Gazete Vatan Logo

Köylerde bile pilates yapıyorlar

Ebru Şallı’nın sabah programı Ebruli’de başlattığı pilates dersleri kadınlar arasında fenomen haline geldi

Evlerde buluşup pilates günleri yapan, Ebru Şallı’yı pilatesle ilgili soru yağmuruna tutan kadınlar “Pilates Kardeşliği” grubu kurdu. Türkiye’de önceleri Etiler-Nişantaşı kadınları arasında moda olan pilatesin artık köylerde de yapıldığını anlatan Ebru Şallı “Pilates toplarını köylerde benzinlikteki lastikçiler şişiriyormuş. Manisa’dan teşekkür geliyor, günde 10-15 tane pilates topu satıyorlar” diyor.


Sizi bu spora bu kadar bağlayan ne oldu, niye bu kadar sevdiniz?
Duruşumu, hayata bakışımı bile değiştirdi. Bir defa çok dik duruyorsun, hayata bakış açın gerçekten çok olumlu yönde ilerliyor. Vücudumda bir sıkılaşma oldu. Daha önce de zayıftım ama bu kadar fit olmadım hiçbir zaman. Hem vücut açısından hem de beyin açısından çok olumlu yönde ilerletti.



Beyne nasıl faydası var?
Bir defa mutluluk hormonu, endorfin yüklüyor. Endorfin salgılanmasına neden oluyor. Tıpkı çikolata yediğinizde olduğu gibi. Hem çikolata yemiş gibi oluyorsunuz, hem de kalori veriyorsunuz. Çikolata güzel ama kalori alıyorsunuz oysa pilates yaparken kalori veriyorsunuz. Bu çok daha iyi.

Pilates eğitmeni olmak için ne yaptınız?
Hamilelik sonrası da pilates yapmayı bırakmadım ve Amerika’yla bağlantılar kurup dünyanın en iyi pilates okullarından biri olan Spot Pilates’e gittim. Bu eğitimden sonra ileri seviye eğitimi aldım. Eşimin kulübü Tan Kulüp’te Amerika’dan hocayı getirttik. Eğitimimi tamamlayıp sertifikamı da aldıktan sonra pilates DVD’si hazırladım. 5 aydır da televizyon programı var ve kadınlar çok fazla ilgi gösteriyor.


Türk kadınına en uygun spor

Kadınların pilates merakını neye bağlıyorsunuz?
Pilates Türk kadınına çok uygun. Ben ilk defa eğitimlerde bu spora başladığımda dedim ki: Bu spor Türk kadınına hitap ediyor çünkü karın ve kalça ağırlıklı. Bizim sorunumuz da bu bölgede, kalçada ve karında olduğu için Türk kadını pilatesi çok sevdi.

Kaç dakika sürüyor?
50 dakika... Önce 10 dakikayla başladık sonra ilgi gördükçe arttı arttı arttı ve baktık hâlâ yetersiz oluyor 50 dakikaya çıkardık. Normal seanslar da 50 dakika sürüyor. Yani normal bir pilates eğitimi gibi, dolu dolu insanlar evlerinden yapabiliyorlar.

Bu kadar ilgiyi bekliyor muydunuz?
Hayır, bu kadar çok insanın pilates yapacağını tahmin etmiyordum. Böyle şeyler yapmak için değil, kendim için öğrenmiştim pilatesi. Demek ki çok büyük bir potansiyel varmış ama biz vermemişiz; biz verince onlar aldılar. Pilates bizim programın içinde ayrı bir program gibi oldu. Gece saat 00.30’da tekrarı başlıyor. O saatte yapan birçok insan var. Ben çok mutluyum çünkü çok güzel mailler alıyorum. “Şunu yaptım, şunu hissettim” diye anlatıyorlar.

Yabancı kökenli pilates programları vardı onlar neden tutmadı sizce?
Eğitmenler Türk olmadığı için bizim sorunumuzu bilmiyor. Ben erkeklerde göbek için “simit” diyorum mesela erkekler anlıyor; kadına “ayva göbeği” diyorum anlıyor. Daha sıcak geliyor. Ben onlardan biriyim. Anlatımım daha açık, yabancı programlar zaten çeviri, soğuk geliyor. Bu Türk işi pilates oldu.


Benzinlikte pilates topu şişiriyorlar

Pilates neden daha iyi diğer egzersizlerle karşılaştırdığınızda?
Etkisi çok daha fazla çok çabuk cevap veren bir spor. Bunu şöyle anlatabilirim. Düzenli olarak 30 seans pilates yapan biri bambaşka bir vücuda sahip olabiliyor. Kişi kişiden çıkıyor artık başka bir insan oluyor ve bunun garantisi var.

Çeşit çeşit oluyor değil mi? Toplu, lastikli, aletli ve bağımsız hangisi daha etkili; ayrılabilir mi?
Biz daha çok minder üzerinde yapıyoruz. Herkesin evinde topu olmayabilir, o yüzden minder üzerinde yapıyoruz ki bu aslında en zor olanı. Topu bazen çıkarıyoruz, olan var olmayan var diye ama artık birçok kişi top aldı. Köylerde bile birçok kişinin topu var. Çok enteresan ve topu da benzincilerde şişiriyorlarmış.

Nasıl yani?
Evet bu çok enterasan, köyde yaşayan bir erkek izleyicimiz aradı, o anlattı: Eşi pilates topu istemiş, almış ama topu nerede şişireceğini bilememiş. En iyisi benzinlikte şişirsinler demiş. Şişirtmiş topu ama top biraz yumuşakmış. “Benim eşim fazla kilolu çökmesin bu top, daha çok şişirin” demiş. Benzinci demiş ki: “Ebru Şallı’nın programı için değil mi? Herkes burada şişirtiyor zaten bu topu. Bunun şişme ayarı budur” demiş. Anladım ki benzinciler ciddi anlamda top şişiriyorlar. Toplar çok satıldı. Mesela dün Mersin’den bir spor merkezi aradı, teşekkür ediyor: “Günde 10-15 top satıyoruz, top kalmadı” diyor.

Bununla ilgili başka ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Program devam edecek. Pilates eğitmeni yetiştirme merkezi açacağım. Çünkü çok fazla talep var. Her spor akademisi okuyan pilates eğitmeni olamaz.


Doğru nefes almayı öğrendim burun tıkanıklığım geçti

Pilates derslerinin en sıkı takipçilerinden biri olan İzmirli Ece Demirbüker her gün yaptığı pilates sayesinde kilo vermenin yanı sıra burun spreyinden kurtulduğunu söylüyor. Her gün arkadaşlarıyla pilates yapan Demirbüker İktisat mezunu olmasına rağmen pilates eğitmeni olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 5 ay önce Ebru Hanım’la pilates yapmaya başladım. Pilates yapmayı o kadar çok sevdim ki pilates eğitmeni olmak istiyorum. 5 aydır, haftanın altı günü, sabahları 50 dakika pilates yapıyorum. Pilates yapmaya başlamadan iki üç ay önce üç-dört kilo almıştım. Bundan rahatsızlık duyuyordum. Pilates yapmaya başladıktan bir ay sonra çok iyi sıkılaştım ve bir sene önce giymekte zorlandığım kıyafetlerimi giymeye başladım. İki ay sonra da aldığım bu üç-dört kilodan kurtuldum. Yıllardır süren artık kronikleşmiş burun tıkanıklığı ve baş ağrım vardı. Pilates’le beraber, bir ay içinde bu şikayetlerimden kurtuldum. Çünkü pilates sırasında doğru nefes alıp vermek burnumu açmıştı ve beynime daha çok oksijen gitmesi baş ağrıma son verdi. Yıllardır bağımlı hale geldiğim burun spreyinden pilates’le kurtuldum. Bunlarla beraber beş yıldır süren ve üst bacak kaslarımın zayıflığından kaynaklanan diz ağrılarım vardı. Bu da pilates yapmaya başladıktan sonra yavaş yavaş hafifledi ve 3 ay sonra tamamen bitti. Ve ayrıca omurgamın düzeldiğini hissediyorum, artık daha dik durabiliyorum. Daha önce hiç pilates yapmamış arkadaşlarıma Ebru Şallı ile pilates yaptığımı söylediğimde genelde gülüyorlardı. Bendeki değişimi gördükten sonra onlar da pilates yapmaya başladılar. Programda Ebru Hanım o gün yeni bir hareket yaptıysa, program bitince hemen birbirimizi arıyoruz ve yorum yapıyoruz.”


Bu çılgınlık İran’a da sıçradı

“Merhaba Ebru. Ban, Iran’dan 4 aydır sizi cok keyifla izliyorum. Turkcem kotuysa ozur dilarim. Pilates harekatlarinizi 3 yashindaki kizimla cok eylanarak yapıyoruz. Sizdan da cok cok tasakur edarim ki gunumuza guzal bashlamamizi salıyorsunuz sizi tum akraba va arkadashlarima tavsiye ettim va program bashladigi zaman birbirimiza sms gondararak hatırlatma yapıyoruz.” Paria S.

“Ben sizi Almanya’dan izliyor ve pilates yapıyorum. Yalnız lütfen aradaki reklamı kaldırın, terim soğuyor, Almanya Frankfurt’tan selamlar.” R. Dursun

”3,5 yaşındaki kuzenim Elif’le pilates yapıyorum. Çok komik diyaloglar geçiyor aramızda. Çok eğleniyorum onlarda kaldığım günlerin sabahında. Çok fit olduk sayenizde.“ Ece D.

”Ebru Hanım beni mahvettiniz bugün. Tembelliğimden 2 haftadır pilates yapmıyordum. Bugün kalçamdaki hafif yumuşamayı farkedince dehşetle tekrar başladım. Pilates yapmayınca geç saatlere kadar uyuyorum. Sonra da akşam eşime çemkiriyorum “Beni ihmal ediyorsun” diye. O bile; ‘Pilates yap nolur sana çok iyi geliyor’ diyor.” Olcay K.


Pilates nedir?


Pilates Metodu veya pilates yirminci yüzyılın başlarında Joseph Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi. Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programı. Nefes egzersizi teknikleri de yer alıyor. Pilates’de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Günümüzde pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılıyor.

Kaynak: vikipedi

Haberin Devamı