Gazete Vatan Logo

Özelleştirme tarihi belli oldu

Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesi sürecinde, detaylar belirginleşiyor.

2015 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirileceği tahmin edilen Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesi sürecinde, özelleştirme yönteminin belirlenmesi için danışman seçme aşamasına gelindi.

Türk Telekom'un ardından yapılacak en yüksek özelleştirme olarak kayıtlara geçecek Köprü-Otoyol özelleştirmesi 2015 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek. Söz konusu özelleştirme için gerekli yasal süreç tamamlanırken, sürecin devamı ve özelleştirme modelinin belrilenmesi için danışman seçilecek.

Özelleştirme süreci 2015 yılının ilk aylarında başlayacak olan köpür ve otoyollar için daha önce ihaleye çıkılmış ancak teklif edilen fiyatın 7 milyar dolardan az olması sebebiyle ilik ihale iptal edilmişti.

ÖİB yetkilileri, ilk ihalenin iptal edilmsinin ardından halka arzın ön plana çıktığını, ancak yeniden işletme hakkı devri ya da köprü ve otoyolların gelirlerine göre gruplandırılarak özelleştirilme seçeneklerinin de gündemde olduğunu belirtmişti.

TBMM’de kabul edilen torba kanun kapsamında köprü ve otoyolların halka arz yöntemiyle satılması için, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ilgili otoyol ve tesislerinin bir şirket bünyesine aktarması gerekiyor. Bu sebeple, Özelleştirme Kanunu çerçevesinde, hisse satış yönteminin uygulanmasına karar verilmesi halinde otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ve varlıkların işletme haklarını hiçbir bedel alınmaksızın 25 yıl süre ile ÖİB tarafından kurulacak anonim şirkete devri söz konusu.

Haberin Devamı

vvvBu haber de ilginizi çekebilir vvv

Kömür Fiyatları Yüzde 10 Zamlandı

Zonguldak'tan çıkarılan ve ısınma amaçlı kullanılan kömürün fiyatına yüzde 10 oranında zam yapıldı. Zam gerekçesi olarak ise "torba kanunun getirdiği ek maliyetlerin hafifletilmesi" gösterildi..

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 müessese müdürlüğüne bağlı ocaklar ile 24 özel firma tarafından işletilen madenlerden çıkarılan ve vatandaşların ısınma amaçlı kullandığı taş kömürüne yüzde 10 oranında zam yapılırken termik santral ile demir çelik fabrikalarının sektörel amaçla kullandığı kömür yüzde 10 oranında indirim yapıldı.

Haberin Devamı

2013 kışınmda ton fiyatı ortalama 400 lira olan taş kömürü "torba kanun"un getirdiği ek maliyetler gerekçe gösterilerek yüzde 10 zamlı olarak 440 liradan satışı sunulacak. Öte yandan yapılan yüzde 10 oraındaki indirim sebebiyle demir çelik fabrikalarına satılan kömürün ton fiyatı 123 dolardan 110 dolara, termik santrallere satılan kömürün fiyatı ise 75 dolardan 70 dolara geriledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Zonguldak Maden ve Enerji Sanayicileri İş Adamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu üyesi Halit Demir, yürülüğe giren torba kanun sebebiyle özel işletmelerin malşiyetlerinin ciddi anlamda arttığını bunun da üretime yansıdığını belirterek, kanunun getirdiği yükü hafifletebilmek için kömür fiyatlarında yüzde 10 zam kararının verildiğini söyledi.