Gazete Vatan Logo

Maç kaybetmek de bana çok şey katıyor

İpek Soylu... Geçen yıl ABD Açık Tenis Turnuvası’nda genç çift bayanlarda şampiyon olan tenisteki yüz akımız. Geçtiğimiz hafta yapılan TEB BNP'de mücadele eden ancak erken veda eden Soylu, "Ne zaman bana maç kaybetmenin çok şey kattığını gördüm o zaman kaybetmekten korkmamaya başladım" diyor.

Maç kaybetmek de bana çok şey katıyor

Neden özellikle tenisi seçtin?

Ailemin 6 yaşında yönlendirmesiyle yaz okulunda tenise başladım. 4 sene kadar hobi olarak devam ettirdim. 10 yaşından itibaren yurt dışı turnuvalarına gitmeye başladım.

Ailede başka kimler oynuyor?

Ailecek tenis oynuyoruz. Annem ve babam hobi olarak oynuyorlar. Ben ve kardeşim ise profesyonel olarak oynuyoruz.

Maça nasıl hazırlanıyorsunuz?

Düzenli bir rutinim vardır. Aynı zamanda ısınmayı ve aynı şeyleri yemeye özen gösteririm. Maçtan önce müzik dinlemeyi ve hocamla maç ile ilgili konuşmayı seviyorum.

Maçtan 1 hafta önce mi 3 gün önce mi yemek düzeniniz değişiyor?

Genel olarak düzenli bir yeme düzenim vardır zaten. Maç gününden 2 gün önce daha çok karbonhidrat takviyesi yaparım. Bol su tüketirim. Maç zamanı kaybedeceğim enerji ve kiloları turnuva öncesinde ve sonrasında yediğim besinlerle dengelemeye çalışıyorum.

Başka hangi sporları yapıyorsunuz? Neden?

Günümün çoğu antremanlarımla geçiyor. Boş zamanlarımda dinlendirici aktiviteleri daha çok seviyorum aslında; kitap okumak, film izlemek gibi... Antreman günlerimde pilates ve yoga antremanları da yapıyorum.

Haberin Devamı

Teniste başarılı olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler?

Tenis çok sabır isteyen bir spor. Başarı için fedakarlık, disiplin ve doğru çalışmak bence en önemli faktörler. Tabii ki aile desteği de çok önemli. Ailelere çok iş düşüyor.

Üç yıldır taktığım yüzüğüm uğurum oldu

Maçta yenildiğiniz zaman kendinize mi kızarsınız; olur böyle şeyler mi dersiniz?
Kaybetmeyi kabul edeli uzun süre oldu. Ne zaman bana maç kaybetmenin çok şey kattığını gördüm o zaman kaybetmekten korkmamaya başladım. Elbette üzülüyorum ve bazı maçları kabullenmek zor oluyor fakat tenisin en güzel yanı her zaman bir sonraki hafta diye bir şansınız var. Her hafta turnuva var ve size her hafta yeni bir şans doğuyor... Öğrenmeniz gerekenleri alıp yolunuza devam etmeniz gerekli.
Maça çıkmadan önce bir uğurunuz var mı?
Her zaman taktığım bir yüzüğüm vardır. 3 senedir parmağımdan çıkarmıyorum.
Hedefiniz nedir?
Ana hedefim dünyadaki en iyi tenisçiler arasında olmak ve ülkeme büyüklerde Grand Slam şampiyonluğu getirebilmek...
Tenis futbol kadar popüler olamaz
Sizce Türkler neden tenise ilgi göstermiyor? Serena Williams geldi mesela en son ama yine de büyük bir ilgi olmadı…
Yapılan organizasyonlarla ve alınan başarılarla doğru orantıda ilginin arttığını görüyorum son senelerde. Başarı ne kadar artarsa ilgi de bir o kadar artacaktır bence. Roger Federer Garanti Koza Arena’ya bu sene geldiğinde stadyum doluydu. Bence bu da tenise olan ilginin arttığının bir göstergesiydi.
Bir gün tenis te futbol kadar popüler olacak mı sizce yoksa bu bir hayal mi?
Bireysel bir spor olduğundan dolayı çoğu takım sporunun arkasında kalıcağına inanıyorum. Çok büyük başarılar alınsa bile maalesef futbol kadar popüler olucağını zannetmiyorum.
Kiminle oynamak hayaliniz?
Hayalim en iyi seviyede olan bütün oyuncularla karşılaşabilmek... Aynı turnuvalarda yer alıp kendimi onların karşısında test etmek... Serena Williams tenisi bırakmadan onunla karşılaşabilmek isterdim ama...

Amerika Açık’ta eleme oynayacağım

Grand Slam turnuvalarında bir kategoride şampiyon olan ilk Türk sporcusunuz. Bunu hissetmek müthiş bir duygu olsa gerek. Maalesef TEB BNP’ye de çok iyi başladığınız halde veda ettiniz… Şu an hisleriniz nedir?
Amerika Açık benim için çok özel bir turnuvaydı... Müthiş duygular hissettim ve beni her zaman bu şampiyonluk motive etti. İstanbul'da ilk turda çok iyi bir galibiyet aldığıma inanıyorum. Benim için ana hedef olan bir turnuvaydı bu ve burada 30 puanı kaparak Amerika Açık’da eleme oynama şansını garantilemiş bulunuyorum. Benim için pozitif bir hafta oldu. Kaybettiğim maçlardan öğrenmem gereken çok fazla şey var. Bundan sonraki turnuvamız Baku WTA turnuvası... Bu turnuva için çalışmalara devam ediyoruz.
Serena Williams ile maç yapmak isterim
* Kendime maça çıkmadan önce özen gösteririm fakat makyaj pek yapmıyorum. Zaten terledikten sonra makyajın da anlamı kalmıyor. Güneş kremimi ise mutlaka sürerim.
* Serena Williams tenisi bırakmadan onunla karşılaşabilmek isterdim.

Haberin Devamı