM Başkanı Ali Demir’i istifaya çağırdı.
Kutlumalara CHP Adana milletvekili adayları tam kadro katılıp, AK Parti aleyhine slogan attı. Kortej arasında kol kola girip yürüyen 14 milletvekili adayı, teşkilat yöneticileri, AK Parti Adana İl Başkanlığı binası önünden geçerken ’AKP halka hesap verecek’ sloganı attı.

ŞÜPHELİ PAKET HEYECAN YARATTI

Kortejin geçiş yaptığı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda refüj üzerinde bir okul çantası polisin dikkatini çekti. Şüpheli paket ihtimaline karşı güvenlik önlemi alan polis, bomba uzmanı ekip çağırdı. Olay yerine gelen bomba imha uzmanı, zırhlı kıyafetini giydikten sonra çantanın yanına gidip, kontrol etti. Çantadan kitaplar, defterler çıktı.
Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan kalabalık, yerel grupların şarkılarıyla dans edip, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Miting tertip komitesi yöneticileri, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı.

MAHALLEDE KORSAN GÖSTERİ

Mitingin yapıldığı saatlerde merkez Seyhan İlçesi’ne bağlı Ova Mahallesi’nde ise terör örgütü PKK yandaşları sokaklarda korsan gösteri yaptı. Yüzlerini kar maskeleriyle gizleyen yaklaşık 50 kişilik grup, lastik yakıp, yol kapattı, yasadışı sloganlar atıp, polise taş, molotof kokteyl ve havai fişek attı. Çevik kuvvet ekipleri, göz yaşartıcı gaz atarak grubu dağıttı.

KARADENİZ’DE RENKLİ 1 MAYIS COSKUSU

SAMSUN, Ordu, Çorum, Sinop ve Amasya’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında ’Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atarken renkli görüntüler ortaya çıktı.
Samsun Gar Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi sıkı güvenlik önlemi altında Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Ak Parti il binasının önünden geçen göstericiler ’Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’, ’AKP mezara halk iktidara’, ’AKP’den hesabı gençlik soracak’, ’Zam, zülüm, işkence halk düşmanı AKP’ sloganları attı. Kutlamalara CHP Samsun Milletvekili adayları ve partililer de katıldı.

Lise öğrencisi gençlerde yürüyüş sırasında YGS’deki şifre eddialarıyla ilgili afiş ve pankatlar taşıyıp, şarkılar söyleyerek slogan attı. Belediye İş Sendikalı işçiler ise yüzlerine taktıkları maskeleri siyah bantlarla bantlayıp sessiz protesto etti. 2009 Engelliler Dünya Güzeli 19 yaşındaki Nergis Demirarslan da işçi emeklisi babası Hürmet Demirarslan’la birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. 7’den 70’e her kesimden insanın yer aldığı kutlamalar daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde halay çekip oyunlar oynandı. Kutlamalar yaklaşık 3 saat sürdü.

ORDU’DAKİ KUTLAMALAR

1 Mayıs kutlamaları Ordu’da Belediye Meydanı’nda yapıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı kutlamalara Ordu Belediye Başkanı CHP’li Seyit Torun ile bazı parti temsilcileri ve sendikalar katıldı. 1 Mayıs kutlamalarına katılan öğrenciler ise ellerinde, ’Susma haykır şifreye hayır’, ’YGS’niz batsın’, ’Ali Demir seni yumurtaya boğarız’, ’Şifreyi çözdük hileyi gördük’ pankartları taşıdı.
Coşku ile geçen Belediye Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarına annesi Esra ve babası Umut’la birlikte bebek arabasında gelen 5 aylık minik Çağan Devrim Akyol ilgi odağı oldu. Akyol çiftinin, 5 aylık bebekleri Çağan Devrim’in pusetine bir oyuncak ile ’Ben de şifye istiyoyum’ ve ’Bebek-Sen’ yazdıkları pankart koyması ilgi çekti.

ÇORUM’DAKİ KUTLAMALAR

1 Mayıs İşçi Bayramı Çorum’da çok sayıda sendika ve sivil toplum kuruluşu üyesinin katılımı ile kutlandı. Kutlamalar Saat Kulesi’nden YEDAŞ Kavşağı’na kadar düzenlenen yürüyüşle başladı.
Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşte güzergaha toplam 3 arama noktası kuruldu. Polis her noktada yürüyüşçülere üst araması yapmak isteyince ikinci noktada gerginlik yaşandı. Vatandaşların tepki göstermesi üzerine polis, arama noktalarını kaldırmak zorunda kaldı. YEDAŞ Kavşağı’na toplanan kalabalık halaylar çekip 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

SİNOP’TAKİ KUTLAMALAR

Sinop’ta yapılan 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Sendika temsilcilerinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcı Sinop Milletvekili Engin Altay’da kutlamalarda yer aldı.
Sakarya Caddesi ve Atatürk Caddesinde gruplar halinde toplanan kalabalık, daha sonra sloganlar atarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında kağnı arabasına yüklenen Nükleer Santral’in maketini yüzlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın maskelerini takan üç kişinin çekmesi dikkat çekti. Yürüyüşe katılanların üzerleri ve çantaları arandıktan sonra meydana girebildi.

AMASYA’DAKİ KUTLAMALAR

Amasya’da Pirinççi Caddesi Kunç Köprü mevkinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, Yavuz Selim Meydanı’na kadar yürüdü.
Sendika ve parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen kutlamalarda sloganlar atan grup, şehitler adına saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okudu. Meydanda yapılan konuşmaların ardından kalabalık grup davul zurna eşliğinde halay çekti.

ŞEHİT MADENCİLER ANISINA PARK

ZONGULDAK merkeze bağlı Kilimli Beldesi’nde, 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 30 madenci anısına yaptırılan ’Şehit Madenciler Parkı’, hüzünlü bir törenle açıldı. Acıları tazelenen şehit madencilerin yakınları gözyaşlarını tutamadı.
Kilimli Belediyesi, Türkiye Taşkömörü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda meydana gelen grizu patlamasında ölen 30 madenci anısına Kosmo Mahallesi’nde park yaptırdı. Şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu anıt ile birlikte çocuklar için oyun alanlarının yer aldığı parkın açılış törenine TBMM eski Başkanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Kilimli Belediye Başkanı AK Parti’li Seçkin Özdemir ve ölen madencilerin yakınları katıldı.
Törende konuşan Toptan, bugünün 1 Mayıs olduğunu hatırlatarak, bir taraftan çıkardıkları yasayla işçiye armağan ettikleri bayramı kutladıklarını, diğer taraftan geçen yıl yaşanan büyük acıyı bir kez daha içlerinde hissettiklerini söyledi. Toptan, "17 Mayıs gerçekten bizim için akıllardan çıkmayan büyük acının yaşandığı gün olmuştur. Bu vesileyle madenlerimizde ve Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü için şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran okundu. Bu sırada şehit madencilerin yakınları hüzünlendi. Faciada hayatını kaybeden madencilerden Sadık Kocakaya’nın annesi Sadık Kocakaya, "Bana oğlumu getirin" diyerek feryat etti. Daha sonra baygınlık geçiren Kocakaya, alandaki ambulansla sağlık ocağına götürüldü.
Daha sonra Toptan ve beraberindekiler, kurdeleyi keserek, şehit madenciler anısına yaptırılan parkın açılışını geçrekleştirdi.

Haberin Devamı