Gazete Vatan Logo

Türkiye’de 1 milyon ev tatil için kiralanıyor

Türkiye’de 1 milyon ev tatil için kiralanıyor

Ülkemizde yeni tatil trendi villa kiralamak. TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan Türkiye’de yılda 1 milyon kişinin villa kiraladığını belirterek, en çok talebin kimseye görünmek istemeyen muhafazakar kesim ile üstsüz güneşlenmek isteyen Ruslar’dan geldiğini söylüyor. Villa kiraları ise günlük 6 bin 500 ile 250 TL arasında değişiyor...

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, Türklerin otel ya da tatil köyleri dışında korunaklı villalarda tatil yapmaya başladığı söyledi. Özellikle muhafazakâr kesimden bu tarz tatile yoğun talep olduğunu belirten Tarhan, “Son dönemin trendi tatil bölgelerinde villa kiralamak. Kiralanan evler dayalı döşeli. Tıpkı otelde konaklar gibi kiraladıkları bir sistem. Turistler normal kendi evlerine geliyor gibi tatillerini yapıyorlar. Beş günden az olmamak kaydıyla konaklıyorlar. Değişik kategoride evler var, denize uzak, havuzlu, denizin yanında havuzsuz. Muhafazakarlar ya da gözlerden uzak olmak isteyenler için korunaklı villalar. Site içerisinde ortak havuzlu evler de var” diyor.

Tatil için ev takası da yapılıyor

Ev değiş tokuşu yapılan HomeExchange.com sitesinin 54 bin üyesi arasında yaptığı araştırmanın sonucu da tatillerde özel ev ya da villaların tercih edildiğini ortaya koyuyor. Araştırmada uluslararası değiş tokuş seçeneklerinin çoğaldığını, üyelerin konforu aradığını ve evcil hayvanları kabul eden konaklamaları tercih ettiklerini gösteriyor. Son bir yılda tatil için ev takası yapan sitenin yüzde 17.5 büyüdüğü ve özellikle aralarında Türkiye’nin de olduğu, İspanya, Fransa, İtalya, Danimarka, Amerika gbi ülkelerde her yıl binlerce ailenin ev değişimi yapıp tatil alışkanlıklarını değiştirdiğini ortaya koyuyor. HomeExchange.com’da tatil anlayışı ev değiş tokuşu ile sınırlanmıyor. Yapılan araştırmaya göre üyeler evleriyle birlikte araba, tekne, bisiklet, surf, kayak gibi spor malzemelerini de değiş tokuş etmeyi istiyor. Üyeler ayrıca birbirlerine üye oldukları spor külüplerine de geçici üyelik sağlıyorlar. Üyelerinden yüzde 25’i değiş tokuşlarına evcil hayvanları da dahil ediyor. Değiş tokuşlarda evcil hayvanların boyu ya da kilosu otellerdeki gibi sınırlanmıyor.

Evin gibi rahat

Tarhan, butik otel ya da pansiyonun bir işletme olduğunu ev kiralamanın ise her şeyden farklı olduğunu söylüyor. “Evde kendi anahtarınız sizin elinizde. Siz evinize girer gibi istediğiniz saatte girip çıkıyorsunuz. Özgürlük ve rahatlık var. Kahvaltı saati yok, saatlere bağımlı kalmadan istediğiniz saatte istediğinizi yapıyorsunuz” diyor.

Türkiye’de 1200 villa kiralık

Türkiye’de villadatatil.com sitesi, yerli ve yabancı turistler için Türkiye’nin birçok bölgesinde tatil için villa kiralıyor. Avrupa’da çok yaygın olan “villada tatil” kavramını 10 yıl önce Türkiye ile tanıştıran Tarhan’ın portföyünde 35 bin ev var. Bunların çoğu Avrupa’da. Türkiye’de ise Foça’dan Alanya’ya kadar olan Ege ve Akdeniz sahil şeridinde haftalık kiralamaya uygun 1200 villa bulunuyor. Bu villaları her şey dahil konseptinden sıkılan kesimin tercih ettiğini belirten Tarhan; villada tatil ile beş kişilik bir aile için günlük ev kiralama bedelinin ortalama 250 TL olduğunu söylüyor. Bir başka deyişle kişi başına hesaplandığında ise tatilin günlüğü 50 TL’ye geliyor. Tarhan, Avrupa’da 42 milyon kişi, tatile çıkan her 4 kişiden biri ev turizmini tercih ettiğini belirtiyor. villadatatil.com’da ise biz içerikten de sorumluyuz. Evlere önceden gidiyoruz tek tek bakıyoruz inceliyoruz. Tatilci sitede ne gördüyse öyle bir evde kalıyor. Hayal kırıklığı yaşamıyor bu nedenle” diyor.

Antalya ev turizmine yatkın değil

Antalya’nın geçmişi ev turizmine yatkın değil halk yazın yaylalara çıkar. Antalya’da dağ yayla bçlgelerinde ev turizmi gelişmiş durumda, ama sahil şeridinde çok kiralık ev yok.

Çeşme’de villalar sezonluk kiralanıyor

Çeşme ev turizmine uygun bir bölge değil çünkü İzmir halkı evlerinde kendi kalır bu nedenle o bölgede haftalı kiralık ev bulmak biraz daha zor. Daha çok sezonluk kiralanıyor.

Çocuklu ailelerin tercihi

Bir rezervasyonda yaklaşık 4,9 kişi geliyor. Ortalama konaklama 10 gün. Ağırlıklı çocuklu aileler yüzde 65, orta yaş ve üzeri gruplar yüzde 15, gerisi ise orta gelirli ve çocuksuz genç çiftler.

Muhafazakarlar ve çıplak Ruslar için ideal

Tarhan muhafazakarların tercihinin özellikle havuzu dışarıdan görünmeyen evler olduğunu vurguluyor. Tesettürlü çiftler tatillerini birarada geçirmek istiyor, bunun bir nedeni de tesettür otellerinde çiftlerin tatillerini ayrı ayrı geçiriyor olması. Bize gelen herkes, ‘Ben eşimle birlikte havuza girmek istiyorum’ diyor. Muhafazakarlar bölgenin nerede olduğuna önem vermiyor onlar için amaç ailesiyle gözlerden uzak tatilini geçirmek.” Havuzu dışarıdan görünmeyen evleri Rus turistlerin de tercih ettiğini belirten Tarhan, “Bir hafta önce çırılçıplak dolaşan Ruslar ayrılınca, yerine muhafazakar misafirlerimiz geliyor” diyor. Tarhan Yalova, Sapanca, Armutlu ve Trabzon bölgelerini Arap turistlerin tercih ettiğini söylüyor.

Barış gelince Güneydoğu’da turizm patlar

Mücella Tarhan “Güneydoğu Anadolu’da malesef süreçten dolayı batıdaki insan tatilini doğuda yapmak istemiyor. Bu bölgelerde de evler açacağız. Ama barışın gelmesi gerekiyor. Turizm barış sektörüdür, barışı turizm getirir. Yunanistan ile bunu kırdık binlerce Türk Yunanistan’a tatile gidiyor artık. Barış ile Güneydoğu kültür turzimi cenneti olur. Evde o bölgenin kültürünü ve yaşamı öğrenirsiniz, ev turizmi bu nedenle önemli özellikle Güneydoğu’da evde kalıp o insanların yüreğine dokunmak lazım. Anadolu insanını evlerini kiralamakta zorlanıyoruz. ‘Evimizde misafir edeceğiz bir de para mı alacağız’ diyorlar. Bir sektör ya da ticaret algısı henüz yok. ‘Tanrı misafiri’ diyerek kapısını açan çok ama bu turizm ve bunu öğretmemiz lazım."

Haberin Devamı