Polis at üstünde görevde sokaklar onlardan sorulacak
Sokakta atlı polis dönemi
Şu sıralar yolu, Ankara’da restoranları ve eğlence mekanlarıyla ünlü Çayyolu Park Caddesi’ne düşenler, gördükleri manzara karşısında bir hayli şaşırıyorlar. Çünkü semtte asayişi sağlamakla görevli polisler, alışılageldiği gibi polis arabası ya da motorsikletlerde değil, at üzerindeler...
Bugüne kadar stadyumlarda ya da mesire yerlerinde görülmeye alışık olunan atlı polisler, bir süredir sokaklarda... Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusunda, 1995 yılında kurulan atlı polisler, bundan sonra asayişi sağlamak amacıyla görev yapacaklar. Bu amaçla ilk uygulama, pilot bölge seçilen Çayyolu’nda başladı. Atlı polisler, her gün ikişerli gruplar halinde vardiyalı olarak görev yapıyorlar. Asayiş görevi için ayrılan 16 at için özel nal ekipmanları da kullanılmaya başlandı.
Asfalttan yükselen nal sesleri duyanları ve görenleri hayli şaşırtıyor. Bir taraftan da özellikle çocuklar karşılarında gördükleri atları sevmekten kendilerini alıkoyamıyorlar. Bu konuda polisler son derece hoşgörülü. Atları sevmek, dokunmak -tabii abartmamak koşuluyla- serbest. Polisler, bu yüzden sık sık durmak zorunda kalsalar da durumdan şikayetçi değiller. Bilakis çocuk ve gençler atları severken, onlar da hem birlikte görev yaptıkları atlar, hem de yeni uygulama hakkında kısa bilgiler de veriyorlar. Vatandaşların memnun olduğu ve beğendiği atlı polis uygulamasıyla birlikte, Çayyolu’nda hırsızlık gibi asayiş olaylarında önemli oranda düşüş de sağlanmış.
Kısa sürede Ankara’nın tüm sokaklarında uygulanmaya başlayacak atlı polislerin, bir süre sonra toplumsal olaylara müdahalede görev yapacakları da belirtiliyor. Bu konuda bir taraftan polisler ve atlar için özel kıyafetler ve apatartlar hazırlanırken, bir taraftan da görev yapacak personel eğitimden geçiriliyor. Uygulama her iki alanda da sonuç verirse atlı polisler birçok ilde görev yapmaya başlayacaklar.
“Polis arabasının yanına kimse gitmez ama bizimle fotoğraf çektirmek istiyorlar”
Atlı polis ekiplerinin görev yaptığı Çayyolu semti sakinleri yeni uygulamadan son derece memnunlar. Çayyolu’na gelenler de atlı polisleri görünce araçlarından inerek, atları sevmeye gidiyorlar. Fotoğraf çektirenlerin sayısı da oldukça fazla. Özgür Şaşmaz da bunlardan birisi. Arabasıyla giderken, atlı polisleri gördüğünü anlatan Şaşmaz, çocukları Öykü ve Altay’ın ısrarları üzerine atların yanına geldiklerini söyledi. Çocuklar atları severken, Özgür Şaşmaz da uygulamadan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Daha önce yazlık bölgelerde atlı polis gördüğünü söyleyen Şaşmaz, “Polisler halkın içindeler. Ayrıca polis arabasına gidip
fotoğraf çekirmez kimse, ama şimdi herkes fotoğraf çektiriyor” dedi.
Atlı polis grup amirliği
Atlı Polis Grup Amirliği, 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 5. Maddesi gereğince, toplumsal olaylarda, merasimlerde ve diğer önleyici zabıta hizmetlerinde kullanılmak üzere; Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde Atlı Polis Grup Amirliği’nin İçişleri Bakanlığı’nın 7.02.1995 tarihli olurları ile kuruldu.
Görev süresince eğitim alıyorlar
Atlar, Beştepe mevkiinde bulunan Binicilik Federasyonu Saim Önhon Kapalı Maneji tesisleri yanındaki ahırlarında; 3 m. yüksekliğinde ve içerisinde havalandırma, kanalizasyon, yemlik, suluk gibi zaruri ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde hazırlanmış tek atlık boks tabir edilen yerlerde barındırılıyor. Binici ve atların eğitimleri; binicilik eğitimi, at eğitimi, at sağlığı, at bakımı, personelin eğitim konularında hazırlanan günlük, haftalık, aylık dönem ve yıllık programlardan oluşuyor. Eğitim çalışmaları, binici ve atın görev ömrü süresince devam ediyor. Pratik ve teorik bilgi ve becerilerin en üst düzeye ulaştırılacak şekilde eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütülüyor.




